החורף כבר פה והווירוסים יוצאים במחולות ומשייפים את הציפורניים. רגע לפני שהם נועצים אותן בגופם הרך של הילדים ומאמללים את כולנו, כדאי לפתוח את המקרר הביתי ולבדוק אם אנחנו לא עושים טעויות שיקשו על ילדינו כשהמערכת החיסונית שלהם תידרש לצאת למלחמה. כמו שאנו לא שולחים את הקטנים לתוך הבוקר החורפי בגופיה, אלא בסוודר ומעיל, מסתבר שגם את פנים הגוף יש לחמם, במקום לקרר, בעונה הקרה.
גוף חזק יפלוט מהר את הווירוס
"בעצם בחורף נראה אצל הילדים תוצאה של מה שקרה בתקופה שלפניו", מסבירה רעות רייז, מטפלת ברפואה סינית במבוגרים וילדים. "אלה דברים שמבטאים סגנון חיים וחשיבה מסויימת. הישראלים מתמחים בכיבוי שרפות. כשלילד יש חום הם נותנים לו אקמול ושולחים אותו לגן, במקום לחזק אותו באופן קבוע. ישנם ילדים שהם מטבעם חזקים או חלשים יותר. החזקים יגיבו באופן מאוד קיצוני כשיחטפו מחלה. החום יעלה מיד, הם יהפכו לקוועצ', ויתאוששו במהירות. יש אחרים שבאופן קבוע אפם ידלוף, ויהיו מעט חלשים וחיוורים. כשמגיע וירוס מבחוץ ומנסה לתקוף מערכת חיסונית חזקה, זה יהיה קרב קשה, אבל קצר. כשהוא יפגוש מערכת חיסונית חלשה, התוצאה תהיה ילד אפתי וחלש, והמחלה תתמשך על פני זמן רב. תחזוק תזונתי יכול לעזור מאוד, במיוחד במקרים כאלה".
על פי דבריה של רייז, המזונות המתאימים לחורף הם מזונות הנחשבים 'מחממים' ולא 'מקררים', ובעלי טעמים ניטרליים יחסית. המזונות המחממים הם כאלה שעברו תהליך של בישול, ובושלו באש, ולא במיקרוגל. ככל שהבישול ארוך יותר, החום עובר לגוף.
"הקיבה עובדת בטמפרטורה גבוהה, וכשמכניסים מזון מסוג חם, ואין הכוונה לטמפרטורה בה הוא מוגש, הגוף צריך להשקיע פחות אנרגיה בלחמם את המזון שנכנס אליו ולייצר ממנו אנרגיה נוספת. הביטוי של חוסר הצלחה לחמם את המזון הוא ליחה שמאפיינת את החורף ומופיעה בעיקר בגרון ובאוזניים".
מזונות מקררים, וכאלה שרצוי להמנע מהם בחורף:
- מוצרי חלב.
- קורנפלייקס עם חלב.
- בננה, ורוב הפירות. מומלץ לצרוך פירות הדר במידה.
- ירקות מקררים כמו מלפפון, חסה, לימון, גזר, עגבניה.
- סוכר לבן.
- קמח לבן.
- אוכל מעובד.
- ממתקים.
רייז ממליצה לצרוך את ויטמין הסי הנחוץ כל-כך מתוספי מזון, וכאמור, לצרוך את פירות ההדר במידה, מאחר שגם הם מקררים ומייצרים ליחה, ולקחת תוספים נוספים כמו פרוביוטיקה, פרופוליס ואבץ, שאת רובם אמנם אפשרי להשיג מהמזון, אבל על מנת שייספגו כמויות טובות מהם צריך לצרוך כמויות עצומות. "רוב הילדים כיום קיבלו אנטיביוטיקה בשלב מסויים של חייהם, וזה דבר שמייצר קור במערכת ומחליש אותה. פרוביוטיקה תבנה את מערכת החיסון והעיכול מחדש ותרחיק את הווירוסים".
אלה הם המזונות שיחממו את גופו של הילד בחורף ויתנו לו צ'אנס טוב יותר במתקפת הוירוסים:
- שיבולת שועל, דייסת קוואקר – מזין ומייבש את הליחה.
- בשר – מעניק לגוף ויטמין בי.
- בטטה, גזר ודלעת מבושלים היטב.
- ירוקים כמו כוסברה, פטרוזיליה, שמיר וסלרי מבושלים או טחונים. אפשר להחביא אותם בקציצות או פשטידות.
- קטניות – כוסמת, עדשים, שעועית. יש בקטניות המון סיבים תזונתיים, אלו פחמימות מורכבות המייצרות בגוף אנרגיה לאורך זמן.
- אורז מלא.
- סוכרים ופירות לא מומלצים בחורף. קינוח טוב יהיה תפוח עץ מבושל בתנור ומקל קינמון בתוכו, וכל פרי מבושל אחר.
- ישנם ממתיקים עדיפים על סוכר כמו מולסה, סירופ אגבה וסטיביה.
- ילדים רבים אוהבים תה, וזה נהדר. בייחוד לימונית, ג'ינג'ר, לואיזה, קינמון, קמומיל ושומר - שגם מחמם את הגוף וגם מקל על פעולת מערכת העיכול.