המעבר לשעון הקיץ מאותת לנו לאוורר את הבגדים הקצרים מהארון ולהכין את גופנו לעונה החדשה, אך גם מזכיר לנו שבקרוב נחזור להפעיל את המזגים ולשלם יותר על חשבון החשמל. כמה יעלה לנו להפעיל את המיזוג הביתי הקיץ אחרי גל ההתייקרויות בתעריפי החשמל של השנים האחרונות? מסתבר שזאת שאלה שלא מעסיקה את הישראלים בלבד. בשבוע שעבר, לאחר שתושבי בריטניה מחו נגד עליית מחירי החשמל במדינה, פרסם משרד האנרגיה ושינויי האקלים של הממשל הבריטי נתונים השוואתיים של מחירי החשמל באירופה וביבשות נוספות והוכיח, כי אם הבריטים חושבים שהחשמל שלהם יקר, כדאי להם להסתכל לצדדים, אל עבר מדינות אירופה האחרות, מה שנותן לנו הזדמנות לבדוק גם מה מצבנו.
מנתונים שמפרסמת ממשלת בריטניה (המגלמים בתוכם גם את המיסים על תשלום החשמל) עולה כי את תעריפי החשמל הגבוהים ביותר באירופה לשנת 2012 ניתן למצוא בדנמרק, עם מחיר של 24.2 פני לקוט"ש – כ-1.4 שקלים. אחריה ברשימה מופיעה גרמניה עם 1.24 שקלים לקוט"ש ובמקום השלישי במדרג המחירים - איטליה עם 1.05 שקלים. תעריף החשמל בישראל היה זול מבכל מדינות אירופה – 59.47 אגורות, כולל מע"מ - לפי התעריף שנקבע באפריל 2012. רק בסוף הרשימה, אחרי מדינות אירופה ואחרי מדינת ישראל, מופיעה ארה"ב – עם 43.57 אגורות לקוט"ש. בריטניה אגב, ממוקמת אי שם באמצע עם תעריף של 79.25 לקוט"ש.
עם זאת, ורגע לפני שאנחנו שמחים מדי, מאז 2012 התייקרו מחירי החשמל פעם נוספת בכשישה אחוזים במאי 2013 בעקבות הפסקת אספקת הגז הטבעי ממצרים ובשל גירעונות של חברת החשמל שנוצרו כתוצאה מרכישת גז חלופי. כיום עומדים תעריפי החשמל הביתיים בתוספת מע"מ על סכום של 63.22 אגורות לקוט"ש, לעומת 59.47 אגורות, מאז אפריל 2012 וזה בנוסף לסכום הקבוע של 15.79 שקל לחודש. המחיר החדש, שקבעה רשות החשמל, מקפיץ את ישראל מהמיקומים הנמוכים (הזולים ביותר) שבטבלה, לאי שם באמצע טבלת המחירים של אירופה, שגם בה השתנו מאז המחירים במידת מה.
חשבון החשמל שלנו אולי לא יקר ביחס לרבות ממדינות אירופה, אבל היינו שמחים אם הוא עלותו הייתה פוחתת. הבשורה הטובה היא שבשנת 2015 זה גם עשוי לקרות. כניסתו של הגז הטבעי למערך הייצור של חברת החשמל ושל הייצרנים הפרטיים, אמורה להוזיל את מחירי החשמל שלנו ולכן, עם סיום כיסוי חובות הדלק אולי נזכה לראות חשבון חשמל נמוך יותר.