עבור אמהות רבות, בעיקר אלה שהיו הראשונות מתוך קבוצת החברות שלהן ללדת, החיים שלאחר הלידה יכולים להיראות כחוויה מעט בודדה. פתאום ההזמנות לצאת לבלות מתמעטות באופן משמעותי, ולפעמים ממש נדמה שלכן ולאותן אחיות-נפש שאיתן עברתן כמעט הכל, לא נשאר הרבה במשותף.

מטפלות עם תינוקות (צילום: jupiter images)
רק אמהות יכולות להבין אמהות. או משהו כזה|צילום: jupiter images



מחקרים מראים שכמות הזמן שביליתן עם החברות תרד אחרי הלידה בשני שליש לפחות, ואם גם קודם התקשיתן לשלב בין הקריירה לבין חיי הבית, הלהטוטנות עומדת להגיע לשיאים חדשים. התוצאה היא שרבות מהאמהות הטריות נאלצות לצאת לבדן למגרש המשחקים ולדרבן את הילד לא להתבייש ולשחק עם הילדים האחרים בעוד שהן עצמן לא מצליחות לעשות את אותו הדבר.

רובנו לא מצאנו את עצמנו בשוק הבשר שנים רבות. קיבינימט, בשביל זה סגרנו את הבסטה, לא? ובכן, כאשר מצטרף ילד לחבילה, והרווקות פורשות כנפיים ומתפזרות לכל ארבע הרוחות, אין ברירה אלא לצאת שוב למכור את מרכולתכן. ריכזנו עבורכן מספר טיפים שיבטיחו את מקומכן בספסל האחורי של האוטובוס, זה של המקובלים, במקום במושב הקדמי מאחורי הנהג, עם ההורים המלווים.

מהגינה ועד למעגלי נשים: איפה למצוא חברות?

עבודת רגליים: צאו מהבית
יהיה מאתגר במיוחד למצוא חברות חדשות כשהילד סגור כל היום בבית. כדי למצוא לכן חברות חדשות, אתן חייבות לצאת לכמה שיותר מקומות בהן פוגשים אמהות נוספות: גנים ציבוריים, שעות סיפור, חוגים לקטנטנים, משחקיות של קניונים, ועוד. אין מה לעשות, זו עבודת הרגליים שתביא לכן את החברות שאתן מייחלות לה. הטו אוזן, באותם מקומות רוויי ילדים, יש סיכוי טוב שתשמעו שם על פעילויות נוספות שלא ידעתן על קיומן.

מעגלי נשים: כאן מקטרים על החמות
בעולמנו ה"מודע", כמעט לכל צורך ניתן כבר מענה, ואם תחפשו קצת באינטרנט ובלוחות המודעות בשכונה, אולי תופתעו לגלות שהחברות החדשות שלכן כבר יושבות פעם בשבוע במעגל נשים כלשהו ורק מחכות שתצטרפו אליהן, שתקשיבו לקיטורים המוכרים שלהן על התינוק שלא ישן, הבעל שלא עוזר והחמות שמטריפה את הדעת, ותחלקו איתן קצת משלכן. לרוב קוראים לזה "קבוצת אמהות", "מפגש אמהות" או "מעגל אמהות", ויש המון התארגנויות כאלה, בתשלום או בחינם, לרובן מביאים גם את התינוקות.

חוגי התעמלות אחרי לידה: גם לנפש
בחוגים שכאלה תמצאו נשים נוספות במצבכן. היתרון ברור: גם העלאת המוטיבציה להתעמל וגם מציאת חברה. יש גם מכוני כושר שיש בהם שירות בייביסיטר.

הצטרפו לרשת: פורומים או בלוג
בעולם האמיתי קשה יותר להשיל את מעטה הביישנות, ולנסות להתחבר עם אמהות נוספות, אבל מאחורי מסך המחשב לכולנו יש יותר אומץ. יש המון פורומים שאפשר להצטרף אליהן, שם אפשר ליצור היכרויות מהירות ולחלוק חוויות. זהו גם אימון טוב עבור אלה שלא רגילות בשיחות שבין אמהות, וגם, בהרבה מהפורומים מארגנים פגישות אמיתיות בין החברות, הותיקות והחדשות, על פי איזורים בארץ.

עוד דרך מקוונת למשוך תשומת לב אמהית היא לכתוב בלוג. לאמהות רבות היום יש בלוגים שעוסקים בנושא האוניברסלי שהוא עצם אימהותן. אם יש לכן מעט כישרון כתיבה והרבה חוויות לחלוק, סביר שתמצאו לכן חברות-אמהות שירצו לקרוא את מה שיש לכן לומר, ולחוות דיעה משלהן.

בלי מסכות: איך להתנהג?

"הכי חשוב זה להיות אמיתית", אומרת מיכל ברכה, מדריכת הנקה ודולה אחרי לידה, מנחת מעגלי אמהות אחרי לידה. "מסיכות לא יעזרו, זה הזמן להסיר אותן ולראות שכולן סביבך נמצאות באותו המצב, לצאת מחוזקת, ולהעניק לעצמך יותר. יש פה צ'אנס למצוא חברויות איכותיות וארוכות טווח.
"יש למציאת חברות-אמהות חשיבות עליונה ביותר. זה נותן תחושה שאת לא לבד. הרבה נשים פוחדות לצאת החוצה ולהתחיל לשאול: 'את רוצה להיות חברה שלי?', אבל היום יש המון פעילויות שמביאים אליהן את התינוק, המיועדות לאוכלוסיה מאוד מסויימת, ואין צורך בכל חוסר הנוחות הזה. תינוק הוא טריגר טוב להכיר אנשים חדשים, וחוגים כמו עיסוי תינוקות ודומיו, הפונים לתינוקות בגילאים דומים, מביאים יחד אמהות עם תינוקות באותו שלב התפתחותי".
מה עוד?

קחו בחשבון סירובים
בדיוק כמו בימי הרווקות ההוללים שלכן, זכרו שמי שמחליטה לצאת למים הסוערים ולנסות למצוא חברים חדשים, אין מנוס מכך שתרגיש פגיעה. גם אם תקבלו סירובים מכמה אמהות לאורך הדרך, וגם אם יהיו  אמהות שלא יחבבו אתכן או את הילד המקסים שלכן, אל תיקחו את זה קשה. ויכול גם להיות מצב נוסף, בו נדלקתן על אם מסויימת, ואתן כבר ממש יכולות לדמיין את עצמכן מדלגות איתה יד ביד לעבר השקיעה, אבל הילדים שלכן פשוט לא מסכימים עם השידוך.

חברות (צילום: jupiter images)
קפה ומאפה? למה לא|צילום: jupiter images
הפגינו יוזמה: הציעו קפה
דבר אחד שמשותף לאמהות לילדים קטנים, מעבר לילדים עצמם, הוא מחסור בשעות שינה וצורך תמידי בקפאין. דרך טובה להכיר יותר לעומק אימהות חביבות שפגשתן בגינה, במשפחתון או בחוג של הקטנים היא להזמין אותן אליכן הביתה, לכוס קפה. בזמן שהקטנים ישחקו, הגדולות יכולות להעמיק את ההיכרות ולחזק את הקשר, כל קשר יהפוך לאישי יותר ברגע שיצא מהגבולות הציבוריים ויכנס למרחב הפרטי.

דברו על הקשיים והשמחות
אין טעם לשמור על סמול-טוק מנומס. אלה אמהות. הן חוות הכל, בדיוק כמוכן, ואפשר להחליף איתן סיפורים מסמרי שיער על נושאים שקרובים ללבכן, מטחורים, דרך סימני מתיחה ועד לצבעו המדוייק של הקקי שיצא לילד אתמול. אל תשכחו לא להתרכז רק ברע. יש גם המון שמחה ואהבה שמאחדות את כולכן יחד.

התעלמו מחוויות חברתיות לא נעימות
לרבים מאיתנו יש זכרונות עגומים מימי בית הספר הקשורים בדחייה חברתית שמשתקים ומקשים עלינו. הסיכוי שאמהות הגינה יתאחדו ויעשו עליכן חרם קלוש ביותר, ואין מה להתחיל להזכר בדפוסי עבר. השתניתן. אתן אמהות עכשיו, וזה אומר גם שיש סיכוי שהנשים שיהיו החברות החדשות שלכן שונות בתכלית מהחברות הישנות. תנו להן צ'אנס.

"יש בשוק היום המון פגישות לאמהות מסוגים שונים, וצריך למצוא מהו הסוג המתאים ביותר לכל אחת", מוסיפה ילנה אלישי, 'מפגשי אמהות באווירה אחרת', "מה שבטוח שאף אחת בעולם לא תבין מה חווה אם טוב יותר מאמהות אחרות. כבר מתקופת ההריון נשים חוות בידוד מעצם כך שמי שלא עובר את החוויה בעצמו באותו הזמן, נוטה לשכוח אותה. דודות ונשים אחרות נוטות להגיד משפטים מרגיזים כמו: 'עוד שנה זה יעבור, ואת תרצי עוד ילד'. כשהחוויה טריה, אמהות נוספות הן היחידות שיוכלו לחלוק אותה. פעם אמהות לא היו לבד, היתה להן קהילה תומכת. היום מצפים מנשים להיות עצמאיות מהתחלה ועד הסוף, וזאת למרות שעברו לידה, שזו טראומה חזקה שיש לתת לה ביטוי. אני מודעת לכך שלא פשוט לצאת ולמצוא חברות חדשות אבל בדרך כלל, ברגע שפותחים פתח, משהו יחלחל לתוכו. צריך לצאת לעולם בלב פתוח, נכונות להקשיב ולשתף, והמעגל פשוט יגדל ויתרחב".

>> ואיך תהיי מקובלת בגינה?