אומרים שתמונה שווה אלף מילים. במקרה של ציורי השער של מגזין "הניו יורקר" האמריקני, פעמים רבות האיור השבועי שנבחר להתנוסס על השער מייצר שיחות ודיונים ארוכים בהרבה מכך. כך קורה גם עם האיור הראשון לשנת 2014 של המגזין הנחשב, שייצא ביום שני, 6 בינואר. האיור דן בנושא ההורות החדשה, ומציע, בצורה צבעונית ומחוייכת, שבינינו, ההורים החדשים, לבין ילדינו, חוצץ מסך מגע, ושלמעשה איבדנו את המגע הישיר ואת היכולת לחוות את הרגע 'יד ראשונה'.
"לא ברור מי יצפה בכל התיעוד הזה"
כמו רבים מאתנו, וויר מתקשה לדעת אם הוא זוכר אירועים אמיתיים או את התמונות שצילם בהם. "אני נחרד כשאני מבין שאני זוכר את יום ההולדת של בתי מצילומים", הוא מודה. "כמה שניתן יותר מעצמנו למכשירים האלה, נלמד את המח לעבוד פחות קשה, ונחווה פחות. אני חושש כי כמה שנדע לתפעל טוב יותר את המכשירים הרגישים למגע, כך נאבד יכולות בחיים האמיתיים".
"כולנו זוכרים אירועים מתמונות, גם שני הדורות שבאו לפני העידן הנוכחי", אומרת תמר שדה, מטפלת משפחתית וזוגית, "אבל אין ספק שהדור הזה נסמך על המכשירים הדיגיטליים כדי לתעד את חייו כל הזמן. לא ברור מי ישב ויצפה בכל התיעוד הזה, ואת זה נותר רק לגלות בבוא העת. חשוב בהחלט לדעת לשים בצד את המסך לפעמים ולהיות שם במאה אחוז, כי השנים הראשונות עם הילדים באמת עוברות מאוד מהר.
"אני מציעה למשפחות שמגיעות אליי לאמץ חוקים מסויימים, כמו: אסור להשתמש במכשירים דיגיטליים בשולחן האוכל, או בשעות מסויימות, ולעשות מזה מין משחק, בו אם הילדים תופסים את ההורה עם המכשיר שלוף, הם נותנים לו עונש מצחיק, למשל. אי אפשר להתנתק מהעולם שלנו ולהוציא את המכשירים מהבית, אבל חשוב שלא להשתעבד להם, ולתת להם לנתק אותנו ממה שחשוב באמת. יש תחושה שהורים וגם ילדים היום, במקום לחוות חוויה עד הסוף, מרגישים התחלה של רגש, נעים או לא נעים, ובמקום לעבד אותו, בורחים אל המסך. תביטו בילדים היפים שלכם, ותיהנו מהאהבה שמציפה אתכם מבלי לשלוף מצלמה ולהודיע על כך לכל העולם. בהמשך תלמדו את ילדיכם לחוות רגש ולהישאר בתוכו. זה חשוב מאוד".