אוגוסט בעיצומו, ומשפחות רבות יוצאות לחופשות בארץ או בחו"ל. במקרה של הורים לנערים ונערות, חופשה משפחתית לרוב מכניסה למתח מסוים: איך יהיה בחופשה? הוא בטח לא ירצה בכלל לבוא, רק שלא נריב איתה כל החופש. פתאום קפסולת האושר הזאת שנקראת "נופש" הופכת להיות מעמסה כבדה על כתפיהם של ההורים המודאגים. אבל האמת שזה לא חייב להיות ככה. בהכנה נכונה לחופשה אפשר להפוך את משימת ההישרדות לחוויה עם רגעי הנאה שייצרו זכרונות משפחתיים בחברת האנשים שאנחנו הכי אוהבים והכי מאתגרים אותנו – הילדים שלנו.
אז הנה כמה כללים שיעזרו לכם "לשרוד" (ויותר מזה!) את החופשה המשפחתית:
1. תכנון - עוד לפני החופשה, שתפו את המתבגרים ברצון שלכם לנופש משפחתי, ספרו להם על המקומות שחשבתם עליהם, על התאריכים האפשריים. ככל שהם יהיו מעורבים יותר יהיה להם קל להשתלב. במידה והמתבגר לא רוצה להצטרף, אל תכנסו איתו למאבק כי זה יראה לו שאתם מעוניינים בחופשה יותר ממנו. תנו לו אופציה להצטרף לחלק מהטיול או להישאר אצל קרוב משפחה.
2. תקציב – הגדירו מראש עם המתבגר תקציב שיעמוד לרשותו לבזבוזים בזמן החופשה. זה גם יוסיף לו לתחושת העצמאות וגם ייתן לכם שקט מהמריבה הקבועה באמצע הקניון למה המכנס הגזור באמת שווה מאות שקלים.
3. כשהמתבגר/ת מקליד/ה... – העולם שייך לצעירים ולמסכים. אפשר להלחם בזה ואפשר לעבוד עם זה. ההמלצה שלנו היא לסגור מראש לפני החופשה חבילת גלישה שתגרום להם להרגיש שאתם "רואים אותם" שאתם יודעים מה חשוב להם. המתבגרת הצעירה תדע שגם בחופשה המשפחתית היא תוכל להיות בקשר עם קבוצת "המהממות השולטות" וזה כבר ירגיע את מפלס הלחצים המשפחתי. במקביל, בהחלט אפשר ורצוי להגדיר זמנים שהם ללא מסכים כלל.
4. תנו (גם) להם להוביל – סוף סוף אתם רחוקים מהבית, מההרגלים המוכרים והשגרה. ואולי דווקא כאן אפשר לעשות זמן איכות עם המתבגרים שלכם. תוכלו להגדיר שאת זמן האיכות המתבגר יוביל. הוא זה שיחליט היכן תבלו, מה תאכלו, ועל מה תשוחחו. בדרך כלל זמן איכות שכזה הוא שער לעולם התוכן של הנערים שלכם ואין מרתק ומהנה מזה.
5. דביק/ מתוח מדי? תתפצלו! - אם נסעתם בזוג עם כמה מהמתבגרים שלכם בהחלט רצוי ואפשרי להתפצל. הקדישו במהלך החופשה זמן לבד הורה- ילד. לפעמים פיצול שכזה משחרר לחצים וגורם לכם להתגעגע קצת. אגב אם הנער יכול להישאר לבד בחדר אפשרי בהחלט לעשות לכם גם "מיני ירח דבש" בו תחדשו את הכוחות הזוגיים שלכם.
6. התחילה הסערה - טוב, בואו לא ניתמם. כנראה שבחופשה הזאת המתבגר או המתבגרת לא יהפכו לרגועים שקולים והגיוניים, ולכן חשוב להיערך לדרמה שתגיע. המלצתנו היא לא להגיב לכל אחת שכזאת באותו הרגע בדיוק. אפשרי לקחת נשימה ולטפל בזה בשלב מאוחר יותר. תגובה לדרמה עלולה להרוס את הטיול ואת החופשה המשפחתית. הפעילו את כפתור "השהיית תגובה" ואימרו משהו כמו: "ההתנהגות שלך לא הייתה ראויה כלל," אבל את התגובה עצמה תשמרו למועד אחר.
7. אוקיי, איך יוצאים מהדרמה - אז הגיעה הדרמה שכמעט טרפה את הקלפים של הטיול והצלחתם לעבור אותה כמו גדולים אודות למאמר המהולל, אבל עכשיו איך יוצאים מהדרמה? אז ככה, תנו לסערה לחלוף, לוואטסאפים לזרום, סכמו עם המתבגר שתדברו בשלב מאוחר יותר על הדברים.
8. תצחקו - אפשרו לעצמכם לצחוק עם הנערים שלכם על דברים מסויימים. נסו לדבר "בגובה העיניים" שלהם, גם בעניינים שנחשבים לכם רציניים. הומור מקרב מאוד וגורם לדברים להיות קלילים.
9. לראות את החוזקות – חופשה היא הזדמנות לראות גם את החוזקות בדברים השגרתיים של המתבגרים שלכם. אם הם כל היום מתכתבים בוואטסאפ אז אפשר להגיד להם משהו כמו: "איזה יופי שאתם כל כך מחוברים כולכם, הלוואי שזה היה בדור שלנו" (לא, אל תגידו את זה, נשמע מבוגר מדי) אבל הכוונה ברורה כן?
10. בחרו את הקרבות שלכם בחוכמה - בחופשה משפחתית, ובכלל בחיים, לא חייבים להלחם על כל דבר. תבחרו את המלחמות שלכם. לא צריך לפתוח חזית על כל נושא ובכל רגע נתון. קחו אוויר, תזכרו את הסערה שהמתבגר שלכם נמצא בה. תבינו אותו, תאהבו אותו, תחבקו אותו חזק חזק.
הכותב הוא יהודה לימן - מומחה למתבגרים, מנהל מרכז לימן ומרצה בחוג לחינוך בקריה האקדמית אונו