ילד שוכב במיטה ומחזיק את הראש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם זאת מיגרנה, לרוב הוא יסבול גם מבחילות|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
זה יכול להתחיל מכמה פעימות ברקות, להמשיך למצח ומשם להפוך לסימפוניה של ממש. אומרים שצריך לתפוס אותו כשהוא קטן, לקחת כדור ולגמור עם זה לפני שזה הופך למיגרנה אמיתית. אנחנו יודעים כמה כאבי ראש יכולים להרוס לנו את היום ולכן כשהילדים מתלוננים, מיד אנחנו נדרכים. שתית מספיק? אתה עייף? אולי מתחילה פה איזו מחלה ויראלית או שמא מדובר במשהו הרבה יותר גרוע. כי עם ראש, כידוע, אי אפשר לדעת. אז מי סובל יותר: ילדים או מתבגרים? אפשר להימנע, אם בכלל? והכי חשוב - איך נדע מתי באמת צריך לדאוג?

הסיבות: רגישות למוצרי חלב, צריכת קפאין ועייפות

"ילדים רבים מגיעים למרפאות קופת חולים עם תלונות על כאבי ראש. מדובר בבעיה שכיחה שרק בחלק קטן מהמקרים מקורה במחלה קשה", מרגיע פרופ' דן מירון, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית.

מחקרים שנעשו בקרב ילדים בגילאי 7 עד 15 העלו כי 60% מהם סבלו מכאב ראש בשלב כלשהו בחייהם. בנוסף נמצא כי מתבגרים לוקים בכך הרבה עד כי 80% מבני ה-15 דיווחו על התופעה, ועם העלייה בגיל עלתה גם השכיחות של כאבי הראש החוזרים. 

"מחלקים את כאבי הראש לכאלו המופיעים כמיגרנה או כאבי Tension הנגרמים בשל מתח שרירי בחלק האחורי של הראש, ולכאבים אחרים הנגרמים על ידי מחלות. עם תיאור הסימפטומים על ידי הילד וההורה ואחרי בדיקה כללית ונוירולוגית, אפשר, לרוב, לדעת מה הכיוון. כשהילד סובל ממיגרנה הוא מדווח על כאב הולם בצד אחד של הראש, בדרך כלל ברקות ובמצח, שלרוב מלווה ברגישות לרעש ולאור, ובהקאות. הילדים מרגישים צורך להסתגר בחדר חשוך ולהירגע שם עד יעבור זעם, בדומה למבוגרים הסובלים ממיגרנות. פעמים רבים הם יירדמו אחר כך. לפעמים מקדימה את המיגרנה תופעה חולפת בשם Aura שבאה לידי ביטוי בהבזקי אור ובהפרעות בראייה. במקרים של כאבים על רקע Tension  מתאר הילד כאב עמום שלרוב ממוקד באזור האחורי של הראש ומלווה במתח שרירי האזור. הכאב לרוב מתגבר במשך היום ונטול בחילות והקאות".

מה הסיבות לכאבי ראש אצל ילדים?
"מקובל לחשוב שמקור המיגרנה בהתכווצות והתרחבות של כלי הדם. במקרים השכיחים של כאבי הראש הגורמים יכולים להיות הפרעות בראייה או פזילה, עייפות הנגרמת כתוצאה משעות שינה מועטות מדי, צריכת קפאין בצורות שונות, רגישות למזונות מסוימים כמו מוצרי חלב ושוקולד. לפעמים לחץ דם גבוה יכול לגרום לכאבי ראש, מחסור בנוזלים או נטילת תרופות מסוימות. הרבה מכאבי הראש קשורים למחלות ויראליות או לסינוסיטיס ולדלקת גרון שמקורה בחיידק. הסימן המעודד במקרים אלו הוא שהכאב יחלוף עם ההבראה מהמחלה".

אבל יש גם מקרים בהם הסיבות רציניות יותר.
"הבעיה העיקרית בכאבי הראש הוא החשש שלנו מגידולים ושינויים אחרים המתרחשים במוח. למשל מום וסקולרי מולד במוח, בו ישנה התחברות מסוכנת של עורק לווריד או גידולים תוך מוחיים היוצרים לחץ תוך גולגלתי. כדאי לבדוק במהירות מה מקורם של הכאבים כאשר הם חוזרים על עצמם בתבניתיות, מפריעים לילד בשגרת יומו, מלווים בסחרחורת ובעיה בשיווי המשקל, מעירים אותו משנת הלילה או מלווים בשינוי התנהגותי כמו עצבנות ואגרסיביות. במצב כזה יש להגיע לבדיקה רפואית בהקדם האפשרי".

התפוח לא נופל רחוק מן העץ

באופן מפתיע, ולמרות שעדיין מחפשים את הגן המעצבן שאחראי לכאבי הראש, טוענים הרופאים בתוקף כי במרבית המקרים הורים מורישים לילדיהם את תענוג המיגרנה המפוקפק, ולילדים הסובלים תדיר מהתופעה יהיו גם הורים כאלו. עד שיפתרו את נושא התורשה הקלוקלת נשאלת השאלה כיצד אפשר למנוע את הופעת הכאבים.

"זה תלוי בגורם", אומר פרופ' מירון. "במידה והם חוזרים כדאי לקחת את הילד לבדיקה בקליניקה, לבדוק לחץ דם, משקל, סימנים נוירולוגיים, מצב קרקעית העין שם אפשר לראות לעתים סימנים לבצקת במקרה של גידול, ולתשאל לגבי מצב הלימודים. במידה ונמצאה רגישות למזונות שצוינו יש להימנע מהם, להקפיד על שעות שינה ההולמות את הגיל ולהימנע מלחץ נפשי. במידה ונמצאים אלמנטים מחשידים יישלח הילד לבדיקות הדמייה של המוח כמו MRI. במקרים בהם ההתקפים חוזרים ופוגעים באיכות החיים, מותאמות גם תרופות חוסמות רצפטורים המשמשות בדרך כלל כמורידות לחץ דם ובמקרה זה מונעות את התרחבות כלי דם הגורמת לכאבים".

מה קורה במקרה של פעוטות שסובלים מכאבי ראש?
"קשה לאבחן שאכן מדובר במיגרנות בגילאים האלו כי הם עדיין לא מדברים ומתקשים להסביר לנו בדיוק מה מציק להם, אבל גם בגיל שנה פעוטות סובלים מכך. זאת תופעה שנקראת Benign Paroxysmal Vertigo. במצבים כאלו ההורים ידווחו על חיוורון, בכי ממושך ותלותיות רבה של התינוק ללא יכולת לישון. אצל ילדים מעט גדולים יותר גם אפשר לראות את הנטייה למיגרנות על ידי הופעת Paroxysmal Torticollis, שהיא מעין הטיית צוואר של מספר שעות. לאחר בירור רפואי מעמיק שישלול מחלות אחרות, אפשר לטפל בכאב במשככי כאבים ולדאוג לאיזון בחיי הילד".

אולי ההורים אשמים?

בראי הרפואה הסינית, משתקפים כאבי הראש בצורה שונה, גם מקורם וגם הטיפול בהם. אפילו לקשר בין הופעתם אצל ההורים וילדיהם גם יחד יש התייחסות שונה לחלוטין. מבחינת הסינים ממש לא מדובר ברצף גנטי.

"ילדים מטבעם נוהגים לחקות את התנהגות הוריהם וכאשר לאמא יש התקף מיגרנה והיא הולכת לחדר חשוך ומסתגרת בו, כך גם הילד שלה יעשה כשלו יכאב הראש. מדובר באלמנט התנהגותי", מסביר בנחת אסף מור, מומחה ברפואה סינית.

ילדה מחזיקה את הראש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בגיל ההתבגרות עולה שכיחות כאבי הראש כתוצאה מלחץ|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
את הנתונים המלמדים על שכיחות גבוהה של מתבגרים הסובלים מכאבי ראש הוא מייחס ללחץ בו הם נתונים בגיל הזה וכן לשינויים הורמונליים שהם עוברים. גם עודף גירויים ועומס רגשי הם טריגר מצוין להופעת ההתקפים. "השהות הרבה מול מסכים ועומס הגירויים הוויזואליים מהם כולל חוויות רגשיות לא נעימות כמו מלחמות ואלימות, פשוט מעייפים. גם הריצוד המהיר מזיק למוח. הם חווים הרבה מאוד דברים בבת אחת, זה מעלה את רמת האדרנלין, יוצר סטרס פנימי ופשוט מעייף".

בזמן מיגרנה, אומרים החכמים הסינים, קיים חוסר או עודף אנרגיה בראש. הסימפטומים משתנים בהתאם למקור כאב הראש.

לדברי ד"ר ניר עמיר, מנהל המרפאה המשלימה לילדים במרכז הרפואי וולפסון, מנהל מכללת תמורות ללימודי רפואה סינית, שיאצו וטווינא, ההתייחסות לילד ברפואה הסינית כוללת מכלול מרכיבים כמו את סביבתו, משפחתו, הדימוי העצמי שלו ושאיפותיו ולכן מטפלת בכאבי הראש שלו בשלוש רמות שונות.

"ברמה התחתונה הטיפול סימפטומטי ומתמקד בהקלה על הכאבים. טיפולי מגע כמו עיסוי וטווינא באזורי הכאב או דיקור במחטים בהחלט יסייעו. כדאי לציין שהטיפול מקביל לכל תרופה נגד כאבים ונועד להשלים או להחליף אותה.

"ברמה האמצעית מתכווננים לטיפול בשורש הבעיה, גם ברמה האנרגטית. אם למשל מגיע ילד שסובל מכאב ראש אך יש לו גם עצירות, כאב הראש מתואר כממוקד בנקודה מסוימת והוא מוגדר על ידי הוריו כעקשן בלתי נלאה, הרפואה הסינית תאבחן זאת כחסימה אנרגטית. המודל הסיני מדבר על הזרמת האנרגיה בערוצים מתאימים ועל כן ייינתן טיפול משולב בכל המישורים המוזכרים.

"ברמה העליונה, מקדמים את הילד לאיכות חיים טובה יותר במישורים רבים וניתוק התלות בין הילד ומשפחתו לטיפול ולמטפל. בשלב זה, במקביל לטיפולים הקודמים, נדריך את הילד ומשפחתו לאורח חיים בריא ולתזונה נכונה, נמליץ על התעמלות ותרגילי נשימה, סדר יום נכון, דמיון מודרך והרפיה, קידום הילד בלימודים, העצמה חברתית ועוד. שילוב של כל האלמנטים האלו בטיפול ימנע את הופעת כאבי הראש אצל הילד".

>> ומתי חום של ילד צריך לעורר חשד?