הם מייעצים לנו, יודעים כל מה שאנחנו מתקשים להפנים ולפעמים נדמה שבלעדיהם, לא היה לנו הרבה מושג מה לעשות עם הילדים. אבל בחיים הפרטיים שלהם, גם היועצים, הגורואים ומובילי הדעה של ההורות הם הורים – עם פאשלות, התרגזויות וכמובן גם רגעים מרגשים. לכבוד חג הביכורים, ביקשנו מכמה שמות גדולים בתחום ההורות לספר על רגעים ראשונים מרגשים שזכורים להם במיוחד מהחוויות שלהם כהורים.
"פתאום בני אמר לו 'עוף ממני'"
פרופ' עמוס רולידר, מומחה לטיפול וניתוח קשיי התנהגות אצל ילדים
"בכיתה של בני עדי היה בריון, שהציק לו באופן קבוע. זו סיטואציה מאוד קשה להורים, וכל מיני עצות כמו 'תהיה אסרטיבי' או 'תחזיר לו' לא באמת מועילות, כי אם היו לילד את התכונות הללו הבריונים לא היו נטפלים אליו מלכתחילה. בטקס קבלת ספר התורה, בכיתה ב', הילדים עמדו בחצי גורן, ואשתי ואני ראינו איך הילד ההוא מתקרב לעדי ומתחיל להקניט אותו. פתאום עדי לקח צעד קדימה ואמר לו 'עוף ממני', בפרץ אסרטיביות שלא הכרנו ממנו קודם, והבריון עזב אותו מאותו רגע ואילך. זה היה רגע משמעותי מבחינתנו, ראינו את הילד שלנו מתמודד בגבורה עם סיטואציה קשה בלי התערבות מצדנו והיינו מאוד מאושרים".
"הם חברים ולא רק אחים"
מיכל דליות, מדריכה בכירה ליחסים במשפחה
"יש לי ארבעה ילדים, וקשה לי למצוא 'פעם ראשונה' של אחד מהם שריגשה אותי יותר מהאחרות. לכן, אני בוחרת לספר על פעם ראשונה שלי, שקשורה אליהם. זה קרה כשהם כבר היו גדולים יחסית, בני 15-25. היינו במפגש משפחתי אצל אחד מאחיי, והיו המון אנשים. הילדים שלי התפזרו בקהל, כל אחד מהם דיבר עם אנשים אחרים, אבל אחרי שעה בערך פתאום ראיתי את ארבעתם יושבים יחד ומדברים ביניהם. עד עכשיו, כשאני נזכרת ברגע הזה אני מוצפת גאווה ואושר, אני זוכרת שזו הפעם הראשונה שהבנתי שכנראה עשיתי משהו מאוד נכון איתם, שהאווירה שהייתה בבית גרמה להם להיות ממש חברים שבוחרים להיות אחד עם השני, ולא רק אחים ששייכים לאותה משפחה".
"שלושתם ביחד, קוראים סיפור"
זהר כרמי, מנחת קורס דולות ומדריכות הכנה ללידה, בעלת האתר זהר כבר בדקה
"לבני הבכור יש חדר משלו, ואילו המרכזי והקטנה חולקים ביניהם חדר. הרבה פעמים הבכור נמצא בערב בחדר שלהם ושלושתם מדברים, אבל ערב אחד שמעתי ריתמוס שונה לשיחה. הקשבתי מבעד לדלת, ושמעתי שהמרכזי מקריא לקטנה סיפור, והגדול עוזר להם לפרש מילים לא מוכרות ומעיר הערות על הסיפור. המרכזי היה רק בכיתה ב' ועדיין לא קרא שוטף, אבל הסיטואציה הייתה כל כך ממיסה: הוא לא התעצבן מההערות של הגדול שקטעו את הרצף, הקטנה הקשיבה בשקט ובסבלנות ואני לא ידעתי את נפשי מרוב התרגשות".
"פתאום ראיתי מיטת תינוק ריקה"
אלי זוהר ניב, יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים בכירה מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים
"הפעם הראשונה שהבת הבכורה שלי ישנה מחוץ לבית זכורה לי כאירוע מאוד משמעותי, אם כי לא משמח במיוחד. אני לא זוכרת בדיוק בת כמה היא הייתה, אבל לפי זה שאני זוכרת מיטת תינוק אני מניחה שהיא הייתה בת שנה וחצי בערך. היא ישנה אצל סבא וסבתא, אנחנו יצאנו לבלות, וכשחזרנו הביתה פשוט נהרסתי מהמראה של המיטה הריקה שלה. זה היה ממש עצב עמוק, למרות שבסך הכל ידעתי שהיא במקום טוב ושדואגים לה היטב, היה לי מאוד קשה עם הקן הריק. היום היא בת 21 וחצי, כמובן שישנה מאז כבר כמה פעמים מחוץ לבית והדאגות שלי היום הן אחרות, אבל קשה לשכוח את העצב והריקנות שהרגשתי באותם רגעים, שהתינוקת שלי פתאום לא הייתה בבית".
"היא נעלמה משדה הראייה שלי"
אנאבלה שקד, ראש בית הספר לפסיכותרפיה במכון אדלר ויוצרת "המדריך המעשי להורה העסוק"
"אני זוכרת היטב את הפעם הראשונה שהבת שלי, שהייתה בת ארבע או חמש, רצתה ללכת לגן בלי שאלווה אותה. גרנו בקומה שמינית, וכדי להגיע לגן היה צריך לחצות גינה ציבורית. כמובן שהשקפתי עליה מהמרפסת, אבל היו משהו כמו 20 מטר שהיו מחוץ לראייה שלי, והם נראו לי כמו קילומטרים – מצד אחד הייתי בטוחה שאני שולחת אותה ישר לידיים של פדופיל שאורב לה מאחורי העץ, ומצד שני ידעתי שאני מגזימה. כמובן שהתקשרתי לגן כדי לוודא שהיא הגיעה, וכמובן שהכל עבר בשלום, אבל את ההרגשה הזו לא שוכחים גם אחרי 20 שנה".
"את השער והכדור הראשון אני קניתי לו"
גדי רוזן, מאמן משפחתי ומתבגרים, מנחה הורים, בוגר מכון אדלר