כל מה שהורים רוצים להשיג מילדיהם בכל רגע נתון, הוא חיוך. אין דבר המשמח לבב הורה יותר מילד מאושר, ולכן נעשים לא מעט מחקרים על מנת לשים את האצבע על העניין החמקמק הזה: מה באמת גורם לילדים שלנו להיות מאושרים? מחקר ענק של חברת המחקר הסוציאלי נטסן, בו לקחו חלק 13 אלף ילדים, נותן כמה תשובות מעניינות.
ארוחות משפחתיות משפיעות לטובה
המחקר מומן על ידי מחלקת הבריאות הבריטית, וביקש להביט במספר גורמים שונים שיכולים להשפיע על שביעות רצונם ומצבם הטוב של ילדים, וגם על רמת החרדה והדאגות שהם מפגינים. על פי המחקר, בני השבע הכי מאושרים כאשר הם מסתדרים טוב עם אחיהם, נהנים עם בני משפחתם בסוף השבוע, והוריהם לא צועקים עליהם. הילדים נטו להיות פחות מאושרים ויותר מודאגים כשהגיעו מאזורים עניים. לא היה כל הבדל בשביעות הרצון או ביציבות הרגשית בין ילדים שחיים עם הורה אחד או שניים.
"להיות מאושרים ונטולי דאגות לא אומר שכל הזמן אוכלים ממתקים ורואים טלוויזיה", נכתב במחקר. "למעשה, התוצאות מראות שהשמחה בשיאה כאשר הילדים נחשפים לממתקים וטלוויזיה באופן מתון. ההשפעה שיש להתנהלות הבריאה בבית מבחינת פעילות גופנית ואוכל משתבשת בהמשך, עם השנים. ראינו שהרגלים טובים בגיל צעיר יכולים להביא ל-BMI נמוך יותר בהמשך, למשל, ופחות בעיות רפואיות, אבל אין הבטחה שהילדים, כשהם מגיעים לגיל הנעורים, ישמרו על דרך החיים".
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
גיבורת-על מניקה: שער המגזין שמעורר סערה בעולם
טור אישי: "ילדים הם פסגת האושר או פסגת הפחד?"
באיזו מדינה חיים הילדים הכי מאושרים בעולם?
המידע נאסף החל משנת 2008 מ-12,877 ילדים (למעשה מהוריהם) שנולדו בשנת 2000. בני ה-11 ומעלה שהשתתפו במחקר הראו תוצאות דומות לילדים בני ה-7. בקבוצת הגיל המבוגרת יותר, אלה שאכלו בחוץ מזון מהיר, או הזמינו הביתה פעם בשבוע היו מאושרים יותר בממוצע, גם מאלה שאכלו מזון מהיר כל יום, וגם מאלה שלא אכלו אף פעם, או לעתים נדירות יותר. לאכילה המשותפת, המשפחתית, של המזון המהיר, בפעילות יחד, יש השפעה טובה על הילדים.
"עדיין, יש מספיק סיבות לתמוך באכילה בריאה והתנהלות בריאה עם ילדים", מבהירה ג'ני שנפרו, חוקרת בכירה בחברה. "התנהגויות שנלמדות מוקדם בחיים ממשיכות איתנו אל הבגרות, ואצל מבוגרים הסיפור שונה – אלה שאוכלים יותר פירות וירקות מרגישים טוב יותר בכל הרמות. נתון מעניין היה זה שמצא שילדים שאהבו מאוד שיעורי התעמלות היו שמחים יותר משמעותית. זה חשוב שבתי הספר יקשיבו ויהפכו את השיעורים הללו ליותר מהנים עבור כולם. אפשר לשפר מאוד את מצבם הרגשי והבריאותית של הילדים בצורה זו ולהשפיע על עתידם".