עשרות קשישים מהקיבוצים ניר עם, אור הנר וארז שבעוטף עזה קיבלו אתמול הודעה מפתיעה ממשרד הרווחה: "עליכם לפנות את הדיור המוגן בו אתם שוהים עד ה-31.8", זאת בניגוד להבטחה קודמת שיוכלו להישאר שם עד סוף 2024. בהודעה נכתב: "מכיוון שאינכם מקיבוצים המוגדרים 'אדומים' (קיבוצים שעדיין מוגדרים כמסוכנים, מ.ק.), עליכם לפנות את הדיור המוגן באופן מיידי".
מלי (שם בדוי), בתה של אחת הקשישות השוהות בדיור המוגן מאז אפריל, הגיבה בזעזוע: "זה בלתי נתפס מה שעושים להם. כמה אפשר להתעלל? כשהבאתי את אמא שלי לדיור המוגן באפריל, הובטח לנו שהיא תוכל לשהות שם עד סוף השנה. מצבה הידרדר מאוד מאז ה-7 באוקטובר - אז עוד הלכה ודיברה, וכיום היא לא זזה מהמיטה."
"איך אגיד לה את זה?", מוסיפה מלי בכאב. " איך מחזירים קשישים במצב כה קשה לאזור מלחמה? מדובר בסך הכל בפחות מ-20 קשישים מהקיבוצים שהוגדר כי ניתן לחזור אליהם. האם המדינה לא יכולה להתמודד עם זה?".
סופי (שם בדוי), קרובת משפחה של קשישה אחרת, שיתפה: "אמי בת ה-85 שהתה בממ"ד משעה שש וחצי בבוקר ועד הערב ב-7 באוקטובר, עד שחולצה על ידי קרוב משפחה. היו מחבלים רבים בקיבוץ, ובנס גדול איש לא נרצח או נחטף. אמי יצאה בטראומה נוראית משם. להחזיר אותה לקיבוץ? זה כמו לבקש מניצול שואה לחזור לגור במחנה. למי זה נראה הגיוני?".
בעוד שהמדינה מעודדת חזרה לשגרה באזורים מסוימים, נראה כי ההחלטה אינה מתחשבת במצבם הנפשי והפיזי של הקשישים שנפגעו קשות מאירועי ה-7 באוקטובר. הפינוי המהיר, ללא התראה מספקת או פתרונות חלופיים, מעורר ביקורת חריפה מצד המשפחות ומעלה תהיות לגבי המדיניות הכוללת כלפי אוכלוסייה פגיעה זו.
מי שהבינה את הבעיה מייד היא רשת משען שהודיעה בעקבות פניית mako שלא תיאלץ את הדיירים לפנות את מקומם בגלל בעיות תקצוב של המדינה. "העמדה המקצועית שלנו קובעת שהמדינה מחויבת לתת יציבות וקביעות לדיירים הללו. אזרחים בגיל 80 ו 90 זקוקים ליציבות ולא לטרטור ממקום למקום", מסר מנכ"ל משען, עמרי כהן. " זה חובתה של המדינה לדאוג לאזרחיה ומשען תפרוש רשת בטחון לטובת המפונים בני הגיל השלישי. הם יישארו בתשעת בתי הדיור המוגן של משען ככל שרק ירצו. את סוגיות התקצוב נפתור מול המדינה. זו חובתה!".
ממשרד הרווחה והביטחון החברתי נמסר: "המשרד מממן את שהותם של 240 אזרחים ותיקים שפונו מיישובי הדרום והצפון בבתי דיור מוגן ברחבי הארץ, בהתאם להחלטת הממשלה לפנות יישובים אלו.
כעת משהחליטה הממשלה להחזיר חלק מהמפונים ליישובים 'ירוקים', הודיע המשרד ל-80 אזרחים ותיקים מיישובים אלו שהם יכולים לשוב לביתם או לחילופין להיכנס למסלול מסובסד בדיור מוגן בבית אבות, במימון המשרד לצד השתתפות עצמית של האזרח הוותיק, על פי מבחן הכנסה.
יודגש כי מדובר במסלול חדש וייעודי לאזרחים ותיקים אשר פונו עקב המלחמה ואינם יכולים לעמוד בהשתתפות העצמית, ולפיו הם יוכלו להישאר בדיור המוגן בתמיכת המשרד ולא רק בבתי אבות".
מהמועצה אזורית שער הנגב נמסר: משרד הרווחה קבע כי הסדרי הפינוי הקהילתיים, לרבות הסדרי דיור מוגן יסתיימו ב- 15.8. לאחר התערבות של האגף לשירותים חברתיים בשער הנגב יחד עם מקביליהם במועצות האזוריות האחרות בחבל תקומה, משרד הרווחה האריך את מתווה הדיור המוגן עד ה-30.8. יחד עם זאת, אחרי מסכת של פגישות ולחצים מטעם הנהלת המועצה והאגף לשירותים חברתיים במועצה, משרד הרווחה האריך את המתווה בשנית עד ה-30.9. בנוסף, שר הרווחה שביקר בשער הנגב לפני מספר שבועות הצהיר בפני הנהלת המועצה והאגף לשירותים חברתיים כי כל תושב ותיק המפונה לדיור מוגן ויבקש להישאר בדיור המוגן יוכל לעשות כך.
על פי כך, ותיקים שנמצאים בפינוי מוסדר של משרד הרווחה יוכלו להישאר בפינוי דיור מוגן גם לאחר ה- 30.9, בהגשת בקשה למשרד הרווחה, ותחת מימון של משרד הרווחה בתוספת השתתפות עצמית. גובה ההשתתפות העצמית ייקבע על פי תוכן הבקשה הפרטנית של כל ותיק.
המועצה וצוות האגף לשירותים חברתיים, עומדים בקשר רציף עם המפונים בדיור המוגן ומסייעים להם בהגשת בקשות פרטניות ככל שידרש.