לפני מספר ימים, העלתה נטליה קסרוטי, אימו של קשת קסרוטי כליפה ז"ל שהשתתף במסיבת הנובה ונרצח בצומת מפלסים, פוסט שחשף כיצד הורים שאיבדו את ילדיהם נאלצים לעמוד בפני אפשרות כואבות של מחיקת בנם מתעודת הזהות.

"ישבתי מול הפקידה ותוך כדי נזכרתי שבקבוצת הווטאספ של בני המשפחות השכולות, הורים שיתפו שפתאום הילד שלהם נמחק מהספח", כתבה. "רציתי להגיד את זה לפקידה, ולא הצלחתי להוציא מילה מהפה. סימנתי לה רגע עם האצבעות, כי כבר הרגשתי את הדמעות. רציתי להגיד לה, אני מצטערת, לא התכוונתי ככה פתאום להתחיל לבכות. רציתי להגיד לה אל תמחקי לי את הילד ורק ישבתי ובכיתי. היא הושיטה לי יד ואמרה לי, את לא צריכה להגיד כלום, אני יודעת מה את רוצה. אנחנו מחבקים את כולכם. אני מצטערת.  נשמתי. זאת היתה הקלה גדולה. יש משפטים שאני לא מבינה איך אפשר לעלות על דל שפתיי? היא הושיטה לי את הספח, זה בסדר? כן. עניתי לה. תודה."

הפוסט הפך לויראלי ובעקבותיו נטליה קיבלה מאות תגובות, גם באופן אישי. "הוצפתי בתגובות, מכל הסוגים, גם כאלו שמחקו את השם של הילד בספח, שהיו רגישים ולא היו רגישים, אבא אחד כתב לי: 'אני לצערי הורה שכול לפני 24 שנים נתקלתי בזה כשהייתי צריך להחליף תעודת זהות וביקשתי שלא יחליפו כדי שיישאר השם'. גם נשים שאיבדו בן זוג והתאלמנו, אחרי זוגיות של 20 שנה הבעל לא מופיע בספח, לא משנה מה הייתה סיבת המוות, זה נושא שלא נתתי עליו מעולם את הדעת. מתוך התגובות אני מבינה שהיה לי מזל רב ושהיו לא מעט אנשים עם פחות מזל. ברגע שזה עניין של מזל, אני מבינה שצריך לעגן את זה באיזושהי צורה, כקו של משרדים בכלל וממשלתיים בפרט, לנהוג ברגישות ולא למחוק לנו את יקירנו, ללא קשר לסיבת המוות".

אחת התגובות לפוסט של נטליה הייתה של רינה, אימא שכולה. "גם לי לפני 43 שנה כשבני בן ה-5 נהרג במפגן צניחה, כשצנחן פגע בו בגלל רוח חזקה, מחקו אותו מת.ז. שלי, פניתי אליהם והם הוסיפו אותו לתעודה".

תגובה נוספת, המלמדת על המדיניות הלא אחידה במשרד האוכלוסין וההגירה בנוגע לעדכון הילדים הנפטרים היא של דסי הלוי, אימו של אביעד הלוי, שנרצח גם הוא בנובה, והגיבה על הפוסט של נטליה: "אצלי כתבו נפטר, הם כותבים מה שהם רוצים?".

מגיבה בשם אורה כתבה: "לפני שנה חידשתי דרכון ועל הדרך הציעה לי הפקידה לחדש ת.ז. בישנה היה לי ספח שם שמו של בני אחרי שבעבר הרחוק כשחידשתי ת.ז. עוררתי מהומות כשמחקו אותו בלי לשאול אותי. הפעם בדקה בשיא הרגישות מה אני רוצה. טוב לדעת שיש מקומות בשירות הציבורי שמשתפרים בהם".

נטליה מספרת שאלמלא ידעה מראש, היא הייתה עלולה לקבל ספח ולגלות שקשת לא שם. "מדי פעם יש מקומות של אור כמו שאני זכיתי, אבל זה לא בכל מקום ולא תמיד. לכן, צריך להיות שינוי, צריך להגיד את זה להורים, כי כשמגיע הרגע והילד לא כתוב בספח זה נופל עלייך. רגע לפני שמנפיקים ספח, הפקידים צריכים להציג את האפשרויות הקיימות ולתת לנו לקבל את הבחירה של מה שאנחנו רוצים ושזה לא יהיה נתון לשיקולו של פקיד רגיש או לא רגיש, אלא שזו תהיה המדיניות בכל מקום, ברגע שאנחנו מתייצבים מולם, השורה הזו כמוWANTED  אמורה לעלות באדום מהבהב כדי שיגלו יותר רגישות, שיורידו את הטון ואם אני בוכה יבינו שיש פה כאב ויראו את האדם שמולם".

תגובות לפוסט של טליה קסרוטי (צילום: צילום מסך)
תגובות לפוסט של טליה קסרוטי|צילום: צילום מסך

"יש הורים שבוחרים שהילד לא יופיע"

תמי אזרזר, מנהלת אגף מרשם וביומטרי ברשות האוכלוסין וההגירה, מציינת שעל פי התקנות הקיימות כיום, כאשר ילד נפטר על פי בקשת ההורים ניתן לרשום או לא לרשום אותו בספח תעודת הזהות של ההורה.

ברירת המחדל של המערכת היא למחוק את שם הנפטר?
"זה לא נמחק אבל זה החוק. חשוב להבהיר שילד לא נמחק מהמרשם של אותו הורה, הוא תמיד יישאר הילד שלו, אבל הוא יכול להירשם בספח תעודת זהות של ההורה או שלא. יש הורים שבוחרים שהילד לא יופיע. היה מקרה של הורים ששני הילדים שלהם נפטרו, וביקשו שילד אחד שנפטר יופיע והשני לא. היו מקרים שהוסיפו לספח ילדים שנפטרו מבלי לשאול את ההורים ואז ההורים כעסו ופנו לתקשורת. על פי החוק בספח ילד שנפטר לא מופיע אוטומטית, אבל מהשבעה באוקטובר העובדים שלנו מונחים לנהוג ברגישות ובאנושיות כשהם נתקלים בכל מיני סיטואציות, וגם אם חורגים לפנות לאחראים עליהם אם הם לא יכולים לאשר זאת. אנחנו אכן רואים שעובדת שלנו ידעה לזהות את הרגישות בעניין הזה ואפילו לא שאלה את האימא וציינה את שם הילד בספח. כתוצאה מניסיון רב שנים של עובדים וותיקים באינטרקציה עם הקהל, הם יודעים לזהות, להרגיש לפעמים עם שיח לפעמים בלי, עם חושים טובים יודעים כיציד לנהוג בסיטואציות מסוימות".

אך היו הורים שלא נשאלו, מדוע להשאיר את זה לרגישות הפקידים, ולא לאכוף את הנוהל?
"יש 700 עובדים והם מונחים במערכת לשאול את ההורים, אם פקיד מסוים דילג על כך, לכן מרעננים הנחיות. לפני מספר חודשים הייתה דרישה של הורים של חלל צה"ל שביקשו שלא יהיה כתוב שהילד נפטר כי הילד שלהם לא נפטר אלא נפל, כמובן שנעתרנו לבקשה, ונרשם בספח חלל צה"ל שנפל ביום X ומייד פנינו לתקן את התקנות בהתאם וכל הגורמים נעתרו". 

אזרזר מדגישה שמאז מלחמת חרבות ברזל יש רגישות ותשומת לב רבה יותר לנושא, ומרעננים הנחיות לעיתים קרובות.

האם רוב ההורים בוחרים להשאיר את הספח מעודכן עם שם הילד הנפטר או למחוק?
"לא יודעת לומר, זה מאוד אינדיבידואלי ותלוי בכל כך הרבה גורמים כמו סיבת המוות, לחלק ממש כואב שהשם כתוב בספח שאותו הם צריכים להציג בכל מקום". 

ישנם מספר דרכים לעדכן את ספח תעודת הזהות: אונליין, בעמדות שירות עצמי במשרדי האוכלוסין וההגירה או בעמדות הפקידים. אזרזר מציינת שפעלה להגדיל את השירותים בעמדות שירות עצמי ואף שם ניתנת אפשרות להורה להוסיף או למחוק את שם הילד שנפטר, וכן גם באונליין.

האם התקנות הללו תקפות במקרה שבו הבעל או האישה נפטרים?
"הבעל או האישה לא מופיעים בספח. דרגה ראשונה זה אב, אם, ילדה וילד, בעל או אישה זה לא דרגה ראשונה, ברגע שאדם נפטר הוא כבר לא בן זוגה של הגברת אבל הילד תמיד יהיה הילד שלה".