אם אתם לא מצליחים לתקשר כמו שצריך, רבים ליד הילדים ואפילו המילה גירושים נזרקה לחלל האוויר – סימן שהזוגיות שלכם בבעיה חמורה. מה עושים? פעם היו שלוש אופציות מקובלות: מנסים להתמודד לבד עם הבעיות, מטאטאים אותן מתחת לשטיח או "שוברים את הכלים ולא משחקים", ובמילים אחרות: מתגרשים.
כיום ישנה אופציה רביעית: פנייה לייעוץ זוגי. כל זוג שינסה את הפיתרון הזה יופתע לגלות שעולם הייעוץ הזוגי בישראל מפותח ורווי, וקשה מאוד למצוא בו את הידיים והרגליים, בייחוד למי שנמצא ברגע לא יציב ומבולבל בחייו. אז איך בוחרים יועץ זוגי מתאים?
הסיבות לייעוץ: מבגידה עד הולדת ילד ראשון
לפני שמתחילים, יש לציין שייעוץ זוגי מתאים רק למי שמוכן לבחון את התנהגותו ואת חייו בצורה רצינית. לא מומלץ ללכת לייעוץ רק כדי לטפל במה שנתפס אצלכם כ"בעיה של בן הזוג", או אם אתם מאמינים שאתם מושלמים.
רוב הזוגות הולכים לייעוץ זוגי בגלל:
1. תחרותיות ומאבקי כוח בין בני הזוג. למשל, כשכל אחד מרגיש שהוא תורם לזוגיות או לבית יותר מהשני.
2. ריחוק פיזי ורגשי שנוצר. שתיקה מתמשכת, עקב מריבות חוזרות ונשנות.
4. קשיים ביצירת שיח ובתקשורת.
5. בגידה באמון.
6. בעיות עם המשפחה המורחבת. קיימות במיוחד אצל זוגות צעירים שאינם יודעים למדר את המשפחה.
7. שינוי בזוגיות אחרי הילד הראשון. קשיים במעבר מהיותכם זוג להיותכם הורים.
8. בעיות סביב חינוך הילדים ותפיסות עקרוניות וחינוכיות שונות.
בחרו יועץ שהזוגיות היא ערך עבורו
הבעיה בבחירת יועץ זוגי היא שלרוב לא מדובר בתהליך שמשתפים בו את הסביבה. זה, בצירוף העובדה שמדובר בדבר מאוד אישי התלוי בהמון משתנים, מביא לבלבול כשבאים לבחור את האדם שאמור למשות אתכם מהבוץ הזוגי.
"יש היום המון מטפלים, מכל מיני סוגים", אומר ד"ר כרמי אומרו, יועץ זוגי, אישי ומאמן, מנהל מכון פתרונות. "יש מטפלים הנוטים לכיוון הפסיכולוגי, ויש כאלה שהם יותר בכיוון של אימון ופרקטיקה. אני הייתי ממליץ למצוא מישהו שמשלב בין שתי הגישות. אחרי שמבררים על יועצים זוגיים שונים ושיטותיהם, כדאי להתקשר לכמה מהם, להציג בפניהם את הבעיה שלכם, ולשמוע מהם איך הם מתכוונים להתמודד איתה. אם הגישה שהציגו מוצאת חן בעיניכם, יופי. אם לא, עברו לאדם הבא.
"לא הייתי שם דגש על מצבו המשפחתי של המטפל, זה לא רלוונטי. אני כן ממליץ לבדוק שלמטפל אכפת מזוגיות, ושזה ערך שחשוב לו".
האם מטפל זוגי יכול לעשות נזק?
"בהחלט. קודם כל ישנו נזק שהמטפל יכול לעשות בלי כוונה, אם בני הזוג מתייאשים לאחר חווית טיפול לא מוצלחת. נזק נוסף, שמתרחש לא מעט, מופיע כשהולכים למטפל שמתקשה לשמור על ניטראליות ומצדיק את אחד הצדדים. למטפל לא מיומן זה יכול לקרות בהחלט, וגם אם אתם בצד המחוזק, כדאי לעבור למישהו אחר, כי זה עלול להזיק לזוגיות שלכם".
לא להתייאש אחרי שתי פגישות
"לי קל להגיד לאנשים שמתקשרים אלי: 'תשמעו אותי ברדיו ותחליטו אם אני מתאימה לכם'", אומרת ד"ר איריס בר-און, יועצת זוגית וסקסולוגית. "ועדיין, בפגישה הראשונה כולנו בודקים את ההתאמה האחד לשני. בפגישה הראשונה אני כמעט ולא מתערבת. אני מבקשת מבני הזוג להציג את עצמם בעזרת שאלות מנחות על שנות הנישואים, מצב הסקס, הסיבות שבגללן התחתנו ומה, בעצם, עלה על שרטון, וכך אני מחליטה אם יש יסוד לזוגיות. אני מוודאת שהכל מתנהל באווירה מכבדת וטובה, ללא התלהמות.
"בתום הפגישה הראשונה אני לא קובעת עוד פגישות, אלא מבקשת מהזוג ללכת הביתה עם שיעורי הבית שנתתי לו, לעבד את הדברים ורק אז לקבוע שוב. מי שרציני יחזור, והוא יהיה יותר מסור ונחוש להצליח. קרה גם שאחרי פגישה ראשונה אמרתי לזוג שהוא לא מתאים לטיפול אצלי, כי השיטות שלי לא מתאימות לו, והפניתי אותו לאדם מתאים יותר. פסיכולוג קליני, למשל".
מאילו דברים כדאי להיזהר?
"יש היום המון יועצים שמבקשים סכום כסף גדול מראש על מנת ליצור מחויבות לתהליך. זה לא נראה לי נכון. אנשים צריכים להגיע מתוך רצון לשפר ולא בגלל העלות הכלכלית. בנוסף, אני לא ממליצה על מטפלים זוגיים שיושבים ושותקים, זו לא פסיכואנליזה. אני מאמינה שבזוגיות ובחיי מין, טיפול קצר מועד הוא אפקטיבי ביותר. השיטה שלי היא לערוך פגישה אחת אישית עם כל אחד מהצדדים, בה ישפכו בפניי את כל חמתם על בן הזוג. שם אחזק ואצדיק אותם, בלי שבן הזוג ייפגע מכך. אני ממליצה גם לא להתייאש אחרי שתי פגישות, אבל אם לא רואים שיפור אחרי 7-8 פגישות, כדאי להחליף מטפל".
"יועץ טוב לא יציע לזוג להיפרד"
"חשוב לדעת שאין כיום הגדרה אחת ליועץ זוגי", אומרת שלי פסטרנק-כץ, יועצת זוגית וסקסולוגית. "ישנם פסיכולוגים ובעלי תואר שני למיניהם, ומצד שני מאמנים אישיים שלא למדו באופן מסודר. בעידן האינטרנט קל להקליד את שמו של מטפל ולראות מה נכתב עליו ברשת, אם הוא פרסם מאמרים, ומה אומרים עליו בפורומים. רק קחו בחשבון שהרבה אנשים מפרגנים לעצמם ברשת.
"אם יש בעיה מסוימת, מינית לדוגמה, כדאי לבחור יועץ זוגי שהוא גם סקסולוג. חשוב שהיועץ הנבחר יגור בסביבתכם ושלא תצטרכו לנסוע אליו נסיעות ארוכות, כי זה לא מאורע חד פעמי. משיחת טלפון אפשר להתרשם לא מעט, אבל בפגישה הראשונה כבר תדעו הכל. זה לא נורא אם המטפל קצר רוח או שיש לו מעט תאריכים פנויים, כל עוד בפגישה הוא קשוב לכם ואתם מרגישים איתו בנוח. אם אחרי הפגישה הרגשתם יחד שהיא לא הייתה מועילה זה דווקא דבר חיובי – אתם לומדים לסנן, ויחד תמצאו את האדם המתאים לכם".
"אין טעם ללכת לטיפול אם הזוג לא מחויב לתהליך. על המטפל לאבחן, לפעמים בשיחות אישיות, אם שני בני הזוג באמת רוצים לפתור את הדברים, או שהם סתם נמצאים שם ומעמידים פנים בעבור בן הזוג השני. שימו לב שהיועץ לא מכניס לכם מילים לפה. תפקידו לגשר ביניכם ולא לעוות את הדברים שלכם. כמו כן, וחשוב ביותר: יועץ טוב לעולם לא יציע לזוג להיפרד, או יכוון אותו לשם, אבל יהיה תומך ויספק הדרכה לגבי איך נפרדים נכון".