כשילדים חלו בעבר הרחוק, הוריהם היו נושאים אותם לזקני השבט, אשר נהגו לרקוח להם תמהיל מרפא מעשבים וצמחים מקומיים, וללוות את תהליך הריפוי בטקסיות רבה. היום רוב המטפלים האלטרנטיביים ויתרו על הלהטוטים, אך הידע של הרפואה העתיקה נשמר והועבר מדור לדור. בימים אלו, בהם ילדים רבים מצוננים ומשתעלים, הורים מוכנים לנסות הכל כדי להקל על הסימפטומים שלהם, כולל רפואה אלטרנטיבית. הנטורופתית ד"ר ענת גרינשטיין, ועידו מגל, מייסד ובעלים של חברת Lavido קוסמטיקה טבעית ואורגנית, גם עצות כיצד לייבש את האפים הנוזלים ולמגר את השיעול הטורדני של הזאטוטים.
>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
שמנים אתריים
בשמן אתרי ככלל אין להשתמש ישירות על העור אלא כשמערבבים אותו עם שמן צמחי (כגון שמן שקדים, שמן זרעי ענבים, שמן זית, שמן שומשום), למעט השמנים האתריים שמן לבנדר ושמן עץ התה, אותם ניתן למרוח ישירות על העור.
לטיפול בהצטננויות ולטיהור חלל החדר - מומלץ במיוחד כשאחד הילדים או ההורים חולה, ובכלל בכל עונת החורף בה הילדים באים במגע עם ילדים חולים בגן או בבית הספר: שמים במבער עם מים 2-3 טיפות של שמן איקליפטוס, שמן לבנדר, שמן הדס, שמן מנטה או תרכובת של 2-3 טיפות של שמן תפוז, שמן מנדרינה ושמן הדס. שימו לב: לשמור במרחק מקרבתם של ילדים. ניתן לטפטף כמה טיפות שמן הדס ושמן לבנדר לתוך מכשיר אדים, המותאם לכך.
לטיפול בנזלת – לטפטף על הפיג'מה, הכרית והשמיכה 2-3 טיפול שמן הדס או שמן איקליפטוס או שמן רוונסארה (שמן איקליפטוס בלבד מומלץ לילדים מעל גיל שנה).
לטיפול באדמומיות וביובש סביב האף – (נגרמים בעיקר בשל קינוחי האף הרבים) ניתן לערבב חמאת שיאה עם שמן קצח ושמן לבנדר שיטפלו בעור המגורה ויסייעו לפתיחת הנשימה.
טיפול סביבתי
כשהאפים הקטנים של הילדים גדושים בנזלת, או כשיש הצטברות של ליחה, מומלץ תמיד להגביה את ראשם עם תמיכה תחת הכרית, או תחת המזרן בזמן השינה. דאגו לאוורר את החדרים בבית בחורף, בעיקר כשאתם והילדים מצויים בחברת אנשים. כמו כן, מומלץ ללכת באופן יומיומי באוויר הצח. רצוי מאוד לא לאכול או לשתות מכלים של אדם מצונן.
תפריט עשיר בוויטמינים ומינרלים
בפירות וירקות טריים תמצאו את רוב הוויטמינים והמינרלים שיסייעו לטפל ולמנוע נזלת ושיעול ושאר מחלות חורף:
ויטמין C - מצוי בפלפל, פרי הדר, ברוקולי, כרוב, דובדבן ועוד.
מזונות מלאים - כמו אורז מלא, כוסמת, דוחן, שיבולת שועל, שעורה ולחם מלא.
ויטמין A (בטא קרוטן) - מצוי בגזר, דלעת, בטטה , אפרסמון, פפאיה,פטרוזיליה.
בצל ושום - בעלי השפעה אנטי דלקתית ואנטי ויראלית.
מזונות בעלי אנרגיה חמה וחריפה - כמו ג'ינג'ר, קינמון, בצל ירוק, פלפל, רוזמרין, חזרת, גרעיני חרדל.
ירקות עליים ירוקים - מכילים כלורופיל המסייע לגוף לשחרר רעלים, הוא אנטי דלקתי ומכיל ויטמינים.
הורדת מזונות היוצרים ליחה בגוף - סוכר לבן, מוצרי חלב, מלון, בננה, בוטנים, במבה.
מומלץ לאכול מזון חם מבושל, מאודה או מוקפץ ומעט חריף.
מרק עוף – תרופת הסבתא האולטימטיבית והאנטיביוטיקה הטבעית להתקררות ושפעת. רצוי להוסיף שום, בצל ופלפל חריף.
דבש מלכות - מכיל מאגר של ויטמינים ומינרלים. למניעה, בכל יום מומלץ לאכול מנה של כף למבוגר וכפית לילד.
תוספי מזון
ויטמין C – חשוב לחיזוק מערכת החיסון, לייצור כדוריות דם לבנות, בעל פעילות אנטי ויראלית ואנטי חיידקית. בזמן מחלה, לתת לילדים 200-150 מ"ג 3 פעמים ביום, ולמניעה פעם ביום.
אבץ למציצה – מתגבר את מערכת החיסון, מחסור גורם לירידה בתאי דם לבנים.
ויטמין A (בטא קרוטן) – מחזק את מערכת החיסון, מנטרל רעלים ומונע חמצון תאים. לילדים 1,500 IU למניעה, ובזמן מחלה יש להעלות את המינון.
ויטמין E – לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת מחלות.
טיפול באדים ובמלח
לטבול מקלון לניקוי אוזניים במי מלח (היחס הוא כפית מלח בחצי כוס מים) ולהחדיר בזהירות רבה בקצה האף. אם התברכתם במשתף פעולה, אפשר לטפטף טיפות של מי מלח ישירות לאף.
שאיפת אדים – (לילדים בוגרים) - להכין קערה עם מים רותחים, בעת שהם רוכנים מעליה, לכסות על ראשם כמעין אוהל, ולתת להם לנשום את האדים. ניתן להוסיף למים המהבילים מספר טיפות של שמן איקליפטוס. כמובן שטיפול זה צריך להיעשות תחת פיקוח צמוד של אדם מבוגר וביתר זהירות.
אמבטיה חמה עם אדים - נעימה ומקלה על דרכי הנשימה.
תרופות מהטבע
צנון שחור (ניתן להשיג בחודשי החורף) - מסירים את החלק העליון (באופן כזה שניתן יהיה לכסות את זה שוב, כמו מעין כיפה), מוציאים את ליבת הצנון ושמים במקומה מעט דבש. מכסים את הצנון עם הכיסוי הטבעי שלו ומשאירים זאת ללילה שלם או למספר שעות. בבוקר שותים את הנוזלים שניגרו בצנון. אפשר להשתמש בצנון מספר פעמים.
בצל קצוץ - קצצו חצי בצל, הוסיפו בין כף לשתיים של דבש בהתאם לצורך, הניחו למשך הלילה במקרר את התערובת מכוסה בפד גזה. בבוקר הוציאו את התערובת, הכניסו אותה לתוך הפד שהיה מעל וסחטו. המיץ שמתקבל הינו סירופ שניתן לקחת 3 פעמים ביום בעת מחלה (הכינו מדי יום תערובת חדשה למשך היום).
לימונדה מזנגוויל חם – ספל שורש זנגוויל (ג'ינג'ר) טרי קצוץ עם רבע ליטר מים, לימון סחוט ודבש. מניחים את שורש הזנגוויל בסיר עם המים לאחר רתיחה מסירים מהאש מוסיפים את הלימון והדבש. יעיל להתקררות, נזלת ושפעת.