בסוף השבוע הקרוב נתיישב כולנו עם בני המשפחה לחגוג את חג הפסח. לרוב הזוגות יש כבר חוזה בלתי כתוב אחד עם השני של "שנה אחת אצל ההורים שלי, שנה אחת אצל ההורים שלך", ונראה מישהו שמנסה לשנות אותו. אבל זה לא הקיבעון היחיד שיש לנו בליל הסדר. בכל שנה המארחת תקבל קעריות מתנה, אתם תריבו בדרך לארוחה, והילד יתבייש לשיר מה נשתנה. אה, וכולם ישתעממו כל ההגדה ויחכו כבר לרגע שבו אפשר לאכול. אבל זה לא חייב להיות ככה.

ילד מפהק בזמן ארוחה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אולי רק הוא מרשה לעצמו לפהק, אבל תודו שגם אתם משועממים|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אם אתם רוצים לגוון קצת, אם אתם דואגים שהילדים יאבדו סבלנות ליד שולחן החג, או אם אתם המארחים ורוצים לארגן סדר פסח שכל המשפחה תדבר עליו  – אתם מוזמנים לנסות סדר שונה מהרגיל, אך עדיין שומר על אווירת החג. הנה חמש הצעות כאלו:

שעשועון: שאלות בנושא ידע משפחתי

הסועדים מתחלקים לקבוצות (אפשר להתחרות גם כיחידים) ועונים על שאלות וחידות שהכינו מראש מנהלי הסדר - חלקן קשורות להגדה וחלקן לידע משפחתי (כמו איך הכירו סבא וסבתא?). בסוף כל משחקון מוכרז המנצח, והוא מקבל פרס. בסוף הסדר יוכרז המנצח הכללי, זה שצבר הכי הרבה נקודות, והוא יקבל את הפרס הגדול. שימו לב שהמשחקונים יכוונו בחלקם לילדים ובחלקם לכלל האורחים. כמו כן, כדאי לתת לילדים פרס קטן (מדבקה למשל) על כל תשובה נכונה, ולא רק על ניצחון.

ענת ושלמה פרידמן, שניהלו סדר כזה, מודים שזו השקעה, אבל השקעה משתלמת. "חשבנו על הרעיון בהתחלה כשחיפשנו דרך לעניין את הילדים בליל הסדר, שלא יהיה להם ערב ארוך ומתיש", אומר שלמה. "אחרי שהתחלנו לבנות את החידונים, הבנו שגם לשאר המשפחה יהיה כיף להשתתף במשחק אז הוספנו שאלות על ידע משפחתי. הייתה הצלחה אדירה. אנשים ביקשו מאיתנו את החידונים בשביל לשחזר את הסדר בשנה אחרי זה, במשפחות של החמים".
למה לאמץ את הרעיון?
כך תוסיפו עוד אינטראקציה משפחתית משעשעת, ותמנעו את החיפוש האובססיבי בהגדה אחר העמוד שבו מתחילים לאכול.
למי זה מתאים?
למי שרצה להירשם ל"אל תפיל את המיליון", אבל לא מצא את הזמן.

סדר בטבע: כמו בני ישראל ביציאת מצרים

קחו מקל, קחו תרמיל, אולי גם שקי שינה והרבה אוכל וצאו עם המשפחה לחיק הטבע. שם תוכלו לנהל את סדר הפסח בין הסלעים, הפרחים והשירותים המאולתרים. רק זכרו לבדוק את תחזית מזג האוויר קודם, כדי שלא יירד עליכם גשם. אגב, אם אתם אוהבים את הרעיון אבל שונאים לארגן, או אם אתם מחפשים עוד חברים לחגוג איתם את ליל הסדר, תוכלו למצוא גם אירוע מאורגן של סדר פסח בטבע. זהו אירוע חינמי המתקיים זו השנה הרביעית. משתתפים בו כ-2,000 איש מכל רחבי הארץ, ואם אתם צריכים יש גם הסעות.

פול ובת שבע בארט לקחו את הילדים ויצאו לערוך את הסדר ביער בן שמן בשנה שעברה. "כשקיבלתי את ההזמנה במייל לפני כשנה, חשבתי לעצמי עד כמה זה מיוחד לעשות סדר מתחת לכיפת השמיים", אומרת בת שבע. "בעלי ואני מאוד קרובים לטבע ותמיד רציתי לעשות סדר ביער. זו גם הזדמנות להכיר אנשים, באווירה טובה. גם לילדים זה היה יוצא דופן ושונה. הם רגילים שיושבים עם המשפחה המורחבת. אנחנו חיפשנו משהו לשבור את השגרה ומאוד נהנינו".
למה לאמץ את הרעיון? הילדים יגלו איך נראה העולם לא דרך מסך המחשב. 
למי מתאים? לאוהבי טיולים וטבע.

בסלון על הספות: כי בשלב מסויים הכיסאות לא נוחים

אמנם בלילה הזה כולנו מסובין, אבל אנחנו יכולים להסב גם על הספות הנוחות בסלון ולא לסבול על כסאות הפלסטיק שהשאלנו מהשכנים. את ההגדה אנחנו קוראים כרגיל, רק נשענים אחורה ונהנים. אם יש הרבה ילדים בארוחה, אפשר להקים ג'ימבורי קטן במרכז הסלון, שם ישחקו כולם.

קרן גלטשטיין מספרת שאצלם זה התחיל משיקולי מקום. "לא ראינו איך כל המשפחה יושבת בנוחות סביב השולחן, ועוד עם תשעה נכדים קטנים. הפתרון שמצאנו היה לנהל את הסדר כולו בסלון. הילדים היו מרוצים במיוחד ושיחקו כל הערב על השטיח מבלי שמישהו יגיד להם לשבת במקום".
במקרה בו לא נוח לקיים את הארוחה עצמה בסלון, אפשר להתכנס סביב שולחן האוכל רק כאשר יושבים לאכול.
למה לאמץ את הרעיון? אווירה נינוחה, בלי כאבי גב.
למי מתאים? למשפחות מרובות ילדים.

המחזת ההגדה: לא לילדים בלבד

אם אתם שחקנים בנפשכם או אם יש לכם ילדים קטנים שישמחו להבין את יציאת מצרים, אתם מוזמנים להמחיז חלקים מההגדה. לפני הסדר המארגנים מחלקים תפקידים לאורחים לפי דמויות ההגדה, ומסבירים להם כיצד להמחיז אותם. אם ממש בא לכם להשקיע, תשלפו אביזרים משקית התחפושות שאתם בטח שומרים אחרי כל חג פורים ותחלקו למשתתפים. במהלך הסדר, כל דמות תקריא את החלק שלה (למשל, האורחים שמשחקים את ארבעת הבנים יקריאו את החלקים שלהם בהתאמה).
את טקס השלשלאכאן הכורדי שהיה נהוג בבית הוריו, תומר אברהם זוכר עד היום. "במסגרת הטקס כל הילדים העמידו פנים שהם היהודים שיצאו ממצרים והיו צריכים להוכיח זאת ליושבי השולחן, המבוגרים. היינו נכנסים לחדר גדול, ומתוך החדר צועקים לסבי "שלשלאכאן!". סבי היה עונה לנו שהוא לא שומע, כך שנצעק חזק יותר. בסוף הוא היה קורא לנו לבוא לשולחן, ושואל אותנו שאלות על סיפור יציאת מצרים. לאחר ש"שכנענו" אותו שאנחנו באמת היהודים שיצאו ממצרים, קיבלנו את הפרס הנכסף – ביצה קשה".
למה לאמץ את הרעיון? ההגדה קמה לחיים, ואנחנו נזכרים בסיפור החג.
למי מתאים? בעיקר לילדים, אבל גם למבוגרים שמרגישים שחקנים בנפש.

הגדה אלטרנטיבית: סדר אידיאולוגי

אם אתם מרגישים שאתם קרובים למסרים של חג הפסח, אבל מרוחקים מהשפה הנהוגה בהגדה המסורתית, תוכלו לבחור או ליצור הגדה אלטרנטיבית. ניתן למצוא מספר הגדות כאלו, כמו ההגדה הקיבוצית או ההגדה חילונית שיצר טל וולפסון. אם יש לכם אג'נדה חשובה שקשורה ביציאה מעבדות לחירות ניתן להתייחס אליה גם בערב הזה. סיפור החירות מתאים גם לדיון בזכויות הנשים, למשל, ובכך דנות ההגדות  "והיא שעמדה" וההגדה פמיניסטית. יש אפילו הגדה של פסח לפעילי זכויות בעלי חיים.
למה לאמץ את הרעיון?
כי בכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים.
למי מתאים?
לאקטיביסטים.

>> מתנה למארחת כבר קניתם? קבלו רעיונות מקוריים