גם לכם נראה שכולם מסביבכם חולים? כשיורד גשם בחוץ אנחנו מבינים למה מגיעה השפעת. אבל כבר למעלה מחודשיים שלא ממש היו ימים גשומים בישראל, ועדיין נדמה שכולם חולים. בדקנו איך זה יכול להיות ומה צריך לעשות?
ד"ר רחל לוצאטי, מומחית ברפואת משפחה של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה, מסבירה שאכן ישנה עלייה בתחלואה בשבועות האחרונים, אבל באופן מפתיע, מסתבר שזה ממש לא קשור דווקא למזג האוויר אלא למחזור החיים של הווירוסים הוויראליים. "וירוסים הם בעלי מחזוריות עונתית ואנחנו בתחילתה של העונה הבוערת שלהם", היא מסבירה. "המוטציות שלהם חולפות על פני כדור הארץ במחזוריות שנתית, אלינו הן מגיעות בסביבות פברואר, ולכן, בכל שנה בתקופה הזו מתחילה מגפת שפעת בארץ שמגיעה מארצות מזרחיות לנו. בעצם זה לא כל כך תלוי מזג אוויר. נכון שבפברואר בדרך כלל קריר, אבל זו לא הסיבה לשפעת".
לדברי פרופ' בליצר, אין באמת קשר של ממש בין מזג האוויר החורפי לבין השפעת. "אנחנו לא מצליחים למצוא מתאם בין מזג האוויר לבין תחלואה בשפעת שיודעת להופיע ללא תלות במזג האוויר. ההתפרצות אינה תלויה במזג האוויר וקשה לחזות מה תהיה עוצמת שיא התחלואה ומתי תהיה בדיוק. המחלה היא בלתי צפויה בהתפשטותה באוכלוסייה. כמו כל חורף, יש סיבוכים מאוד מסוכנים ולכן חשוב לנקוט באמצעים של רפואה מונעת, כלומר להתחסן. עדיף להתחסן בנובמבר-ינואר. יש בשבועות האחרונים עלייה בתחלואה שמורגשת ונשארו עוד חיסונים אז מי שרוצה לבוא ולהתחסן עוד יכול. עד כה, המחלה נראית יותר קשה משנה שעברה מבחינת הדיווחים והנתונים שמצטברים".
ד"ר לוצאטי מסכימה שהחיסון הינו אכן דרך יעילה להגן על עצמכם מהשפעת. "צריך לזכור שהחיסון מכיל מספר זנים של וירוסים. החיסון לא מבטיח שלא נחלה, אבל מוריד משמעותית את עוצמת התחלואה והסיכון לסיבוכים. צריך להגן על ילדים עד גיל 5, חולים במחלות כרוניות ובעיקר חולי אסטמה, נשים הרות ומבוגרים שעבורם במיוחד חשוב להתחסן. כמו כל מאבק, עדיף לבוא מוכנים".
איך נמנעים?
לעומתם ד"ר מוטי לוי, המנהל הרפואי של כללית רפואה משלימה, טוען שחיסון אינו הפתרון המושלם. "חיסון יכול למנוע שפעת, אבל הבעיה היא שהוא מגן עלינו מהזנים של שנה שעברה וההגנה שלו אינה מושלמת וחלקית משום שהווירוסים האלה עוברים מוטציות. באופן עקרוני הוא יכול לעזור".
לטענת ד"ר לוי, פרט להפרשי הטמפרטורות בין יום ללילה, בין בית מחומם ואיזור קר, ישנם גורמים נוספים לשפעת כמו מתח. "ככל שאדם יותר מתוח, כך המערכת החיסונית שלו פועלת פחות טוב. אם אתם בסביבה של אנשים חולים עליכם לדאוג להרפות ממתחים ולדאוג לשינה מספקת. ככל שהגיל יותר צעיר צריך לישון יותר שעות (לפחות 10 שעות עד גיל 18). גם שתייה היא חיונית, משום שאנחנו לרוב בסביבת מיזוג ומאבדים נוזלים בלי תחושת צמא, וכך יש גם חדירה קלה יותר של גורמי מחלה בגלל שהריריות מתייבשות".
בין אם התחסנתם או לא, הנה כמה טיפים מהרופאים שיעזרו לכם להימנע מהמחלה. ד"ר לוצאטי מסבירה ש"גם אם מזג האוויר נראה שמשי ונפלא קחו איתכם בגד ארוך שיהיה במכונית או בתיק כשמזג האוויר משתנה. כמו כן, ודאו שהחלון פתוח כשאתם בחברת אנשים והקפידו לאוורר את החדר. מומלץ גם להשתמש בתכשירים כמו ויטמין סי שיכול להוריד את הסיכון להידבק בווירוסים".
פרופ' בליצר מוסיף ש"אם מישהו חולה בשפעת עליו להישאר בבית ולא להגיע לעבודה או לשלוח ילד לגן כי אלה רק יפיצו את המחלה".
ואם בכיוון האלטרנטיבי חפצתם, ד"ר לוי ממליץ על תוספים שיכולים לעזור, "אבץ שחשוב מאוד בריאקציות כימיות בתאים הלבנים שהם החיילים שלנו בגוף. חשוב לדאוג לאכול מזונות עם אבץ כמו גזר, סלק, פקאן ודגנים מלאים. לוויטמין סי יש גם חשיבות בשיפור העמידות בתנאי מחלות".
ואם כבר מאוחר מדי עבורכם ואתם עמוק בתוך הפוך עם מדחום בפה, הנה כמה טיפים מד"ר לוי. "אם אתם כבר חולים בדלקות גרון מומלץ להשתמש בפרופוליס, חומר שהדבורים מייצרות לצורך הגנה על הכוורת. גרבי חום לילדים עוזרות מאוד להורדת חום - צריך לחמם את הגרביים בתוך מים פושרים עם לימון, לסחוט אותן ולגרוב לילד ואז החום יורד בדרך כלל בלי צורך במורידי חום. יש גם מגוון של תרופות נטורופטיות. בסין מקובל לעשות דיקור ביוני כדי לא להיות חולים בחורף. באופן עקרוני, לתזונה ואורח חיים תקין יש משמעות גדולה מאוד בנושא הזה".
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?