האינטרנט טומן בחובו לא רק פוטנציאל מדהים של שיתופי פעולה, היכרויות ומידע עצום, אלא גם פוטנציאל להרס, לחרמות ואף למוות. חשוב להציג לצעירים את הסיכויים הרבים הטמונים באינטרנט, אך גם את הסיכונים הגלומים בה.
הילדים והנוער מבלים שעות רבות ברשתות החברתיות וידם קלה על הדק המקלדת. נוצר מצב שכל הכיתה למעשה נוכחת בחדרו הפרטי של נער או נערה, גם כשהוא במקום המוגן ביותר לכאורה – חדרו האישי בביתו. אין ספק שמדובר בבעיה שהוליד הדור הטכנולוגי. מדובר בבעיה גדולה שמערכת החינוך וההורים מתמודדים איתה יומיום.
כ-40 אחוזים מבני הנוער נתקלו בבריונות ברשת, 40 אחוזים מהילדים ובני הנוער דיווחו כי נתקלו בתוכן שאינו מתאים לגילם. בנוסף כ-9 אחוזים מבני הנוער וכ-4 אחוזים מהילדים דיווחו כי הורידו אפליקציות עם תכנים מיניים או משחקי הימורים.
אז איך אפשר לשמור על הילדים שלנו ברשת?
על ההורים להבין כי הקניית כלים לילדיהם להתנהלות בטוחה ברשת אינה דורשת מהם כהורים ידע טכנולוגי כזה או אחר כי אם הקניית כישורי חיים. במלים פשוטות: התפקיד שלנו כהורים ברשת כמו בכל זירה אחרת, הוא:
- להיות מעורבים
בקשו מהילדים לספר לכם מדי כמה זמן באיזה אתרים הם גולשים, במה הם משחקים, אחרי מי הם עוקבים ברשתות החברתיות וכיצד הם משתמשים ברשתות בהן הם חברים. עודדו אותם להתייעץ אתכם לגבי כל דבר מדאיג או מטריד ברשת.
לסמן גבולות וללמד את הילדים להיזהר ולהתנהל בחוכמה גם בזירות האלו
ממש כשם שאתם מדברים עם הילדים על אחריות בתחומים אחרים בחיים ומזהירים אותם מפני סכנות שונות, כמו התנהגות לא זהירה בכביש או שיחה עם זרים, כך חשוב שתדברו אתם על הסכנות הקיימות ברשת האינטרנט, ועל הדרכים לגלישה בטוחה ושימוש נבון באינטרנט וברשתות החברתיות.- קיבעו כללי התנהגות
החוקים שלפיהם פועלים בחיים "האמיתיים" תקפים גם באינטרנט: לא מדברים עם זרים, לא משתפים ברשתות החברתיות מה שלא היינו אומרים או מראים למישהו פנים אל פנים, מספרים להורים על כל אירוע חריג וכן הלאה.
איך מזהים מצבי מצוקה אצל ילדים שנובעים מבריונות ברשת?
הנה כמה סימנים שכדאי לשים לב אליהם: הילדים מבלים שעות רבות מדי ברשתות החברתיות, במיוחד בשעות הלילה, אתם מוצאים פורנוגרפיה במחשב של הילדים, מתקבלות שיחות טלפון מאנשים בלתי מוכרים. הילדים עורכים שיחות טלפון עם זרים, אתם מוצאים ב”הסטוריה” במחשב אתרים מפוקפקים בהם ביקרו הילדים או אם הילד מכבה את המחשב במהירות או עובר ל”חלון” אחר כשאתם נכנסים לחדרו.
מה לעשות אם הילד נפל קורבן לבריונות ברשת?
קודם כל להקשיב. השתדלו להקשיב להם מבלי שיחששו כי תשפטו אותם או תכעסו עליהם.
בדרך כלל כדאי לערב את הצוות החינוכי בביהס. יתכן שכדאי לפנות למוקד 105 (המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת) שמתמחה בטיפול רגיש ומקצועי במקרים כאלה. אפשר להזמין את החברים הטובים לעודד אותו ובעיקר להיות שם לצידו. זה הדבר שהם הכי זקוקים לו כשהם נפגעים והדבר שאנחנו כמעט תמיד שוכחים לעשות מרוב שאנחנו רצים לפתרונות מיידיים.
ולבסוף – הדוגמא האישית! הילדים שלכם מסתכלים עליכם ורואים בכם מודל לחיקוי. אם אתם רוצים שהילדים יהיו פחות במסכים ויבלו פחות זמן ברשת, הגבילו גם אתם את זמן השימוש שלכם ברשת. אם אתם רוצים שלא יגלשו בסמארטפון בזמן שאתם מבלים יחד כמשפחה, הימנעו מזה גם אתם.
הכותב הוא מרצה במחלקה ללימודים רב-תחומיים ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, מייסד ויו"ר עמותת אשנ"ב (אנשים למען שימוש נבון באינטרנט).