ילדה אוכלת מוצרי חלב (צילום: istockphoto)
הסידן חיוני לבניית העצם בגוף|צילום: istockphoto

העוגות, הגבינות ושאר מעדני החלב שמאפיינים את שבועות הן חגיגה בלבן, והזדמנות מצויינת לחבב על הילד מוצרי חלב. עם זאת, חשוב לשמור על מספר כללים ומגבלות, כדי לוודא שהזאטוטים ייהנו ויקבלו את מנת הסידן הדרושה להם אבל לא יצרכו סוכרים ושומנים בכמויות מופרזות.

 גבינות על המשקל

נדמה להורים רבים  שבשבועות אין צורך לדאוג למשקלם של הילדים. הרי מוצרי חלב משמינים פחות מבשר, לא? לא מדוייק. אמנם במוצרי חלב רזים יש פחות קלוריות מבשר, אך גבינות שמנות, חמאה, בורקסים ולזניות שונות משמינות מאוד. עם זאת, ניתן להכין ארוחת חג משובחת ומאוזנת. איך? הכינו מאכלים מסורתיים בגרסה הדיאטטית:
• השתמשו במוצרי חלב רזים לכנת הפשטידות והעוגות: גבינות 3 אחוזים ואף חצי אחוז, לבן במקום שמנת חמוצה וגבינה צהובה 9 אחוזים.
• את הסוכר ניתן להחליף בממתיק מלאכותי, עדיף על בסיס סוכרלוז.
• העדיפו פשטידת ירקות וגבינה על פשטידת אטריות.
• השתמשו בקמח מלא במקום בקמח לבן.

בנוסף, מלאו את שולחן החג בסלטי ירקות טריים. הם ימלאו את השולחן בצבעים מגוונים ויוסיפו לילדים שלל ויטמינים ומינרלים. דאגו להכין לפחות שני סוגי סלטים בכל ארוחה.

לפני כל ארוחה, שתו עם הילדים 2 כוסות סודה, או שתייה תוססת דיאטטית על מנת להגביר את תחושת השובע שלהם עוד לפני שהארוחה החלה.

סידן – השקעה לטווח ארוך

בניגוד לתפיסה המקובלת, הגיל החשוב ביותר לבניית העצם הוא גיל הילדות והנערות. בגילאים האלה נבנות העצמות בגוף ואז נקבע חוזקה של העצם וצפיפותה. מאכלי שבועות הן הזדמנות מצוינת לספק לילדים מנות סידן גדולות ובריאות, שיסייעו במניעת מחלות בגילאים מאוחרים הרבה יותר.

סידן לא נמצא רק במוצרי חלב. אפשר לקבל מנות סידן נאות גם במוצרים האלה: כרוב, כרובית, ברוקולי, שקדים,טחינה, סרדינים, קטניות ועוד. עם זאת, כמותו וזמינותו גדולה יותר במוצרי חלב.

כמות הסידן במוצרי חלב שונים:

• 100 גרם גבינה לבנה מכילה כ- 100 מ"ג סידן. וגבינה לבנה מועשרת תכיל פי 2 סידן.
• גביע יוגורט מכיל 220 מ"ג סידן. גביט יוגורט דיאט מכיל כמות דומה – 200 מ"ג סידן.
• פרוסת גבינה צהובה לייט מכילה 220 מ"ג סידן.
• כוס חלב מכיל כ- 200 מ"ג סידן. כוס חלב מועשר בסידן יכיל 360 מ"ג סידן.
• 100 גרם גבינה לבנה קשה 5 אחוז (כגון צפתית או בולגרית) מכילה כ-600 מ"ג סידן.

כמות הסידן המומלצת לילדים משתנה לפי גילם. קשה מאוד להגיע אליה גם בתפריט מאוזן ועשיר. לכן מומלץ לכלול בארוחות מוצרי חלב מועשרים בסידן וגבינות קשות דלות שומן.

 זהירות – לקטוז!

על אף היתרונות הרבים של החלב, חשוב לוודא שילדיכם אינו נמצא בקבוצת האנשים הרגישים ללקטוז, סוכר החלב המפורק במעיים. פירוק לא תקין של הלקטוז במעיים מוביל לכאבי בטן, לשלשולים ולגזים.

אם אתם מזהים בעיה כזו אצל הילדים, אין צורך למנוע ממנו מוצרי חלב לגמרי. אפשר לתת להם כמויות קטנות, בהתאם לסבילות.

רוב הגבינות הקשות, מכילות כמויות זניחות של לקטוז. גבינת קוטג` מכילה כמות נמוכה יותר של לקטוז לעומת גבינה לבנה רכה. ניתן לצרוך חלב מופחת-לקטוז או לחילופין להשתמש בטבליות לקטאז (האנזים המפרק את הלקטוז) בזמן אכילת מוצרי חלב.

מתכון לעוגה שילדים אוהבים

 דרך נעימה לחגוג את שבועות היא להכניס את הילדים למטבח. זאת יכולה להיות חוויה מהנה לכולם. הנה לכם מתכון פשוט וטעים לעוגת גבינה קלה ובריאה:

החומרים:
2 קופסאות (250 ג"ר) גבינה לבנה מועשרת בסידן
שקית אינסטנט פודינג וניל
2 חבילות ביסקויטים מקמח מלא
1/2 כוס סוכר
כוס חלב

אופן ההכנה:
1.
לערבב את הגבינה, החלב, הפודינג והסוכר בקערה עד לקבלת קרם חלק.
2. לסדר את הביסקוויטים בתבנית מרובעת לשפוך עליהם את תערובת הגבינה
3
. לסדר ביסקויטים מלמעלה. לקרר ולהגיש. בתיאבון!

אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי
צרו קשר עם ליז רובין

לכל הטורים של ליז רובין