גירושים הם חוויה שאינה נעימה לאיש. לא לגבר, לא לאישה ולא לילדים. אולם בעוד הזוג שקוע ברגשות ומונע מתוכם בתהליך הכואב, הוא בדרך כלל לא חושב על המחיר הגשמי שלו. אם אתם שוקלים להיפרד, הכתבה הזאת תעשה לכם סדר בכל הגורמים הכלכליים שיש לקחת בחשבון לפני, במשך ואחרי הגירושים. ההמלצות מוגשות מתוקף ניסיוני המשולש בתחום: כמלווה כלכלית של זוגות בתהליכי גירושים, כגרושה בעצמי, וכנשואה בסיבוב שני לבן זוג בסטטוס דומה.

ידיים של אישה וגבר מושכות שטר של דולר (צילום: jupiter images)
ככל שאי-ההסכמה חמורה יותר, כך עלות הגירושים גבוהה יותר|צילום: jupiter images

ייעוץ זוגי – אם אתם לא בטוחים לגבי ההחלטה, וגם אם כן, לא כדאי לוותר על ייעוץ, אפילו אם הוא קצר מועד, כי הוא עושה הרבה סדר בראש. גם אם תבחרו יועץ שגובה תעריפים ממוצעים, מדובר בהוצאה בסך אלף שקלים ומעלה (לייעוץ בן מספר קטן של פגישות). אני מציעה להיזהר מיועצים המציעים טיפול זוגי חינם, כי ייתכן ויש מאחורי הצעה זו אינטרס אחר שאינו עומד בקנה אחד עם הערכים שלכם, או לכל הפחות תקופת המתנה ארוכה מאוד.

ייצוג בהליך הגירושים – כשבני הזוג מסכימים ביניהם על הפרטים המהותיים בהליך הגירושים הם יכולים לפנות יחדיו לעורך-דין רק לשם ניסוח ההבנות ולביצוע הפרוצדורות הפורמליות הנדרשות, וכך בעצם למזער את עלות הגירושים עצמם. אך כשאין הסכמה, קיימות שלוש גישות לניהול הליך הגירושים: ייצוג משפטי על ידי עורך דין, גישור, והליך חליפי הנקרא "גירושים בשיתוף פעולה". לכל אחד כללי התנהלות שונים וכך גם העלויות.

לדברי עורכת הדין רות גבריאל-סרור, בכל אפשרות שבוחרים, עלות ההליך מטפסת מעלה ביחס ישיר לגובה אי-ההסכמה בין הצדדים. לעיתים, ישנם בני זוג שבוחרים בהליך של גישור, מתוך רצון להתגרש בצורה נעימה ותוך כדי כך לחסוך בעלויות (גישור הוא ההליך הזול ביותר לשני הצדדים יחדיו), אך גם הליך זה עלול לעלות על שרטון והם מוצאים עצמם נעזרים בעורכי דין, אחד לכל אחד. שכר הטרחה של עורך הדין נקבע לפי מספר פרמטרים: היקף שעות העבודה בתיק, מספר הדיונים בבית המשפט, סדר גודל המחלוקת והפעולות בהן נוקט הצד שמנגד. קשה מאוד להעריך את עלות הייצוג המשפטי, מכיוון שהליך הגירושים הינו ומטבעו הליך אמוציונלי, אך בדרך כלל מגיע לכמה עשרות אלפי שקלים לכל צד. אגב, חתימה על הסכם ממון לפני הנישואין יכולה לצמצם את גודל  המחלוקת ומכאן גם את עלות תהליך הגירושים. חשוב מאוד לבקש הצעת מחיר כתובה ומפורטת מעורך הדין לגבי העלויות הצפויות בתיק.  למעוטי יכולת העומדים בקריטריונים קשיחים וברורים ישנה אפשרות לקבל ייצוג משפטי ללא עלות דרך המדינה.

האפשרות השלישית, "גירושים בשיתוף פעולה", עשויה להיות מעט יותר זולה מייצוג משפטי רגיל, אך לא בהכרח. לליווי משפטי טוב, גם אם אין ילדים משותפים, חשיבות גבוהה מאוד, אז אל תנסו לעגל פינות כאן.

מזונות ילד – לדברי עו"ד גבריאל-סרור, הסכום המינימלי ל"מזונות ילד" הינו כ-1,500 שקל לילד. לעיתים, יש תשלום חודשי נוסף שנקרא "מדור" אשר נקבע בהתאם למספר הילדים ורמת החיים אליה הורגלו. דמי מזונות אינם כוללים הוצאות חריגות כגון הוצאות רפואיות יוצאות-דופן (שיניים, משקפיים) ובמקרים אלו העלות מתחלקת שווה בשווה בין ההורים בדרך כלל. לדוגמא, תשלום מזונות עבור שלושה ילדים יכול להגיע בקלות למעל 5,000 שקל בכל חודש. במקרים של משמורת משותפת, דמי המזונות אמנם נמוכים יותר, אך כאן ישנן הוצאות נוספות שכל צד לוקח על עצמו.

מזונות אישה – לעיתים בית המשפט פוסק לשלם מזונות לאישה במקרים בהם היא אינה מסוגלת לפרנס את עצמה באופן עצמאי והורגלה לרמת חיים מסוימת. בדרך כלל מדובר בתשלום לתקופה קצובה מראש וכל מקרה נבחן לגופו על ידי בית המשפט או בית הדין.

עלויות נוספות – בכ-30% ממקרי הגירושין יש צורך להעסיק חוקר פרטי, מה שמייקר מאוד את התהליך. עלות גבוהה נוספת עלולה להיות קבלת חוות דעת של פסיכולוגים (כשיש מחלוקת לגבי משמורת). אגרות בתי משפט הם הכסף הקטן בסיפור, ומסתכמות בכמה מאות שקלים.

מלבד העלויות הללו שהינן צפויות וידועות מראש בדרך כלל, ישנן גם עלויות עקיפות:

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
המלצות מניסיון. דבי קצב|צילום: הילה לוצקי שפירא
ירידה ברמת החיים – אחרי סיום ההליכים הפורמליים מתחילים "החיים האמיתיים", ואז תבינו מדוע אומרים ש"גירושים הם מותרות". הירידה ברמת ההכנסה המשפחתית בהחלט תקפה לשני הצדדים, לעיתים אפילו יותר לצד המשלם מזונות (בדרך, כלל הגבר), במיוחד אם הצד המשמורן עבד וממשיך לעבוד ולהשתכר משכורת מינימלית ומעלה. תחשבו על מקרה שבו הגבר משתכר משכורת ממוצעת (כ-8,500 שקל ברוטו) וצריך לשלם 5,000 שקל דמי מזונות על שלושה ילדים מתחת לגיל 18. בחישוב פשוט, הסכום שיישאר עבורו יהיה רחוק מלהספיק למחייתו. הזכויות של הצד המשמורן (בארנונה, תשלומי הורים, עלויות גנים וכו') אינן מתקזזות עם הירידה ברמת ההכנסה, וגם לא הזיכוי במס לו זכאי הצד שמשלם מזונות. מצב זה משפיע על כל פרמטר בחיים של כל אחד מבני המשפחה, החל מבחירת מקום המגורים, עבור באפשרויות החינוך וההעשרה לילדים, וכלה ביכולת (או היעדרה) לממן חופשות ובילויים אחרים. העלות החודשית של המזונות משפיעה גם על יכולתו של הצד המשלם להינשא, ועוד יותר על רצונו להביא ילדים נוספים לעולם.

נכסי נדל"ן משותפים – ברוב המקרים, במידה ולזוג שמחליט להתגרש יש בית משותף, הוא ימהר למכור את הנכס כחלק מהסכם הגירושים וכדי "לגמור עם זה כבר". חשוב להבין היטב על מה מוותרים כאן, כי היכולת לחזור ולקנות נכס חלופי בנפרד בהמשך הדרך יורדת פלאים אחרי גירושים, במיוחד במציאות של שוק הנדל"ן הישראלי. לעיתים עדיף לשים את הרגשות בצד, להגיע להבנות ולהמשיך להחזיק בנכס במשותף, במיוחד אם הוא עדיין לא הניב תשואה גבוהה מספיק ביחס להשקעה בו. לעיתים נדרש גם מאמץ כלכלי מצד כל אחד מהצדדים על מנת להמשיך להחזיק בנכס, לדוגמא אם משכירים את הנכס המשותף אך שכר הדירה המתקבל אינו מספיק לכיסוי המשכנתא וכל אחד צריך להוסיף סכום מכיסו.

עלות "הזדמנויות מפוספסות" – כשמתגרשים ויש ילדים, סביר מאוד שיהיה צורך לוותר על אפשרויות הטומנות בחובן הזדמנויות כלכליות גדולות, כגון הצעות עבודה משתלמות במקומות מרוחקים בארץ או בחו"ל. אם מחליטים כן לנצל את ההזדמנות, אזי קחו בחשבון שתצטרכו להשקיע זמן וכסף רב בכדי לתחזק את הקשר.

שמירה על הניירת וההסכמים - עו"ד מחוייב לשמור את התיק רק לשבע שנים, אז אל תסמכו רק עליו ושמרו היטב על כל הניירת החשובה, במיוחד במצבים של מעברי דירה ואחסון חפצים. אם הניירת נעלמת, תצטרכו לפנות לארכיון בית משפט להשגת עותקים, וכאן יש בעיקר עלות גבוהה של הזמן שלכם.

גבר ואישה שוכבים גב אל גב במיטה (צילום: Wavebreakmedia, Istock)
החלטתם להיפרד? נסו לשים את הרגשות השליליים בצד, זה ישתלם|צילום: Wavebreakmedia, Istock
עמידה בהתחייבויות – לכל אחד מהצדדים כדאי לעמוד בהתחייבויות שלו (מעבר לתשלום דמי מזונות), במיוחד בכל הנוגע לילדים המשותפים. קודם כל כי טובת הילדים היא החשובה ביותר, אולם מעבר לכך, זלזול בביצוע ההתחייבויות עלול לגרום לפגיעות כלכליות בהמשך. לדוגמא, אם ההורה המשמורן לא מבצע את כל מה שהוא מחויב לעשות עבור הילדים (קניית ביגוד וספרים לבית הספר, טיפול רפואי שגרתי הולם וכו') הוא עלול למצוא את עצמו נתבע על ידי הצד השני על משמורת או הפחתה בדמי מזונות.

ייעוץ פסיכולוגי – לעיתים קרובות הצדדים והילדים זקוקים לסיוע פסיכולוגי על מנת לעבור את תקופת המשבר המשפחתי, ולכך, כידוע, מלוות עלויות לא קטנות.

עולה לנו

מבדיקות שעשיתי מול מספר עורכי דין, עולה כי סך העלות לטיפול המשפטי בלבד לזוג ממעמד הביניים עם שני ילדים, שמרוויחים משכורות ממוצעות ובעלי דירה עם משכנתא, תנוע בין הטווח הרחב של 50,000 ל-160,000 שקל לכל צד.

טור זה לא בא להטיף נגד גירושים, אלא רק לכך שיש להיכנס לתהליך זה בהכרה של כלל העלויות הנלוות אליו, כולל לטווח הארוך, חשיבות ההתארגנות לקראתו, ומציאת פתרונות יצירתיים להתמודדות, במיוחד בחיים שאחרי הגירושים. ככל שהצדדים יצליחו לשמור על כבוד הדדי ועידוד הקשר בין הילדים להורה הלא-משמורן, כך יהיה טוב יותר לכולם, גם מבחינה כלכלית.

תודה לעו"ד רות גבריאל-סרור על עזרתה בכתיבת הטור.

אין באמור או שלא באמור לעיל לשמש כתחליף לייעוץ משפטי

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן

>> בטור הקודם: כך תחסכו כסף לחופשה משפחתית

לכל הטורים של דבי קצב