כל המודעות ההורית שבעולם והתקינות הפוליטית לא יעזרו, כך עולה ממחקר חדש ומטריד שחושף כי 74 אחוז מהאמהות מודות שיש להן ילד מועדף. לנטיית הלב הלא מדוברת הזאת, שילדים רבים יכולים להעיד עליה ממקור ראשון אך הורים מעטים מודים בה באור יום, יש השלכות לא פשוטות. טאנית קארי, מחברת ספרי הורות בריטיים מצליחים, החליטה, לאור הממצאים, ללקט עדויות מהשטח שחושפות עד כמה ההשלכות הללו עשויות להשפיע על חיי הילדים, ומציעה, למען הילדים, להזהר.
"אמא כתבה עליי שאני קוץ בתחת"
באחד הסיפורים שליקטה עכשיו קארי, נמצא זה של אמה, גרפיקאית ואם מלונדון, בת 42, בעלת יחסים מורכבים עם אמה, שאף פעם לא ידעה להסביר אותם לעצמה. יום אחד כאשר אמה השתמשה במחשב שלה ועזבה, לאחר עוד מטח ביקורת נוקבת מצד האם, שמה אמה לב לכך שחשבון המייל של האם נותר פתוח והחליטה להציץ בו. היא מצאה שם שנים של התכתבויות ענפות בין האם לבין אחותה הצעירה של אמה. ״שנים של מיילים שאומרים שאני קוץ בתחת״, היא חושפת. ״שאני לא יציבה וכמה מסכנים בעלי וילדי. היא חזרה ואמרה כמה אחותי נפלאה ומבריקה לעומתי ואיזו אם טובה היא. אחותי נהנתה מהמחמאות. תמיד חשדתי בכך, אבל עד אותו הרגע לא הבנתי עד הסוף שאני הבת הפחות אהובה. לא הבנתי שזה חקוק באבן, ולא הבנתי כמה אחותי נהנית ממעמדה. לעולם לא אתאושש מהבגידה הזאת. למרות שיש לי נישואים מאושרים והצלחה בחיים, אני חיה בתחושת התחזות מתמדת והערך העצמי שלי תמיד טעון שיפור. אני תמיד משוכנעת שלא יאהבו אותי, כי אם אמא שלך לא אהבה אותך, למה שמישהו אחר כן?״
קארי טוענת שמפעם לפעם יראה כל הורה העדפה לילד כלשהו, בהתאם להתנהגות טובה או בנסיון להגן על החלש. ״איזה אח לא התלונן שאחיו מקבל יחס טוב ממנו?״ היא שואלת, ומצטטת מספר מחקרים שונים שבודקים את ההשפעה שיש להעדפה על ילדים. ״על פי מחקר שנערך באוניברסיטת קורנל, אמהות שמתייגות ילד אחד כמלאך ואחר כשטן מביאות על הילדים בעיות רגשיות וקונפליקטים ביניהם, שיתמשכו כל החיים. ד״ר קאריל מקברייד שערכה גם היא מחקר בנושא מצאה שלהתנהגות כזו של אמהות יש ההשפעה הרסנית במיוחד על בנות, כי האם היא המודל לחיקוי הראשי של הילדה.
קארי מביאה עוד דוגמאות: קייט לונגמן, בת 30, תמיד ידעה שהיא פחות אהובה. אמה ציינה זאת בפניה שוב ושוב. אחיה קיבל דמי כיס בעוד היא נאלצה לעבוד, והיא סומנה בכל תחום כבעייתית. ״כילדה, את לא מכירה שום דבר אחר, אבל קשה להביט בזה בצורה מפוכחת״, היא מסבירה. ״זה מזיק באופן עמוק. אני חושבת שהיא עצמה גדלה עם אם כזו, וההתנהגות הרעילה הזו עוברת הלאה״. ג׳ואן ביילי בת שישים, ורק לאחרונה הבינה שאמה עשתה איפה ואיפה בינה לבין אחיה. ״לאחרונה גיליתי שבחתונה שלי היא לקחה את בעלי הצידה ואמרה לו: בהצלחה, אתה תזדקק לזה, ואמרה לו שאני אדם נורא״, היא מספרת. ״אפילו היום אני מתקשה להשתיק את הקול הביקורתי שלה בתוך הראש שלי. היא שם בכל צעד שלי. לא הגשמתי את הפוטנציאל המלא שלי בגלל זה.״
קארי אומרת שהתנהגות כזו מגיעה מהורים נרקסיסטיים באופן מיוחד, ושאמנם בעבר נהגו לתת דרור להעדפות והיום נוטים להסתיר אותן מתחת לשטיח, אך הן עדיין כאן ועדיין משפיעות מאוד על מהלך חיי הילדים. ״חשוב לדעת שההשלכות איומות״, היא חוזרת ומתרה. ״יש תקופות בהן קל לחוש קרבה גדולה יותר לילד מסויים, שמתנהג באופן נח יותר, ובמקום לעשות לעצמנו שיימינג על התחושה הזו, כדאי לבדוק אם אנחנו מנציחים את המצב הזה וגורמים לסיטואציה להחמיר. גם אם נוצר מצב כזה, אם ההורים והאחים הצליחו ליצור ביניהם ערוצי תקשורת בריאים ופתוחים וניתן לדבר על הדברים, לעולם לא מאוחר להבריא ולתקן״.