כל השירים והקומדיות הרומנטיות לימדו אותנו שלאהבה אין מדינה. זה נשמע נורא רומנטי, אבל האם זה באמת נכון? בימינו, כשהעולם הפך לכפר גלובלי אחד, יותר ויותר מערכות יחסים נאלצות להעמיד את התאוריה הזאת למבחן: זוגות נשואים רבים, בעלי קילומטרז' מכובד, מוצאים את עצמם מתמודדים עם אתגר בגודל האוקיינוס. בין אם מדובר בנסיעות עבודה תכופות או תקופת לימודים ארוכה של אחד מבני הזוג בחו"ל, נשאלת השאלה: האם זוגיות חוצת יבשות היא בכלל דבר אפשרי?
למי זה כדאי?
"רק מי שבאמת יודעת לפרגן לעצמה ולעשות לעצמה טוב כשהיא לבד, תוכל לפרגן את אותו הדבר לבעלה", אומרת דליה שוורץ, יועצת זוגית. "זוגות שלא מבינים שכל אחד מבני הזוג הוא גם אדם פרטי, ומתקשים לעשות את ההפרדה, לא בטוח שכדאי שילכו למסלול הזה. גם זוגות שיש ביניהם בעיות של אמון עלולים להתערער לגמרי מהסיטואציה, ולהם אני לא ממליצה לעבור ליחסים מעבר לים.
"יש כל מיני סוגים של נסיעות בתוך נישואים: יש כאלה שנוסעים בתדירות גבוהה, ויש את אלה שנוסעים לתקופה אחת ארוכה. בכל מקרה, דרושים פה הבנה ופרגון מצד שני הצדדים על מנת שזה יתאפשר. חשוב שהצד שנשאר עם משימות הילדים והבירוקרטיה יבין שהנסיעות הללו אינן צ'ופר. בן הזוג שנמצא בניכר נאלץ, לרוב, להתמודד עם בדידות גדולה בערבים, וזה לא פשוט. המשמעות של הנסיעות היא בדרך כלל פרנסה טובה יותר ורמת חיים גבוהה שמתאפשרת לזוג. אם מחליטים שלא ללכת לכיוון הזה יש לבדוק על חשבון מה זה יבוא. פעמים רבות זה יבוא על חשבון המשכורת, התפתחותו של בן הזוג, ודברים נוספים שעלולים בטווח הארוך להקשות על היחסים אפילו יותר, לכן כדאי לשקול טוב את הצעדים לפני החלטה כזאת".
"זה יכול לשדרג את הנישואים"
"בעיני מדובר באחד הדברים הטובים ביותר שיכולים לקרות לזוג שנשוי הרבה שנים", מפתיעה לימור בנדל, יועצת זוגית וסקסולוגית. "זה פשוט דבר מעולה שיכול לשדרג את הנישואים. הריחוק מחזיר את הכמיהה לבן הזוג, את הגעגוע, את התשוקה. זה נותן הזדמנות להביט על היחסים וההרגלים מהצד ולשפר אותם.
"כמובן שמהכיוון השני יכול בהחלט להיווצר מרמור, לרוב אצל מי שנשאר לטפל בילדים, או אצל מי שמרגיש, למשל, שבן הזוג מגשים את עצמו ומתפתח על חשבונו. חשוב לדבר ולמצוא מקום של פשרה שיהיה טוב לשני הצדדים. אם מדובר ביחסים בריאים ותומכים בין אנשים שלא פוחדים מהשינויים של החיים, יש פה הזדמנות מופלאה להכניס חידושים לקשר. אחרי שנים של שגרה, מה יכול להיות טוב יותר משיחות אירוטיות לתוך הלילה? אני ממליצה לשלוח מתנות קטנות בדואר, לכתוב הרבה אימיילים, להשתמש במצלמה כדי לקיים שיחות וידיאו סקסיות, ולהכניס לנישואים ריגושים מסוג חדש ולא מוכר".
החלטתם לעשות את הצעד? קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את תקופת הריחוק בהצלחה:
1. הגדירו את הכללים. חשוב שתבהירו מהן הציפיות שלכם אחד מהשני. כמה פעמים בשבוע או ביום מדברים? מתי תגמר התקופה הזאת? שרטטו תוכנית ברורה שתוכלו להתנהל על פיה.
2. זה שאתם רחוקים לא אומר שלא תוכלו להתקרב: המרחק מאפשר לכם לקיים שיחות טלפון ארוכות לתוך הלילה כפי שלא ניהלתם כבר שנים, ולמצוא גילויים מפתיעים אחד על השני ואת ההנאה שבגעגוע.
3. אל תהפכו למפלצות קנאה ירוקות ופרנואידיות. רחוק מהעין רחוק מהלב, אומרים. מה שבטוח, זה שהמרחק מהעין גורם לדמיון לרוץ למרחקים ארוכים. בני זוג שיתחילו להמציא סיפורים על סודות ושקרים יאמללו את עצמם ואת בן הזוג, ולא יתנו הרבה סיכוי למערכת היחסים. דברו בפתיחות על החששות שלכם. כך או כך, אם בגידה אכן תגיע, זו אינה הדרך למנוע אותה.
4. לנשארים בארץ: אל תצפו שהזמן המשותף יהיה זמן של פיצוי מצד בן הזוג שנוסע בעולם, כי בכך יש אמירה שזה שנוסע עושה משהו לא בסדר. כדאי שהאדם שנוסע יחשוב: "איך אני מחכה כבר לחזור הביתה", ולא "אוי ואבוי, מה מחכה לי כשאחזור". השתדלו לעשות מהתקופות בהן אתם סוף סוף יחד דבר חיובי ולא להעביר את הזמן בריבים, חשבונאות והתקוטטויות. חשבו גם שתזכרו שלא כל רגע משותף מוכרח להיות מאושר עד אין קץ. כאשר תחזרו לחיות באותו צד של הים, סביר שלא כל רגע יהיה מלא באקסטזה וריגוש, וזה בסדר.
5. חיוני להקפיד, גם אם מדי פעם עולה תחושת מרמור או בדידות, לא להגיד דברים רעים על ההורה החסר לפני הילדים, דבר שיכול ליצור נזק ממשי.
6. זה שנשארתם פה עם הילדים לא אומר שאתם לא יכולים לפרגן לעצמכם בבילויים, להפך. אם תצאו עכשיו בערב עם החברים או לחוג, זה לא יבוא על חשבון הזמן המשותף עם בן הזוג. פרגנו לעצמכם ופרגנו לבן הזוג. לכולם מגיע ליהנות, ואיש לא נהנה להיות קדוש מעונה.