גבר וילד מבשלים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם יש גננים, למה שלא יהיו מטפלים?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בעברית, כשאומרים 'מני' הכוונה היא למישהו ששמו קוצר ממנחם, אבל באנגלית מדובר בדבר אחר לחלוטין, שצובר פופולריות הולכת וגוברת. מני הוא למעשה נני ממין זכר. אומן, מטפל או שמרטף, דמות קבועה ממין זכר שמטפלת בילדים. בעבר תחום הטיפול בילדים היה שמור לנשים בלבד, אך עם השינויים בחברה מצאו גברים רבים את עצמם בתחום, וכיום ניתן למצוא גם אצלנו בארץ לא מעט גננים ממין זכר בגנים השונים, ובתקווה שבקרוב גם מטפלים בתוך הבית.

ממלאים את התפקיד הגברי בבית

"גברים מהווים היום עשרה אחוזים מכל האנשים הרשומים אצלנו במערכת", מספרת אנבל קורק, מנהלת חברת השמה אקסקלוסיבית למטפלות ומטפלים מקצועיים בניו יורק. "אך כל הזמן יש עליה במספר המצטרפים וברמת ההשכלה והרקע שרכשו בנושא. חלק מהעניין כנראה קשור למצב הכלכלי, בו נאלצים כולם לחפש עוד ועוד אפשרויות פרנסה, אך חלק מזה גם קשור בכך שזו הופכת לעבודה לגיטימית לגברים שאוהבים חינוך וילדים".

"אנו מקבלים לשורותינו יותר ויותר גברים בכל שנה", מוסיפה אינגריד קלהן, מנכ"לית חברת מטפלות משיקגו. "כרגע, מתוך 500 מטפלים, 40 מהם גברים, ויש להם רקע וניסיון מבוססים בעבודה סוציאלית, חינוך ואימון ספורט. לכולם יש תואר ראשון, ומשפחות רבות מבקשות דווקא אותם. הם מצרך מאוד נחוץ, בעיקר מצד משפחות של אמהות יחידניות, בתים של שתי אמהות ומשפחות שיש בהן רק בנים. גם גרושות מבקשות אותם. כשאין מי שימלא את תפקיד המודל הגברי בבית, התקווה היא למצוא מישהו שימלא את החלל בחיי הילד. הם משחקים יחד בספורט, במשחקי וידאו, ופשוט נותנים השפעה גברית בבית".

"ג'אד, המני שלנו, הוא קצת כמו חבר גדול לילדים", מספרת סטייסי קרמר, אם ניו יורקית שמעסיקה מני כבר שנתיים. "הוא משתולל עם הילדים על הרצפה, משתטה איתם ומשחק. זה בדיוק הדבר שאני מתקשה לתת להם. הוא אמנם לא בשלן גדול, והם אוכלים הרבה חביתות וסנדביצ'ים, אבל לי זה פחות חשוב. כמה מטפלות יכולות לשחק עם הילדים תופסת במשך שעה?"

וויל קנוורתי, מני גאה, בוגר אוניברסיטה טרי, התגלגל לתפקידו במקרה ואינו מצטער על כך. "מצאתי מודעה בלוח הדרושים של האוניברסיטה: משפחה עם שני בנים מחפשת מטפל זכר אקטיבי. מיד התקשרתי. זה ממש הלהיב אותי", מספר קנוורתי, 22. "מיד היתה בינינו כימיה מדהימה. זאת המשפחה הכי חמודה בעולם, ומאז אנחנו יחד יום יום כבר שנה וחצי. אני מקווה להישאר איתם עוד זמן רב. אני אוהב את הילדים האלה מאוד. יש בינינו קשר חזק. כששואלים אותם אם אני הבייביסיטר שלהם, הם עונים: לא, הוא חבר שלנו".

בישראל, חברות השמת המטפלות לא מחזיקות באמתחתן כמעט מתמודדים ממין זכר. "כרגע אין לנו אפילו קטגוריה כזאת", אומר בוריס סיגלוב, הבעלים של אתר אופייר, אתר מוביל למציאת מטפלות. "כל הקטגוריות והדרך בה כתוב האתר, שייכות למין נקבה. אין אפילו איך למצוא גבר בחיפוש. זכור לי שגבר אחד כן נרשם אצלנו לא מזמן, אבל זה בהחלט דבר נדיר. יכול מאוד להיות שישנו צורך לפתוח את הנושא, ושהוא יתחזק בעתיד".

>> מתי פעוט מפסיק לישון צהריים?