21.4.2010. קולנוע סמדר ירושלים. דייט ראשון שלנו. כבר בהתחלה גלית אומרת לי "אם זה לא ילך ביננו אז בוא נפרד בטלפון, חבל שניפגש שוב רק כדי לומר: 'זה לא אתה זה אני'". אהבתי את הכנות שלה וזרמתי במשחקיות. "סבבה. את יודעת מה? בואי נחסוך את הטלפון ופשוט נסמס: 'זה נגמר'". היא חייכה וזרמה איתי. "אתה יודע מה? בוא פשוט נסמס את המילה 'עוגת גבינה' - וזהו, סיימנו". צחקנו ולחצנו ידיים. מאז לא שלפנו את מילת הקוד "עוגת גבינה".

לדבר ישירות הוא אתגר לא פשוט. לפעמים אין לכם את הכוח או הזמן לשיחת עומק ארוכה ומכילה. לפעמים אתם עם הילדים או עם אנשים אחרים, וזה מביך או לא נעים לתת משוב. לפעמים אתם פשוט רוצים שיקיריכם יבינו אתכם - בלי לחפור. אז הנה פתרון משחקי ויעיל:

שפה ״סודית״

שפה סודית היא אוסף של מילים פשוטות, מילות קוד וסימנים שרק שניכם מבינים. שפה סודית היא לא גימיק או טריק משעשע, אלא כלי נוסף שיעזור לכם לתקשר ישירות בדרך לאינטימיות בוגרת. "עוגת גבינה" היתה מילת הקוד הראשונה - שלמזלנו מעולם לא השתמשנו בה. מאז אימצנו עוד מילות קוד שאנחנו משתמשים בהן כל הזמן כמו: עוגת גזר, פיקנטי, אדום, שבעים אחוז ועוד. מילות הקוד הקטנות האלה מוסיפת ממד של משחקיות בדיאלוג ומאפשרת לנו להיפגש עם נושאים רגישים מבלי ליצור דרמה מיותרת.

למה שווה לדבר במילות קוד? פיתוח שפה סודית תשדרג את הזוגיות שלכם בכמה תחומים:

משחקיות וספונטניות: שפה סודית מקלילה. במקום להתייחס לנושא ברצינות, מילת הקוד נוגעת בנקודה בקלילות ובאלגנטיות. בתחילת הקשר, כשלגלית היה ריח רע מהפה הביך אותי לומר לה. לגלית לא היה בעיה לומר לי ישירות. אחרי זמן מה אימצנו את המילה ״עוגת גזר״ שתחליף את המשפט הבא: "את אהבת חיי, איזה כיף לי שאנחנו יחד, וגם רציתי לומר לך שיש לך ריח לא נעים מהפה ואולי שווה לקחת מסטיק או משהו".

כבוד הדדי: מילות קוד מאפשרות התערבות דיסקרטית ורגישה בסיטואציות חברתיות מורכבות. בנישואין הראשונים שלנו, כשהיינו נפגשים עם חברים לפעמים גלית הייתה מספרת סיפורים מצחיקים עליי - כמה אני מבולגן או מאחר. בדרך כלל הסיפורים שעשעו אותי, רק שלפעמים הייתי נעלב קצת מהם, אבל לא ידעתי איך לומר לה. לא רציתי לעצור את הסיפור שלה, ולא רציתי לצאת "נעלבי". הפתרון שלנו היה המילה "אוכמניות" שמחליפה את המשפט: "יקירתי, אני מת עלייך, אבל אני מתחיל קצת להיעלב מהסיפורים שלך עליי ואשמח שתשמרי עליי קצת יותר".

מניעת הסלמה: שפה סודית יכולה לעזור לכם להימנע ממוצפות ולעצור ויכוחים מסלימים. מילת קוד קטנה יכולה לתפקד כסימן לעצור, לחשב מסלול מחדש, ולגשת לסיטואציה בצורה רגועה ורציונלית. לקח לנו כמה שנים עד שלמדנו כיצד לזהות כשאנחנו מוצפים במצב טראומה ולווסת עצמנו. מאז כשאחד מאיתנו מזהה שהאחר מתחיל להיות מוצף, אנחנו אומרים את המילה "פיקנטי" שמחליפה את המשפט הבא: "אני מאוהב בך, אולם כרגע אני מרגיש שאני מאבד את האונה הפרונטלית שלי ומתחיל להיכנס למצב מוצפות והישרדות. תיכף אני אומר דברים שאני אתחרט עליהם אחר כך. אז אני מציע שניקח פסק זמן. תודה".

גאוות צוות: שפה הסודית מגבשת. רק שניכם יודעים את משמעות המילים והסוד המשותף הזה מגביר את השותפות והחברות ביניכם. יש לנו כינוי חיבה "בייבס" שאנחנו לפעמים קוראים בקול כמו חיות, מעין קריאת הזדווגות. כל פעם שאני שומע את הקריאה, אני עונה לה חזרה. הכינוי הזה תמיד מעלה לי חיוך.

ניסיון תיקון: כשהמתח עולה מילת קוד יכולה לשמש דגל לבן שמרגיע את המצב ומציע תיקון. זהו איתות לרצון שלכם להישאר קרובים, גם ברגעים של קונפליקט, ושאתם בוחרים לגשת לנושא עם אהבה ודאגה. מילת הקוד שלנו כשאנחנו מתעצבנים היא ״שבעים אחוז״. מחקרים מראים ש-70% מהבעיות של כל זוג לא פתירות. הקוד הזה מזכיר לנו שאנחנו אנושיים ושאנחנו צריכים לקחת את השסע הנוכחי בפרופורציה.

מתן כבוד: לאורך זמן אנשים או חוויות שעברתם יכולים להפוך להיות מילת קוד שתזכיר לכם אותם או תנציח את האירוע. הביטוי "שדה התעופה במונטריאול" מסמן "אני בהתקף חרדה מיותר ומגוחך - אני צריך את עזרתך להירגע". מילת הקוד מבוססת על חוויה מכוננת אמיתית שקרתה לי במונטריאול. הקוד מזכיר לנו אירוע מכונן וגם משמש קריאה לעזרה.

איך לפתח שפה סודית?

החדשות הטובות שבטוח כבר יש לכם כל מיני משפטים, מילות קוד וכינויים שאתם כבר משתמשים בהם. הנה כמה דרכים לשכלל את הקיימים ולהוסיף מילות קוד חדשים לטובת אינטימיות בוגרת.

הרהרו: חשבו יחד על סיטואציות או תחושות נפוצות בקשר שלכם - כמו תחושת מוצפות, צורך במרחק, צורך בחיבוק או חיזוק, נקודה רגישה ועוד. אלה בדיוק המצבים שטוב שתפתחו מילת קוד מוסכמת.

בחרו מילה או ביטוי: בחרו מילת קוד שמעלה בכם חיוך. זה יכול להיות משהו מסרט, מאכל אהוב או בדיחה פנימית. העיקר לבחור ביטוי קליל שלא יטרגר או יעורר מתח.

סכמו על משמעות: ודאו מראש ששניכם מסכימים על משמעות מילת הקוד.

כבדו את הקוד: כשאחד ממכם משתמש במילת הקוד, כבדו אותה - הגיבו בהבנה והתנהגו בהתאם לקוד.

הישארו משחקיים: המטרה היא לשמור על קרבה בצורה קלילה. אם אחד מכם לא מגיב למילת הקוד כפי שציפיתם, אל תתייאשו. זה טבעי ונורמלי. השתמשו בכך כהזדמנות לשפר ולחזק את ההבנה ההדדית.

שפה סודית היא הרבה יותר מסתם מילים, היא כלי מלא בעוצמה שמייעל תקשורת, מונע קונפליקטים מיותרים ועוזר לחוות אינטימיות בוגרת. מוכנים לנסות?

ד״ר עשהאל רומנלי הוא אומן יחסים, עו״ס ומטפל זוגי ומשפחתי מוסמך. גלית רומנלי היא אמנית רגש, מאמנת אישית ודוקטורנטית למגדר. יחד הם מנהלים את OWNURSH!T ועוזרים לזוגות להתחתן מחדש אחת לשנייה.