אחרי שמסתיימות שעות הקייטנה, הורים רבים מוצאים את עצמם בפני האתגר של שעות אחר הצהריים: איך מעסיקים את הילדים בצורה חינוכית שגם תבדר אותם? כי הרי זה דבר ידוע שהסבלנות שלהם פוקעת די מהר והמשפט הקבוע: "אמא, משעמם לי!", יגיע בשלב מסויים.

"המשמעות של צמד המילים 'משעמם לי' הוא שהילד לא יודע איך להתמודד עם פעילויות שהריגוש שלהן נמוך יותר", אומר פרופ' עמוס רולידר. "בעידן של היום, כשהוא יושב שעות מול הטלוויזיה, האייפון והמחשב, המעבר למשהו פחות מרגש מיד יוצר אצלו שעמום. בנוסף, יש הורים שרוצים, כאידיאולוגיה, לעשות הכל עם הילד כבר מגיל צעיר, ואז הוא נשאר תלוי בהם".

אל תתרגשו מהשעמום

לדברי רולידר, עלינו ללמד את ילדינו גם להשתעמם. "ללמד ילדים להשתעמם זה ללמד אותם להמתין בסבלנות, ללמד אותם לחכות, וזו מיומנות שצריך לפתח, כמו כל מיומנות אחרת".

ילדים משועממים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מעניין תוך כמה זמן תגיע השאגה "משעמם לי"|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך תעזרו להם בכך? הנה כמה טיפים של פרופ' רולידר מתוך עמוד הפייסבוק של תכנית חיסכון:

1. בנו סדר יום ביחד עם הילד. אתרו מראש את השעות ה"מתות" (אפילו תדאגו שיהיו כאלה ואל תחששו מהן). היתרון באיתור מראש של השעות האלה הוא שהן לא מפתיעות את הילד: הוא יודע מראש מה מצפה לו ומתי, והידיעה הזאת מקטינה את התסכול ועוזרת לו להפגין איפוק. בנוסף, סדר יום מובנה מראש מאפשר לילד לחשוב מהן האפשרויות שלו לתעסוקה בשעות אלו ולתכנן אותן מראש. זה מלמד אותו מיומנות של ניהול זמן – רווח נקי לו ולכם.

2. הקפידו על זמן מסכים כבויים. הכניסו לסדר היום של הילדים לפחות שעתיים שבהם מסכי הטלוויזיה והמחשב כבויים. כאשר זה קורה היצירתיות נדלקת. בהתחלה הילד עובר תהליך גמילה בו הוא יצהיר שוב ושוב כי משעמם לו, אבל אם לא ניפול למלכודת הזו במהרה ימצא לו עיסוקים ופעילויות חדשות. כמו כן, הקפידו על כיבוי הטלוויזיה כאשר לא צופים בה.

3. אל תתרגשו מהצהרות "משעמם לי!". התגובה היחידה הנכונה היא "לא נורא, בחיים לפעמים משעמם. אני בטוח כי בסופו של דבר תמצא מה לעשות". חשוב מאוד לשמור על קור רוח ולתת לילד להתמודד לבד עם תחושות השעמום. כמו כן, ניתן להפנות אותו לרשימת פעילויות וספקו לו משחקים שהוא אוהב ומסוגל להתמודד איתם לבד. המגוון חשוב, מכיוון שילדים נוטים "להידבק" למשחק אחד, שבאופן בלתי נמנע נמאס להם ממנו, ואז אמירת ה"משעמם לי" לא מאחרת להגיע.



4. הכינו "קופסת שעמום". מדובר בקופסה עם רשימה או תמונות של דברים שהילד אוהב ויכול לעשות לבד. כשהילד, למרות כל המאמצים, אומר "אוף, משעמם לי", אפשר להפנות אותו לקופסה, להזכיר לו שלושה דברים שהוא אוהב לעשות, לתת לו לבחור מביניהם ולומר לו: "אני בטוח שתמצא משהו נחמד לעשות", ואז להיעלם מהשטח.

5. תנו לילד לנהל את הזמן. כאשר אתם משחקים עם ילדכם, תנו לו לבחור את המשחק ולתת את ההוראות. כך תלמדו אותו בהדרגה לקחת אחריות ולנהל זמן פנוי.

6. עודדו משחק עצמאי. פרקי הזמן שבהם הילד משחק לבדו לא חייבים להיות ארוכים בהתחלה, אך הקפידו שיהיו כמה כאלה במהלך היום. בהדרגה אפשר להרחיב אותם. תחילה שחקו יחד עם הילד, ובהמשך עזבו אותו ואפשרו לו להמשיך לשחק לבד. ילד שיודע לשחק לבד, הוא ילד שאומר פחות "אוף, משעמם לי".

7. חזקו את הילד. אל תשכחו לעודד את ילדכם על המתנה רגועה ושקטה, על סבלנות ועל העסקה ומשחק עצמאיים.

טיפ זהב: זכרו שהתמודדות עצמאית עם שעמום מגבירה את הסיכוי שילדכם יפתח יוזמה ויצירתיות.

>> ויש אמהות שחושבות שהורות זה משעמם