מיום שישי האחרון תלמידי הגנים ובתי הספר נשארים בבית. בתי הספר אמנם מפעילים את מערכת הלמידה מרחוק – אך עדיין לא פשוט לשמור על תהליך למידה תקין כשהשגרה כל כך משובשת. אז איך עושים את זה?
"הלמידה של הילדים מתרחשת תמיד כי למידה, בעיני, היא צורך התפתחותי", אומרת גליה שמרוני מרמת גן, אם לבת שמונה, בת שש ובן שנתיים הלומדים בחינוך ביתי. "אין דבר יפה יותר מלראות ילד מגלה פיסת מידע בכוחות עצמו. כשאנחנו כופים למידה על הילד, אנחנו תופסים אותו בזמן הלא נכון ובמקום הלא נכון מבחינת הבשלות שלו. רק הילד יודע מתי הוא מוכן 'לעלות שלב' בלמידה".
דורית שלו מעמק חפר, אמא של רואי בן השמונה וחצי ויולי בת השש וחצי, משתפת גם היא במספר טיפים מוצלחים שיעזרו לנו לשמור על לימודים גם בשבירת השגרה. היא מציעה ללמוד עם משחקים: אפשר לשחק שש-בש כדי ללמוד חיבור, או לשחק טאקי כדי ללמוד לזהות מספרים. לדבריה, לא חייבים לימודים רשמיים כדאי להרחיב את הידע: דווקא אפשר להסתכל ביחד במפת ארץ ישראל או בתמונות מהטיולים המשפחתיים כדי ללמוד גיאוגרפיה. אז איך עושים את זה?
1. כדאי ליצור שגרת לימודים בבית. צרו מסגרת שעות ליום שלכם ופזרו לאורכה את זמני הלמידה מהר מאוד תלמדו שלא כל הילדים בשיאם דווקא בשעות הבוקר, ושאפשר לשחק עם השעות מדי יום. תלו את סדר היום במקום מרכזי בבית, וכך תעזרו לעצמכם להיות מפוקסים – וגם ליהנות משגרה מעניינת יותר.
2. זכרו שקצב הלמידה האישי שונה מקצב הלמידה בכיתה והוא לרוב מהיר יותר. אין צורך בארבע או חמש שעות כמו בבית הספר; שעתיים מרוכזות ביום שוות ערך ליום לימודים מלא בכיתה.
3. הקדישו זמן לטיול בחוץ או למשחק מוציא אנרגיה בחצר. הם חייבים את זה כדי לשחרר ולהתרכז, וכמוהם גם אנחנו. גם בטיול בשכונה אפשר לשלב למידה: הכינו עם הילדים מחברת טבע, אותה תקחו בכל יציאה מהבית. בקשו מהילדים לכתוב בכל עמוד את היום, המקום ואת מזג האוויר, והנחו אותם לחקור, לצייר או לכתוב על משהו בסביבה שהם מתחברים אליו במיוחד.
4. שימו לב מתי הם שבעים ורוויים. ילד רעב או צמא הוא עצבני ולא מרוכז. קשה לו ללמוד והוא לא ישתף פעולה.
5. שלבו את המכשירים החכמים בלמידה. יש המון ערוצי למידה מקוונים, לצד לומדות ומשחקים שעושים את העבודה לא פחות טוב מדפי עבודה וחוברות. בזכות הקורונה יש לא מעט ערוצים ואפליקציות פתוחות, שווה להציץ ולבדוק.
6. זכרו שכל פעולה עוזרת ללמידה. גם משחקי קופסה, בישול או הזמנת קנייה בסופר יכולה ללמד את הילדים שלכם משהו. הלמידה מתבצעת כמעט בכל פעולה; פשוט הפנו את תשומת הלב.
7. ככל שתצליחו לנשום ולהיות סבלניים (בינינו, זה לא שיש לכם לאן ללכת), כך יהיה לילדים נעים וקל יותר להסתגל למציאות החדשה.
8. דאגו לסביבת למידה נוחה ונעימה. דאגו לכיסא נוח ומשטח למידה מרווח. אם יש יותר מילד אחד, בדקו האם כדאי להפריד בזמן הלמידה.
9. יש לכם הזדמנות פז ללמוד מה מעניין את הילדים שלכם. הכינו ביחד עם הילדים רשימה של שאלות שמעניינות אותם; כשמגיע רגע של "משעמם לי!", שלפו בעורמה את הרשימה, שבו מול גוגל וחקרו ביחד את הנושא החדש.
10. יצירה היא דרך נהדרת לעבודה על יצירתיות, דמיון וכישורים מוטוריים. שלבו בלו"ז זמן ליצירה חופשית. נסו כל מיני חומרים שיש בבית (יש לכם טונות של גלילי נייר טואלט, לא?). הרשת עמוסה רעיונות נהדרים שימלאו את הזמן ויתרמו לילדים.
זכרו: הזמן הזה יכול להיות מתנה נהדרת לכל המשפחה. זו תקופה שלא תחזור. שמרו על כללי הבטיחות ותתאהבו בילדים שלכם מחדש.