ילדה בירוק יושבת מקבלת זריקה בזרוע מאיש בתכלת (צילום: jupiter images)
אל תניחו ש"לי זה לא יקרה"|צילום: jupiter images

שפעת החזירים, שהחלה להתפשט בארץ עוד בחודשי הקיץ, היא בינתיים מחלה קלה יחסית. עם זאת, דווקא בשבועות האחרונים הייתי עד ללא מעט מקרים של מחלת השפעת עם סיבוכים קשים; מקרים שהצריכו אשפוז בבית חולים ואפילו בטיפול נמרץ. מעניין שהחולים הקשים ביותר היו דווקא הורים בריאים בני 40-30 שלקו במחלה באופן קשה יותר מאשר זו שחלו בה ילדיהם.

מקרי התמותה בקרב אנשים צעירים ובריאים ובקרב נשים בהריון בארץ ובעולם אינם ברורים. אבל דבר אחד ברור לגמרי: מי שבריא וצעיר אינו מוגן ואינו יכול להניח ש"לי זה לא יקרה".

מהם הסיכונים של שפעת החזירים?

ניתן לחלק את סיכוני המחלה לשתי קבוצות עיקריות:

1. מחלה קשה שנגרמת על ידי וירוס השפעת עצמו או שהיא התגובה לו, ובכלל זה, דלקת ריאות קשה ואי ספיקה נשימתית שאינה מגיבה לטיפול רפואי.

2. זיהום חיידקי משני - וירוס השפעת "פותח את הדלת" לחיידק אחר, שגורם לזיהום חיידקי קשה, כגון דלקת ריאות, דלקת אוזניים וכדומה. במקרה כזה מועיל טיפול באנטיביוטיקה שניתן בזמן.

אם המחלה קלה בדרך כלל, מה החשש הגדול?

הסיבה נעוצה בהיסטוריה. בתחילת המאה הקודמת תקפה "השפעת הספרדית"; גל התחלואה הראשון לא היה קשה במיוחד, אבל בעקבותיו הגיע גל נוסף של מחלה אלימה שגבתה את חייהם של מיליוני אנשים רבים. החשש היום הוא שהגל הקשה של השפעת עוד לפנינו, ולכן יש להיערך אליו כבר היום.

כנגד הנזקים הישירים של וירוס השפעת ניתן להתמגן כמעט רק על ידי החיסון. הטיפול בתרופת הטמיפלו יעיל בעיקר בתחילת המחלה, ולכן האפקטיביות שלו מוגבלת.

החיסון נגד שפעת ניתן כבר לעשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם, ולא נרשמו אירועים חריגים משמעותיים. לא מוכרים מקרי תמותה מהחיסון. לעומת זאת, מקרי תמותה מהמחלה היו גם היו, והכואבים ביניהם הם של אנשים בריאים, ובכלל זה נשים בריאות שהיו בחודשי הריון מתקדמים.

כאן מתחילה הדילמה של הרופאים – מצד אחד צריך לעשות כעת פעולה אקטיבית של חיסון, אשר תופעות הלוואי שלו זניחות יחסית, אבל קיימות. מנגד - אי מתן חיסון במועד עלול להוביל אותנו למצב בו חיי המטופל בסכנה, ולנו יוותר רק להתפלל שישרוד אותה.

למי מומלץ להתחסן? 

כל אדם צריך להכיר את הנתונים ולקבל החלטה על בריאותו. נשים בהריון מתקדם, אנשים בעלי עודף משקל, חולים במחלות כרוניות וחולי אסטמה נמצאים בסיכון גבוה ועלולים להיות בסכנת חיים אם יחלו בשפעת, ולכן עליהם להתחסן. אנשים בריאים וצעירים נמצאים בקבוצת סיכון שסיבתה לא ברורה ולכן מומלץ שיתחסנו. ילדים לא מחוסנים הם דרך ההדבקה הנפוצה להורים, ולכן טוב יעשו ההורים אם יגדילו את הביטחון ויחסנו את ילדיהם, כדי למנוע את ההידבקות במחלה.

אני אישית התחסנתי. קרוב לוודאי שחליתי עוד בגל התחלואה הראשון שהתרחש בקיץ, ושבעקבותיו הגיעו גלי תחלואה נוספים. האמירה "לי לא יקרה כלום" נכונה לגבי קבלת החיסון, אבל אינה עומדת במבחן המציאות לגבי המחלה עצמה. העובדות מראות כי הסיכון מהמחלה גדול ללא השוואה לעומת הסיכון מהחיסון, ולכן ההחלטה היא פשוטה.

לטור הקודם: אלו בדיקות מצפות לתינוק שנולד?
לכל הטורים במדור