בעוד כמה ימים הילדים יוצאים לחופשת הפסח ואצלנו ההורים מתעוררת הדילמה: האם כדאי להמשיך בטיפול התרופתי של הפרעות קשב וריכוז או להפסיק ולתת להם לפרוק אנרגיות? ומה לגבי ליל הסדר?
הערב הזה הוא בדרך כלל כינוס משפחתי עם הרבה ילדים, ולעתים הישיבה סביב השולחן ממושכת, מבחינת חלק מהילדים גם משעממת. לילדים עם הפרעת קשב אירוע כזה יכול להתלקח למריבה שאליה נשאבים גם המבוגרים.
אז נכון, בעיקרון טיפול תרופתי להפרעת קשב ניתן בשעות הבוקר ובהחלט לא בערב או בלילה (כי תרופות כאלו עלולות לגרום לנדודי שינה). עם זאת, ליל הסדר הוא אומנם אירוע משפחתי מרגש אך גם יכול להיות קשה עבור ילדים עם הפרעות קשה וריכוז. לכן, גם אם זוהי המלצה מעט חריגה, בהחלט יש לשקול לתת את הטיפול תרופתי בשעות הערב. כמובן יש לתכנן השפעה מרבית של התרופה בעת הארוחה עצמה אך גם תוך התחשבות בשעות השינה של הילד.
יש גם לא מעט הורים שתוהים אם לא עדיף לאפשר מנוחה מהטיפול התרופתי במהלך חופשת הפסח, ושואלים אם רצוי שהגוף "ינקה את עצמו" מהתרופות האלו בזמן הזה. המושג "לאפשר לגוף להתנקות" הוא נחמד אבל אין לו בסיס רפואי. תרופות אלו למעשה נעלמות לחלוטין תוך יממה מהגוף ואין צורך בשום הפסקה נוספת. עם זאת, אם התרופה ניתנת רק לצורך שיפור תפקודי לימודי אז ניתן לשקול הפסקתה בחופש.
חשוב לדעת שלחלק גדול מהילדים היא גם מסייעת בוויסות ההתנהגותי, וחופשה ארוכה עלולה לחשוף אותם לסיטואציות בעייתיות. כמו כן הילדים האלו נתונים לסיכון מוגבר לתאונות על אופניים, לחצייה לא זהירה של כבישים סואנים והם נוטים לפעילות הכרוכה בסיכון, כולל טיפוס על מקומות גבוהים, משחקים אתגריים ופציעות במשחקי כדור.
אז אם גם אתם מעסיקים את עצמכם בשאלות האלו הנה כמה כללים פשוטים לחופשת הפסח:
- בחופשת הפסח לא מומלץ להפסיק טיפול תרופתי של תרופות כגון באטנט, ריטלין ותכשירים דומים. הטיפול מסייע גם בתחום ההתנהגותי, מפחית נטייה לאימפולסיביות, לתאונות, נטייה להיכנס לעימותים והשתעממות.
- חלק מהילדים נדרשים להשלמות בתחום הלימודי במהלך החופשה וזו סיבה נוספת להמשיך ולא להפסיק את הטיפול.
- חשוב לזכור כי הורים לילדים וילדות עם הפרעת קשב "שקטה" שלא נזקקים לתגבור לימודי בזמן החג יכולים לשקול להפסיק את הטיפול, אבל הדבר צריך להיות תוך היוועצות עם הרופא המטפל של הילד.
- משחקים בחוץ – רצוי מאוד שיהיו בהשגחת מבוגר. יש להקפיד על אביזרי בטיחות בעת רכיבה על אופניים ושאר מיני אביזרים מתגלגלים.
הכותב הוא מומחה לנוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד, מנהל מכון אדר, באר שבע.