אמא ותינוקת מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
החלום הוורוד: להצליח להיות גם וגם וגם וגם |צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כמעט כל אישה עובדת מפנטזת בשלב כלשהו בקריירה על פתיחת עסק עצמאי, והפנטזיות מתגברות בדרך כלל לאחר שאנו הופכות לאימהות. רבות ממשות את הפנטזיה, אך בודדות מתמידות וגם מצליחות לפתח עסק מצליח שמפרנס בכבוד.

מדוע כ"כ הרבה אימהות חולמות לפתוח עסק עצמאי? הסיבה העיקרית ברורה כשמש: בגלל היתרון  של גמישות גבוהה יותר בקביעת חלוקת ניצול שעות היממה בין העבודה למשפחה ולבית. עם כל ההישגים של הפמינזם, עיקר האחריות על הבית והילדים הוא עדיין מנת חלקה של האשה, ואל תנסו לשכנע אותי אחרת, כי נלחמתי בזה מספיק שנים עד שהגעתי למסקנה ש"ככה זה" וכדאי לי לעבור הלאה למאבקים אחרים. ישנן סיבות נוספות לרצון העז לעסק עצמאי, ואלו משותפות גם לנשים שאינן אימהות וגם לגברים: בעסק עצמאי ניתן, בעבודה קשה מאוד, להגיע לרמות הכנסה גבוהות יותר מאשר ברוב המשרות כשכירה, אין בוס ומסגרת מערכתית ולעיתים מסרסת, וזוהי בדרך כלל הדרך הטובה ביותר להגשמה עצמית בתחום התעסוקתי, כלומר להתפרנס ממשהו שאנו מאוד אוהבים לעשות.

אם זה רק תחביב, אז אחלה

החלום ומימושו יכולים להיות ורודים מאוד, אם אנו יכולות לאפשר לעצמנו שהעסק שפתחנו יהיה סוג של תחביב המניב הכנסה תוספתית קטנה ונחמדה להכנסה העיקרית של בן הזוג, כזו שניתן להרוויח מהקדשת מספר שעות מצומצם לעסק – בערך אותן שעות בהן הילדים נמצאים במסגרות – 5 עד 9 שעות ליום (מינוס ימי מחלה וחופשים – אלו תמיד עלינו...).

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
האם את מוכנה לוויתורים? דבי קצב|צילום: הילה לוצקי שפירא

אבל, אבל, אבל: אמא ובמיוחד אמא לילדים קטנים, השואפת להקים עסק רציני, מצליח, המביא מלבד סיפוק רב גם הכנסה כמו זו שהרוויחה כשכירה ואף יותר, ובכך לתרום לתקציב המשפחתי הנוכחי והעתידי את חלקה, קבלי ממני באהבה רבה את המילים הבאות, הבאות הן מניסיוני האישי והן מזה של אימהות עצמאיות אחרות. ואם אחרי שתסיימי לקרוא אותן, לא תקבלי רגליים קרות ואולי ההיפך – תביני ותרגישי אפילו יותר שעסק עצמאי זה לגמרי בשבילך – אז את כנראה עשויה מהחומרים המיוחדים מאוד מהם עשויה אמא עצמאית, ופשוט - לכי על זה.

9 שעות עבודה ביום? יותר כמו 14

הגמישות בזמן, אותו פקטור שהוא המוטיבציה הגדולה לפתיחת עסק עצמאי עבור אימהות, הוא גם עקב האכילס הכואבת ביותר. זה נכון, אובייקטיבית, שאנו יכולות לשלוט בזמן "שלנו". אך בכדי להקים ולנהל עסק משגשג נדרשת השקעה של הרבה מאוד שעות, הרבה יותר מ-5 או 9 שעות ביום. ולא רק כמות השעות הנדרשת היא גדולה, נדרשות גם שעות עבודה שהן איכותיות. למה הכוונה? לשעות שבהן ניתן לעבוד ברצף ובשקט, ללא הפרעות מצד הבית, הילדים, לקוחות, טלפונים והודעות. זמן לחשוב, לקרוא, לתכנן, לכתוב, ללמוד, להעמיק. אז מה עושים כדי להמציא עוד שעות? אחת האפשרויות היא לעבוד מלפני צאת החמה, ומשעת ההשכבה של הילדים עד הרבה אחריה. יופי, ככה השגנו כמות נוספת של 4-5 שעות ביום במקרה הטוב. אך האם הן איכותיות? לפעמים, אך בטח שלא כל הזמן, כי אולי יש שקט בשעות האלו אך המוח שלנו כבר לא במיטבו אם הוא עובד על מעט מאוד שעות שינה לאורך זמן, שלא לדבר על הבריאות שלנו שנפגעת ממיעוט השינה.


אפשרות נוספת היא להיעזר בהורים שלנו אם הם רוצים ויכולים ו/או לקנות עזרה בכסף, דהיינו בייביסיטר, בשעות אחר הצהריים/ערב. אפשרות אחרת היא "להעלם" לסופשבוע שלם או לכמה שעות בשבת (למלון, בית קפה, בית נופש ריק של חברים אם יש לכם כאלו חברים...) ולהשאיר את הילדודס עם בן הזוג. אך אלו גם מוסיפים להוצאות העסק וגם לסל רגשות האשמה הכבד ממילא על כך שאנו לא נמצאות עם הצאצאים, וחוטאים למטרה המרכזית שלשמה יצאנו לעצמאות.

אם "סתם" להיות אמא עובדת (שכירה), שמג'נגלת בין העבודה לבין הילדים והבית זה קשה ומצריך המון ויתורים, אז כאמא בעלת עסק עצמאי רציני תדרשי לג'ינגול גדול יותר וויתורים רבים אף יותר, בדרך כלל בדברים אישיים שלנו – שינה, כושר, חברות, בילויים, שעות פנאי, זמן עם בן הזוג. האם את באמת מוכנה לוויתורים הללו?

את הולכת להרוויח פחות, חברה

החיסרון הגדול הבא בלהיות עצמאית בכלל, ולא רק כאמא, הוא ברמת ההכנסה. לצד פוטנציאל ההשתכרות הגדול (כמובן בהנחה שלרעיון העסקי שלך יש דרישה) תהיי בטוחה שבהתחלה ההכנסה שלך תהיה נמוכה יותר משכרך כשכירה ואולי אפילו שלילית, אם נדרשת השקעה כספית נכבדת בעסק. ההתחלה יכולה לקחת לפחות שנה ובדרך כלל אפילו שנתיים-שלוש. האם אתם כמשפחה יכולים לעמוד בירידה דרסטית בהכנסות לתקופה שכזו?
בעלת עסק עצמאי שנחושה שיהיה רציני, ומתעקשת לעשות הכל לבד, נאלצת לחבוש במהלך כל יום כעשרה כובעים שונים, לפעמים אפילו במקביל – שיווק, פיתוח עסקי, ביצוע העבודה עצמה, אדמיניסטרציה, סדר ותכנון, טיפול בענייני מחשב, למידה והעשרה בתחום עיסוקה, מעקב מתחרים, קבלת השראה, וטיפול וביצוע פרויקטים שונים שלא שייכים לאף "כובע" מהנ"ל. מי שאינה יודעת לעשות את אלו לבד, או מי שמבינה שללא עזרה לא תוכל לגדול, בעיקר מפאת קוצר זמן (גם אם היא מוכשרת כשד בכל הכובעים), תצטרך לקחת בחשבון שגם בעסק שלא דורש מלאי או מיקום מיוחד, יש הוצאות, בעיקר בתחומים כגון הנהלת חשבונות, בניית אתר אינטרנט, שיווק ויחסי ציבור, ליווי עסקי/כלכלי וכדומה.

אמא עובדת מהבית צילום (צילום: Thinkstock Images, Thinkstock)
את לא צריכה יותר שעות עבודה, את צריכה שעות עבודה שאשכרה תוכלי לעבוד בהן |צילום: Thinkstock Images, Thinkstock

דיכאון שאחרי יציאה לעצמאות

חולשה נוספת של הפעלת עסק עצמאי הוא שאותה שאיפה להגשמה עצמית, שהיא אחת הסיבות להקמתו של העסק מלכתחילה, עלולה להביא לתסכול גדול אם העסק לא מתרומם, לדכדוך ואפילו לדיכאון ולחיפוש עצמי ארוך מיגע ויקר.

אל תאמיני לכל יועץ

חיסרון נוסף של עצמאות הוא היועצים הרבים שינסו לפתות אותך בדרך לשם או כשאת כבר שם. פועלים כיום בשוק, במיוחד במרחבי הרשת, יועצים רבים הסוחרים בחלום העצמאות, במיוחד של אימהות, ובמיוחד בהקמת עסקים מהבית. הם מייפים את מציאות העצמאות, ומכריזים שניתן לצאת לעצמאות ולהצליח בקלות רבה, אם רק נשתמש בשירותי הייעוץ שלהם או שנשתתף באחד הקורסים שלהם. מאוד מפתה להיכנע להצעות אלו - אתן חייבות להיזהר, לבדוק טוב-טוב במי מדובר לפני שאתן משלמות על קורס ולוודא שהחומר באמת מתאים לכן ולכישורים שלכן.

בדקי את עצמך: האם בוערת בך אש?

אם קראת את מה שכתבתי לעיל ולא נבהלת, אז בעייני ומניסיוני, הפקטור העיקרי שיביא אותך להצלחה כאמא בעלת עסק עצמאי הוא כמות המוטיבציה הפנימית והטבעית שיש לך. בכדי להצליח, את חייבת שהיא תהיה לך בכמויות אדירות, ושימי לב, לא מדובר ברצון אלא בבעירה אמיתית – זהו הבדל מהותי!
הגורם השני הוא הצורך ו/או הרעב האמיתי לכסף. בואו לא נהיה יפי נפש ונודה בזה בלי להתבייש - כסף הוא חשוב ביותר, במיוחד כשאנו דואגות לילדים שלנו. אם יש לך את השילוב האימתני של מוטיבציה אדירה פלוס רעב כלכלי, את תעשי הכל כדי להצליח, כולל כל הוויתורים האישיים הנדרשים - וסביר להניח שגם תצליחי. אם יש לך מוטיבציה אך הרעב הכלכלי לא מנקר בך באמת, אז בכדי להצליח תצטרכי לשמר את המוטיבציה ברמה גבוהה כל הזמן.

יתכן וקל יותר לשלב בין אימהות לקריירה כשאת עצמאית מאשר כשכירה, כל עוד המטרה שלך היא רק "לעסוק במשהו" במהלך היום וההכנסה פחות חשובה לך או מלחיצה אותך. אבל אם ההכנסה כן חשובה והכרחית והמטרה היא בניית קריירה רצינית, אז השילוב "אימהות" ו"עצמאות" מתאים רק לאימהות שמוכנות לוויתורים, שיש להן מוטיבציה מטורפת ויודעות איך לשמר אותה בוערת על להבה גבוהה לאורך זמן.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> בטור הקודם: האם יש לכם עבודה עם תנאים מעולים? בדקו

לכל הטורים של דבי קצב