עד עכשיו הילדים היו בקייטנות אך בימים אלו רובן מסתיימות והחופש "האמיתי" מתחיל. כלומר, הזמן בו אחד מכם (לפחות) לוקח חופש מהעבודה והופך לאיש ההווי והבידור של הילדים. אם אתם רוצים שהתקופה הזו תעבור בנעימים, עם מינימום עצבים וריבים עם הילדים ושעלותה תהיה בגדר הסביר, כדאי שתתחילו לתכנן. איך עושים זאת? קבלו המלצה מעשית.

תנו שם לכל יום בהתאם לפעילות

העיקרון המנחה את התכנון השבועי הוא שיש לגוון בין רמות הפעילות (והעלויות) - יום פעיל יותר (קרי: יקר), ולמחרת יום רגוע (קרי: זול), כאשר ביום פעיל, עושים רק פעילות "גדולה" אחת. עקרון חשוב נוסף הוא קניית כרטיסים מראש לכל הפעילויות. ההפרשים בין המחירים בקופה לבין המחירים דרך אתרי אינטרנט שונים (מועדוני לקוחות, אתרי קופונים ואפילו אתרי האטרקציות עצמם) הינם גבוהים מאוד, ומגיעים לפעמים להפרשים של חמישים אחוז.

הפעילויות והמחירים הנקובים שאתייחס אליהם, הם עבור שני ילדים בגילאי בית ספר יסודי ומבוגר אחד, מלבד פעילויות מסוימות בערב או בסוף שבוע הכוללות גם מבוגר נוסף. המחירים המצויינים בטבלה, הם הנמוכים יותר שתוכלו להשיג, כאמור, באמצעות מועדוני לקוחות, אתרי קופונים ורכישה מראש באתרי האינטרנט של האטרקציות. כמובן, שייתכנו פערי מחירים בהתאם לפעילות שתבחרו ומקום המגורים שלכם.

המלצתי היא לחלק כל יום לשבעה חלקים, ולשבץ את הפעילויות מראש לתוכם, כאשר הארוחות משמשות עוגנים קבועים יחסית: התארגנות הבוקר, פעילות בוקר, פעילות לפני צהריים, ארוחת צהריים, פעילות צהריים, פעילות אחר הצהריים/ערב, וארוחת ערב.

לפני היום הראשון של שבוע הפעילות הזה, כדאי לשבת עם הילדים ולעבור אתם על התכנית, להסביר להם את הכללים (כן, קביעת  כללי התנהלות תעזור מאד לתקופה זו) ולאפשר להם אפילו להציע שינויים קלים בתכנון. רעיון נוסף: תנו לכל יום שם שיתאר את הפעילויות שתעשו באותו יום, לדוגמא, "יום אמנות", "יום רגוע" וכו'. זה מוסיף עניין וגם נותן מסגרת לילדים.

החלק הראשון של כל יום, שנקרא בטבלה התארגנות בוקר, כולל קימה, התארגנות וארוחת בוקר. מאחר שאנו בעצמנו גם בחופש, ואין את הלחץ הרגיל של הבוקר, כדאי להכניס לשגרת הבוקר פעילות פיזית משותפת שלכם עם הילדים – כמה דקות של יוגה, התעמלות, מתיחות, כאשר כל אחד יכול להציע תרגיל. תנסו, זה יכול להיות מצחיק מאוד ויעזור להתחיל את היום ברגל ימין.

חלק יומי נוסף, קבוע פחות או יותר, מורכב מזמן בילוי עצמי בבית. בפועל, זה יכול להיות מנוחה, הילדים מן הסתם לא ישנו (אבל אולי אתם תזכו לכך), או כמשחקים,  צפייה בטלוויזיה, קריאת ספר, קצת לימודים/חוברות עבודה, מחשב וכו'. הזמן הביתי העצמי הזה מועיל מאוד לכולם, וגם סביר להניח שהילדים לא יתלוננו ש"משעמם לנו" אחרי כל הפעילות האחרת המתוכננת להם ודווקא יכמהו אליו.

אז איך נראה שבוע שכזה?

יום ראשון – יום כיפי קרוב לבית: אני אוהבת להתחיל את החלק הזה של החופש דווקא ביום רגוע קרוב לבית ולא באטרקציה גדולה ויקרה. תאמו להיפגש עם חברים בפארק קרוב ומוצל בשעות הבוקר, ובהמשך ארגנו פעילות יצירה בבית שלא תעלה לכם הרבה. המלצה שלי: פעילות בחרוזי Pyssla, שעולים כ-45 שקלים וישמשו אתכם גם בעתיד. בשעות אחר הצהריים חפשו מופע חינמי בקניון קרוב או באחד מהפסטיבלים העירוניים הרבים המתקיימים בקיץ. מאחר וביום זה אין הוצאות רבות, תתפנקו בארוחת ערב בחוץ לשלושתכם. סביר שהיא תעלה לכם כ-90 שקלים.
העלות היומית: 135 שקלים.

יום שני – יום תרבות: ביום הזה תכננו נסיעה לעיר אחרת ובקרו בה במוזיאון. תבדקו אילו פעילויות (חינמיות) נוספות מתקיימות בעיר באותו יום ונצלו את הזדמנות להכיר מקום חדש עם הילדים. בממוצע פעילות כזאת אמורה לעלות בממוצע כ-117 שקלים. הוסיפו לכך ארוחה בחוץ שתעלה לכם כ-100 שקלים נוספים. אלטרנטיבה לפעילות שכזו יכולה להיות טיול בחיק הטבע (למקור מים כמובן), לאמיצים שביננו. חיזרו הביתה אחר הצהריים, ובמידה והילדים לא רוצים להישאר בבית לאחר מנוחה קצרה, קחו אותם קצת לגינה לפני ארוחת הערב, אותה הפעם תאכלו בבית.
העלות היומית: 217 שקלים.

יום שלישי – יום אמנותי: יום זה מתחיל עם פעילות רגועה בבית. זאת הזדמנות טובה להזמין חברים של הילדים להתארח אצלכם למשחק ולארוחת צהריים משותפת. בהמשך, שעת יצירה, הפעם אני ממליצה לתת להם פלסטלינה (עולה כ-20 שקלים בחנויות השונות), וכשיימאס להם ממנה תמיד הם יוכלו לצייר להנאתם. בשעות אחר הצהריים והערב ניתן לקחת אותם לפעילות המתאימה גם לילדים וגם לכם, כמו מופע מוזיקלי (בטבלה התייחסתי למופע של טררם קידס במיני ישראל, שאמור לעלות לכם, אם תחפשו קופונים והנחות, 176 שקלים לארבעה אנשים). תצטיידו באוכל מהבית, ושם תרשו לעצמכם ארטיקים ושאר מתוקים ושתייה (כ-40 שקלים).
העלות היומית: 236 שקלים.

ילדים בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זהו, כבר נגמר שבוע?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יום רביעי – יום רטוב: זהו יום עם פעילות מים באחד מפארקי המים בארץ. מכיוון שמדובר בפעילות יקרה יחסית, כאן חשוב במיוחד להצטייד במזון ושתייה מהבית, אך כמובן להקצות כמה שקלים לארטיקים. סך הכל העלות של יום כזה, היא 183 שקלים, שוב, במידה ותכתתו רגליכם אחר מבצעים וקנייה מראש של כרטיסים. פעילות שכזו לרוב מתפרסת על מספר שעות והינה מעייפת מאד, לכן מומלץ שמרגע שחוזרים הביתה להישאר שם. תכננו ערב משפחתי המורכב ממשחק משותף, שיתוף הילדים בהכנת ארוחת הערב ואפילו צפייה משותפת בתכנית טלוויזיה.
העלות היומית: 183 שקלים.

יום חמישי – יום חינוכי: אפשר לשלב בו ביקור חינמי במרכז מבקרים (אך אל תשכחו להזמין מקומות מראש), וכשתחזרו הביתה – ודאו כי יש לכם ערכת יצירה מוכנה. אחר הצהריים צאו לפעילות כמו סרט או באולינג (משחק באולינג לארבעה אנשים יעלה כ-102 שקלים), והזמינו טייקאוויי הביתה (כ-90 שקלים), כי בשלב זה כבר לא יהיה לכם כח להכין עוד ארוחה.
העלות היומית: 166 שקלים.

יום שישי – יום רגוע: זהו יום שמחייב שלווה. התחילו בבילוי כמו רכיבת אופניים בפארק או בגינה המקומית, ובהמשך גייסו את הילדים לעזור בסידורים ובהכנות לארוחת השבת. לפני הארוחה עצמה ואם אתם גרים קרוב לים, תנו קפיצה לשם לשעתיים-שלוש. בילוי אהוב ומרגיע לכולם, שיכול בהחלט להסתיים ללא עלויות.
העלות היומית: 0 שקלים.

יום שבת – יום אקשן: בלי ששמנו לב – הגענו לשבת. יום שבו כל המשפחה יכולה לבלות בבריכה משעות הבוקר המוקדמות (כ-116 שקלים לארבעה אנשים), את שעות השמש הקשות להעביר בבית, ואחר הצהריים למצוא פעילות חינמית באזור כגון קונצרט בפארק.
העלות היומית: 116 שקלים.

במידה והתארגנתם כראוי, שבוע שכזה יעלה לכם כ- 1,000 שקלים לכל המשפחה (אם תרצו להיות ממש מדוייקים, אז לפי החישוב שעשינו כאן, מדובר ב-1,053 שקלים). כלומר, כ-150 שקלים בממוצע ליום (ללא עלויות ארוחות בבית).

כמובן שעומס הפעילויות בשבוע כזה תלוי במידה המתאימה לכל משפחה. תכננו לפי מה שאתם יודעים שאתם אוהבים ומסוגלים לעמוד בו.

סוג התכנון המוצג כאן נותן גבולות ובו זמנית מאפשר שינויים בתוכם. הוא לא צריך להיות קשיח לגמרי, אך צריך לנסות לעמוד ברובו. לדעתי, בסופו של שבוע שכזה אפילו תרגישו שלא הספקתם את כל מה שרציתם לעשות. מזל שיש עוד כמה שבועות כאלו.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> בטור הקודם: 5 דברים שחשוב לדעת על ביטוח בריאות פרטי

לכל הטורים של דבי קצב