לפני שהפכנו להורים זה היה נשמע לנו מאוד מוזר, אבל חייבים להודות – ברגע שיש לך ילד משלך, שהוא תכלית המתיקות והתום עלי אדמות, פתאום לנשק אותו על השפתיים הרכות שלו נראה כמו הדבר הכי הגיוני ומתבקש בעולם. אבל האם זה מומלץ? ובאיזה גיל מוטב להפסיק מההרגל השנוי במחלוקת? דיברנו עם כמה הורים וכמה מומחים, וגילינו שאם קשובים ולא עושים שום דבר בכפייה ולהנאת כולם – אז כנראה שהכל טוב.
"אני זוכרת מגיל ארבע או חמש שההורים שלי היו מנשקים אותי על הפה וזה היה לי נורא מוזר. מאוד נגעלתי, וממש הרגשתי שזה לא מתאים", מספרת קארין, בת 35. "זה לא משנה אם זו הייתה אמא או אבא, זה פשוט היה לא מתאים. אני זוכרת עד היום את המגע הזה על השפתיים כמשהו נורא מוזר. בשלב כלשהו ביקשתי מהם להפסיק לנשק ככה, והם באמת הפסיקו".
היום קארין היא אמא בעצמה לשניים, ולא, היא לא מנשקת את ילדיה על הפה – אבל דווקא מסיבות אחרות. "האמת היא שלמרות ההיסטוריה שלי - אני נורא רוצה לנשק אותם על השפתיים", היא צוחקת, "אבל אני נורא פוחדת מלהעביר ולקבל מחלות. עם הגדול אני מודה שהייתה לי תקופה בה היינו מתנשקים בשפתיים קפוצות. זה הכי רחוק שהגעתי".
לעומתה, דניאלה – בת 40 ואם לשניים – לא בוחלת ומנשקת מלוא הפה. "אין דבר יותר מתוק מהבפנים של הפה של הבן הקטן שלי בעולם כולו", היא אומרת בערגה, "אבל יש לי כלל: כל עוד לא מכניסים לשון, אפשר לנשק בפה. אם לא הופכים את זה למוזר, זה לא צריך להיות מוזר".
"פעם חשבתי שזה מנהג קצת ערסי, לנשק ילדים בפה", מודה גל, בן 37. "אבל זה פשוט כל-כך כיף. כשהבנים שלי היו תינוקות הייתי מנשק אותם כל הזמן בעדינות על השפתיים, אבל עכשיו הם כבר בני שלוש וארבע, והם לא מסכימים. כמובן שאני לא עושה שום דבר בלי ההסכמה שלהם – אשתי כל הזמן מזכירה לי שאנחנו צריכים להעביר להם את המסר שהגוף שלהם הוא רק שלהם".
בגיל 3 החוקים משתנים
ואכן, נושא ההסכמה הוא חשוב מאוד מהבחינה הזו. ד"ר סוזי קגן, מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, מסבירה למה תורמת הנשיקה – ומתי מוכרחים להפסיק. "בגילאים הצעירים הורים מזמינים את ילדם הפעוט ללמוד לנשק. הם משרבבים את שפתותיהם לעבר הפעוט, ובדרך החיקוי הוא משיב באותה תנועת שפתיים, וכך נוצרת ביניהם הנשיקה. גם ההורה וגם הילד נהנים מאקט חיבה זה", היא אומרת.
עד גיל שלוש, פחות או יותר, הילדים יכולים לשתף פעולה וליהנות מהנשיקה על הפה עם ההורה. "לאחר גיל שלוש הופך הילד למודע יותר להפרדה בין הגוף שלו לגוף ההורה, ויהיו ילדים שיתחילו לסרב להתנשק בסוג הזה של נשיקות. אחרי גיל ארבע ילדים רבים מתנגדים אפילו לנשיקות על הלחיים".
ד"ר קגן מדגישה כי בשום גיל אין לכפות על הילד נשיקות מכל סוג. "נשיקות הן נהדרות - כל עוד ההורה מתחשב ברצונו של הילד למגע, וזה לא נעשה בכפייה או בהתניה. לעולם אל תבטיחו לילדכם מתנה או ממתק בתמורה לנשיקה.
"בגילאי הגן הילד מתחיל ללמוד שגופו הוא ברשותו, ויש לכבד את פרטיות הגוף ולעצור כל מגע שלא נעים לילד. אם ההורה מבטל את רצונו של הילד וממשיך לנשק אותו על הפה למרות רצונו, הוא מעביר אליו מסר בעייתי ביותר: 'אני מבוגר, אני אחליט מה לעשות עם גופך ואין טעם שתגיד לי להפסיק לגעת בך בדרך שלא נוחה לך'. יש לזכור את המסר הזה, להפסיק לנשק ולחזק את הילד שיידע לומר מתי די".
ומה לגבי החששות של קארין? האם נשיקות על הפה באמת לא מומלצות מבחינה רפואית או היגיינית? ד"ר זיו הרש, מומחה ברפואת ילדים של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה, לא שולל כלל את אקט החיבה הזה – כל עוד ההורה בקו הבריאות. "הקשר של הורים וילדים מתבטא, מטבע הדברים, בקרבה גדולה, חיבוקים ונשיקות. יש בכך כמובן הרבה דברים חיוביים התורמים לתחושת הביטחון והאהבה שהילד מקבל מההורה. חשוב רק לזכור, בעיקר בתקופת החורף, כי כאשר ההורה חולה במחלה ויראלית עונתית, קיימת גם אפשרות של הדבקה בין ההורה לילד. בנוסף, כאשר יש להורה נגעים בפה או על השפתיים, כגון אפטות או הרפס, קיימת אפשרות של הדבקה - ומומלץ להימנע מנשיקות למשך מספר ימים עד חלוף הנגעים".