המטיילים שפגשו בו במנזר, ציינו כי בשיחה עימו הוא אמר שהוא מתגעגע מאד הביתה אך התרגל והשלים עם המצב, עד כמה שילד בגילו יכול להשלים עם מצב שכזה. אמו ציינה כי הוא נשלח למנזר על מנת שיחלים ממחלת הסרטן, ולדבריה שם הוא מטופל בטיפול אנרגטי המציל את חייו, וכל עוד הנזיר שאחראי עליו אומר שעליו להישאר שם כך יהיה.
"טובת הילד היא מושג שנתון לפרשנות"
ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, אמר ל-mako כי פנה בבקשה למשרד הרווחה במטרה להתערב. "האפשרות היחידה לאפשר טיפול בילד, בניגוד להחלטת האפוטרופוסים שלו, היא על ידי פניה לבית המשפט לנוער והגדרתו של הילד כ'קטין נזקק'. ביקשנו מהרווחה לעשות זאת והם השיבו שהם שוקלים זאת בחיוב והדבר נמצא בבדיקה".
מהו אם כך "ילד נזקק" ומהם התנאים להוצאתו מחזקת הוריו על ידי מחלקת הרווחה? האם ייתכן כי ההורים עוברים על החוק במקרה זה? וכיצד באה לידי ביטוי טובת הילד? עו"ד ליאור לב, מתמחה בדיני משפחה במתחם פרקליטיIL מסביר:
"כעיקרון ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם, ועליהם לנהוג לטובת הקטין כדרך שהורים מסורים היו נוהגים בנסיבות הענין. בחוק ישנם מספר פרמטרים להכריז על ילד כנזקק ובאשר למקרה הספציפי:
1. לא מלאו לו 14 שנה, והוא אינו עם הוריו הביולוגים. במקרה כזה יכולים פקידי הסעד להתערב ולהכין תסקיר על ידי פקיד סעד בצירוף המלצות.
2. האחראי על הקטין (בדרך כלל הוריו) אינו מסוגל לטפל בו או להשגיח עליו. תחת מקרה זה נכנסת גם הזנחהואי השגחה על הקטין.
3. הילד נתון להשפעה רעה.
"אם נשלח לזמן מוגבל, הוריו אינם עוברים על החוק"
"כאשר פקיד הסעד מוצא לנכון להכריז על הילד כנזקק, הסמכויות שבידיו רחבות. הקריטריונים המנחים באופן כללי בלבד, הינם שפקיד סעד סבור שקטין הוא נזקק ושלמען הטיפול בו וההשגחה עליו יש צורך בהחלטת בית המשפט, משום שאין הסכמת האחראי על הקטין.
"במקרים כאלה, פקיד הסעד יכול לבקש להורות להורים לנקוט פעולות מסוימות ובמקרה הזה ניתן להורות להם להחזיר את הילד לארץ, ובנוסף כל פעולה הדרושה לטיפול בקטין או להשגחה עליו, כולל לימודיו, חינוכו ושיקומו הנפשי.
"ברוב המקרים אמור פקיד הסעד לפקח ולהשגיח על המשך המקרה. בנוסף, יכול בית המשפט לאפשר לפקיד הסעד להוציא את הקטין מהוריו כאשר נוכח הוא כי אין דרך אחרת להבטיח את הטיפול וההשגחה בילד. בית המשפט נוהג לעלות את המונח טובת הילד אולם מונח זה הינו אמורפי, שכן להורים שונים, תפיסות שונות לגבי טובת ילדיהם, אולם יש לפנות לשכל הישר במקרים ספציפים.
"במקרה הזה, אם הוריו של הילד שלחו אותו לתקופה מוגבלת מאוד למנזר הרי שגם אם זה אינו מקובל, לדעתי אין הם עוברים על החוק, כל עוד שיש בכוונתם להשיב את הילד לביתם בזמן הקרוב ולא יותר מחודש ימים. אולם נוכחות ההורים נדרשת בחו"ל, דבר שאינו קורה באופן רציף, ומשכך הם מסתכנים בבקשה לנזקקות שתוגש על ידי שירותי הרווחה, שהרי גם העניין הנפשי של הילד חשוב הוא, ולא רק הטיפול הרפואי.
"דעתי האישית היא כי אין ספק כי טובת הילד נפגעת במקרה דנן, לאור נתק בלתי מובן מהוריו הביולוגים, ועל כן טוב יעשו הוריו עם ישיבו את הילד לארץ בימים הקרובים".
זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו בחינם עם עורך דין