הקיץ תיכף מגיע, ואיתו שני דברים שוודאי יקרו – יהיה חם וההוצאות יהיו גבוהות יותר מאשר בחודשים רגילים. ההוצאה הכספית למשק בית בחודשי הקיץ גבוהה בלפחות 30 אחוז לעומת חודשים רגילים. מקור ההפרש נובע בעיקר מהוצאות על קייטנות, אטרקציות ובילויים, מנוי או כרטיסיה לבריכה, חופשה משפחתית, יותר מתנות חתונה, והוצאה גבוהה יותר על חשמל. זאת, מבלי לקחת בחשבון את עלות ימי החופשה או החל"ת (חופשה ללא תשלום) שאנחנו ההורים נאלצים לקחת על מנת להיות עם ילדינו. הסוד להתמודדות עם ההוצאות הגבוהות הללו הינו, כפי שכתבתי בטור זה מספר פעמים בעבר, בניית תקציב שנתי שלוקח בחשבון את ההוצאות האלו, והתנהלות חודשית במהלך כל השנה הכוללת התחשבות בהוצאות אלו.

טיולי משפחות: משפחה מאושרת על חוף הים (צילום: iStock)
קיץ זה בהחלט כיף, אבל גם נזק לא קטן לכיס|צילום: iStock

לפניכם פירוט לגבי אותם סעיפים ש"פתאום" אנו נזכרים שצריך להוציא עליהם לא מעט כסף בקיץ, ובמיוחד בחודשי החופש הגדול, ורעיונות איך להתמודד איתם:

קייטנות: עוד לא נרשמתם?

תתחילו לחפש קייטנה כבר בחודש מאי. כך גם יהיה לכם זמן לבצע סקר קייטנות ומחירים וגם תוכלו ליהנות מהנחת הרשמה מוקדמת. תתחילו בבירור מול הקייטנות אליהן נרשמים החברים של הילדים (בהנחה שגם ההורים שלהם מתארגנים מוקדם). רוב הילדים מעדיפים להיות עם חברים, במיוחד עד שמתאקלמים.

בחרו קייטנה שפויה - לא רק במחיר אלא גם בתוכן. כזאת שיש בה פעילויות כיפיות ובעלות ערך, במקום בטוח, ועם מפעילים אמינים. אני לא מאמינה ב"להתאמץ" יותר (קרי להוציא יותר) בכדי לשלוח את הילדים לקייטנה טרנדית או קייטנת נישה או אחת המבטיחה אטרקציות אקסטרים ברחבי המדינה, אלא אם כן זה מאוד חשוב לכם ונערכתם לכך מראש. לתשומת לבכם, בערים הגדולות, המחירים נעים בין 1,400 ל- 3,300 שקל לקייטנה בת שלושה שבועות. פער עצום, מה שאומר שבסקר מחירים קצר ניתן למצוא קייטנה שפויה בכל המובנים. בקייטנות במתנ"סים ובמרכזים קהילתיים תמצאו את רמת המחירים הנמוכה ביותר בחישוב שבועי. בנוסף, קיימות קייטנות של תנועות הנוער ושל מקומות העבודה המציעות אלטרנטיבות איכותיות וסבירות במחיר.

בחרו קייטנה המתאימה לאופי הילד. זאת המלצה אישית שלי, כי "קייטנת נישה" בנושא שחדש לילד היא בגדר הימור לגבי ההנאה שלו ממנה (וחוסר הנאה עלול להיות מתורגם לעזיבת הקייטנה, אקט שאינו מלווה בהחזר כספי, ולמציאת סידור אלטרנטיבי ובדרך כלל יקר יותר). עוד סיבה לבחירת קייטנה מתאימה לאופי הילד היא שחשוב שהילד ינוח בחופש ולא יהיה בלחץ ללמוד משהו חדש הדורש מאמץ רב. בגילאים הגדולים יותר, ניתן לשתף את הילד בבחירה מבין האפשרויות שאתם סיננתם מראש.

הנחות. מלבד הנחת הרשמה מוקדמת, ניתן לבקש ולקבל הנחה להרשמה לשני מחזורים, או הנחה מיוחדת אם אתם רושמים יותר מילד אחד במשפחה, קיימות גם הנחות ייעודיות (אמהות חד-הוריות, ועדי עובדים וכו'), הנחת ממליצים (חבר מביא חבר) ועוד. חשוב לא להתבייש ולשאול לגבי קבלת ההנחות האפשריות.

פריסת תשלומים. במידה ולא נערכתם לכלל הוצאות הקיץ מראש, זכרו שרוב הקייטנות מציעות פריסת החיוב למספר תשלומים. אך כשתסיימו לקרוא כתבה זו, תיווכחו לראות שלפחות לגבי עלויות הקשורות בילדים, ניתן לשלוט בעלות הכוללת של 40 ימי החופש (לא כולל סופי שבוע) ולגרום לכך שהיא לא תהיה הרבה יותר גבוהה מהעלויות הקשורות לילדים בחודשים רגילים (ראו בסוף הנקודה הבאה חישוב והשוואת עלויות).

קבלת החזר ממקום העבודה. ארגונים גדולים רבים משתתפים בחלק מעלות הקייטנה. בררו זאת במקום עבודתכם ובזו של בן/בת הזוג. במידה וכן, אל תשכחו לבקש קבלות ממפעילי הקייטנה.

קייטנת הורים. קייטנה מסוג זה מתאימה להורים העובדים פחות ממשרה מלאה או במשמרות, או לכאלו שמעוניינים לקחת מספר קטן יותר של ימי חופש. בדרך כלל מדובר בקייטנה לילדים מגיל גן עירוני ומעלה. נדרשת התארגנות של כ-4 עד 6 הורים (כן, הורים, לא רק אמהות), שצריכים להחליט ביניהם לגבי מספר השעות שבהן תופעל הקייטנה ומהו היום והפעילות המתאימים לכל הורה. קייטנה מסוג זה זולה ובטיחותית יותר, מוציאה מאיתנו את היצירתיות הטמונה בנו, מאוד מגבשת לילדים וכמובן כיפית. נכון, זה קל יותר לאלו הגרים בבית עם גינה, אך גם בדירה ניתן להסתדר.

    הקייטנה נגמרה, מה עכשיו?
    משפחה מאושרת באוטו (צילום: SXC)
    לא חייבים לטוס לחו"ל אם לא חסכתם לכך מראש|צילום: SXC

    ארוחת צהריים. חלק מקייטנות חצי-היום אינן כוללות ארוחת צהריים, לכן יש לקחת בחשבון התארגנות והוצאה על ארוחת צהריים מזינה בבית. זה במיוחד רלוונטי למי שילדו נמצא במהלך השנה במסגרת עד שעות אחר הצהריים הכוללת ארוחת צהריים, ואינו מורגל בלדאוג לארוחת צהריים לילד.

    בריכה. איך אפשר בלי? אבל לפני שרצים לרכוש מנוי קיץ, עשו חישוב ריאלי, בהסתמך על נסיון העבר שלכם, לגבי מספר הפעמים שבאמת תצליחו להגיע לבריכה עם הילדים (במיוחד אם מדובר בילדים קטנים הזקוקים להשגחתכם), אולי תגלו שמשתלם יותר לרכוש כרטיסיות. חפשו גם דילים באתרי הקופונים ודרך ארגונים שונים (חבר, בהצדעה וכו'). שווה להתעדכן באופן שוטף במהלך הקיץ.

    בילויים ואטרקציות. סרטים, ספארי, פארקי מים, מוזיאונים וכו' – הסעיף הזה נתון לשליטתכם הבלעדית. החליטו מראש כמה אתם מתכוונים להוציא במהלך כל התקופה על כל ילד, עקבו אחר ההוצאה ואל תחרגו. תכננו את הפעילויות בעיקר לתקופה שאחרי שהקייטנה נגמרת ובהפרשים של יומיים-שלושה זה מזה.
    אין כל צורך לעשות משהו שעולה כסף כל יום! אפשר ורצוי לבלות בבית, אצל חברים, בגינות ובפארקים, ובפעילויות חינמיות אחרות המוצעות על ידי עיריות או גופים שונים. מילת אזהרה: הקניונים מציעים המון אטרקציות חינמיות, איכותיות יותר ופחות, וכמובן מזגן בחינם. כמובן שהקאטצ' הוא שברגע שאתם כבר שם, קשה מאד להימנע מקנייה של "משהו קטן". קשה, אך אפשרי אם מביאים אוכל וחטיפים מהבית ואפילו הפתעות קטנות מחנויות של כל מוצר בשקל.

    מוצרים עונתיים. אל תשכחו לקחת בחשבון גם את המוצרים העונתיים שלא תוכלו להמנע מקנייתם: קרם הגנה (אין להשתמש בזה משנה קודמת, הוא פג תוקף), ארטיקים, שתייה, וציוד לבריכה.

    ימי חופש מהעבודה. העלות הנסתרת של החופש הגדול היא העלות של ימי החופש שאתם פודים או של ימי העבודה האבודים במידה ואתם עצמאיים. כמובן שמדובר בעלות עם שכר נאה לצידה – ההנאה שבבילוי עם הילדים, ואני באמת מתכוונת לזה. תשתדלו לחלק את הימים שבין תום הקייטנות לתום החופש בין שני ההורים, סבים ומשפחה מורחבת.  המלצה אישית – אל תקחו חופש מהעבודה בפורמט של יום כן – יום לא. עדיף לקחת "בלוק" של מספר ימים רצופים, לשים הודעת "מחוץ למשרד" במייל, וליהנות. אחרת, יצפו מכם לתפקד כרגיל, ורמת הלחץ שלכם תרקיע שחקים.

      חופשות: סעו בחודשים פחות יקרים

      הדילים וסוגי החופשות בקיץ הם בלתי נגמרים, וכך גם העלויות. לכן לא ארחיב על סעיף זה יתר על המידה מלבד הדברים הבאים:

      • מכיוון שמדובר בעלות כבדה של כמה אלפי שקלים (אם לא יותר), במקרה הזה חשוב יותר מכל לתכנן את עלות החופשה בראיה שנתית תוך התנהלות ושמירת כסף בצד ברמה חודשית.
      • השיטות לחסכון כאן הן הרגילות – סקר מחירים, שימוש במועדוני הנחות, נסיעה בתקופות רגועות יותר (בחודשים יוני וספטמבר לפני החגים), ובחירה בסוף שבוע בבית אירוח בארץ במקום נסיעה ארוכה או יקרה יותר בחו"ל.

      בני נוער: הכנסות ולא רק הוצאות

      תקופת החופש מהווה הזדמנות נפלאה עבור בני נוער מעל גיל 14 להתנסות בעבודה, להתחיל להשתכר ולחוות חינוך פיננסי "על רטוב". תעמדו על כך שחלק מהמשכורת שלהם יכסה בילויים, בגדים וכו', במקום שיצא מהכיס שלכם. באתר של שירות התעסוקה מפורטים כל הזכויות (והחובות) של בני נוער עובדים. אז יאללה, אל תתנו להם לישון כל היום ולבלות כל הלילה, הסבירו את חשיבות הנושא ועזרו להם למצוא תעסוקה מתאימה.

      חישוב והשוואה: אפשר גם לצמצם בהוצאות בקיץ

      אני ממליצה לכם לעשות השוואה אמיתית של סך כל ההוצאות על ילדים במהלך החופש הגדול, בהתנהלות נכונה, מול ההוצאות השוטפות עליהם במהלך השנה. לדעתי תופתעו לטובה מהתוצאה. להלן הסבר באמצעות דוגמא:

      הנתונים: ילד אחד, בגילאי הכיתות הנמוכות, גר באזור המרכז.

      הוצאות חודשיות במהלך שנת הלימודים: צהרון - 1,300 שקל; שלושה חוגים או שיעורי העשרה – 600 שקל; תשלום לבית הספר וועד הורים - 55 שקל; בילויים 100 שקל.
      סך הכל מדובר על 2,055 שקל בחודש. נכפיל זאת בשניים כדי להשוות זאת לתקופת החופש הגדול, כלומר 4,110 שקל לחודשיים.

      הוצאות לחודשיים במהלך חופש הגדול:

      1. במקרה של השתתפות במחזור קייטנה אחד עד הצהריים, למי שיש סידור חינמי מהצהריים ולשאר ימי החופש: 1,650 שקל; ארוחות צהריים בבית בכל יום מימות השבוע 800 שקל;  10 כניסות לבריכה – 400 שקל; 500 שקל - לבילויים ואטרקציות אחרות.
      סך הכל מדובר על  3,350 שקל לחודשיים. זהו סכום שנמוך ב-18 אחוז מההוצאה השוטפת במהלך השנה.

      2. במקרה של מחזור קייטנה אחד של יום שלם, שמצד אחד מעלה את עלות הקייטנה, אבל גם מוריד את עלות ארוחות צהריים בבית, מדובר בסכום  של 3,800 שקל. עדיין מדובר בסכום הנמוך מההוצאה השוטפת במהלך השנה, הפעם ב-8 אחוזים פחות.

      3. במקרה של שני מחזורי קייטנה עד הצהריים וירידה בהתאמה בבילויים ובכניסות לבריכה, מדובר על סכום של 4,450 שקל לחודשיים. הפעם מדובר בעלות גבוהה יותר ב-11 אחוז מההוצאה השוטפת במהלך השנה.

      4. המקרה היקר ביותר הוא של השתתפות בשני מחזורי קייטנה שלמים של ימים שלמים. אמנם אין הוצאות על ארוחות צהריים בבית ועל בילויים, אך עדיין מדובר בסכום של 5,390 שקל לחודשיים, הגבוה בכ-31 אחוז מההוצאות השוטפות במהלך השנה.

      הדוגמא הנ"ל ממחישה שהפער המרבי לטיפול בילדים, לכל תקופת החופש, לא צריך להיות יותר מכ-30 אחוז. כפי שבוודאי שמתם לב, הסוד גם לגבי הוצאות הקיץ טמון בתכנון תקציבי מראש, בקרה על ההוצאות במהלך התקופה ודבקות במסגרת התקציבית שעשיתם. נכון, נדרש חוסן נפשי מצדכם, כי אכן לא קל לעמוד בבקשות של הילדים ובפיתויים הרבים. אך זכרו שבסופו של דבר, גם הילדים צריכים זמן רגוע אתכם, בבית או בגינה – דברים יקרים מאוד שלא עולים מאומה.

      כותבת הטור, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

      >> לא רק בסלולר: כך תשלמו פחות לספקי שירותים
      לכל הטורים של דבי קצב