בלילה שבין שבת לראשון תעבור מדינת ישראל לשעון החורף. מעבר לכך שהשינוי יגזול מאיתנו את האור, הוא גם מבלבל לילדים שלנו את שעות השינה היקרות מפז, וגורם להם להתעורר מוקדם מאי פעם. כל מי שילדיו התעוררו עד כה בשבע מוזמן להתוודע בימים הקרובים לשעה שש, ואלה שילדיהם גם ככה לא חסים על רגשותיהם ומתעוררים עצמונית בשש יאלצו להיפגש שוב עם השעה המאוסה חמש בבוקר.
למרות שזה קורה כל שנה, כמו שעון, כמו שאומרים, מדובר בעניין שקשה להתרגל אליו. אז במקום לקטר, או בין קיטור לקיטור, קבלו מדריך קטן שיעזור להעביר את הילדים לשעון חורף במינימום אומללות מצדכם.
הילדים מתעייפים מוקדם יותר
"לצערי, כמעט כל ההורים לילדים קטנים יכולים לצפות להתעורר מאוד מוקדם בימים הקרובים", אומרת יועצת השינה מיכל צור. "ילדים שיש להם הרגלי שינה טובים יסתגלו בעצמם תוך כמה ימים לשינוי, אבל אצל ילדים שהרגלי השינה שלהם אינם מסודרים זה עשוי מאוד להחמיר את המצב ורבים מהם ימצאו את עצמם ערים ב-4 בבוקר. החדשות הטובות הן שתוך כשבוע רוב הילדים יסתגלו סופית לשינוי, כי בסך הכל מדובר בשעון ביולוגי שצריך להסתנכרן עם השעון החיצוני".
צור מציעה כמה טיפים לכל ההורים שיוצאים לקרב על עוד שעת שינה בבוקר:
1. צריך לקבוע באיזו שעה קמים, אם זה שש, שבע או שמונה, ואם הילד מתעורר לפני השעה שנקבעה פשוט להחזיר אותו לישון. להעביר את המסר הברור שהבית עוד לא קם בשעה הזו. לא להדליק טלוויזיה, לא לתת לו לשחק, לא לפטפט איתו, אלא להחזיר אותו לישון. למרות שילד אינו מבין מה משמעות צמד המילים שש-בבוקר, השעון הביולוגי שלו מבין, וילמד להסתנכרן בהתאם למה שיוכתב לו, אם תהיה שגרה כזו.
2. חשוב להקפיד ולשמור על שגרת ערב מאורגנת, בדיוק כמו קודם. החושך המוקדם גורם גם לכך שהילדים יתעייפו יותר מוקדם. מבחינה ביולוגית, בהתאם ליום שמתקצר, הילדים מורידים הילוך באופן טבעי. הסיבה לכך היא הורמון השינה, המלטונין, המופרש בשעות החשיכה, ומופרש בגופינו בכמויות גדולות עד השעה חצות, ואחריה מדלדל.
3. אין שום סיבה לאחר את שעת ההשכבה, בטח לא על מנת לנסות 'לגנוב' שעות שינה בבוקר. אין שום קשר בין שעת השכבה לשעת יקיצה. גם אם משכיבים ילד ב-23:00 הוא יקום פחות או יותר באותה השעה, ובאופן פרדוקסלי יישן פחות טוב כי יהיה עייף. אין שום טעם 'לסחוב' את הילד ער על מנת שיישן עד מאוחר.
4. כדאי להחשיך את חדר הילדים כי זה יקל עליהם את השינה בשעות הבוקר בגלל אותו הורמון שינה, המופרש פחות באור, ויופרש מעט יותר בחושך מלאכותי. זה בדיוק כמו אפקט העייפות שנוחת עלינו המבוגרים ברגע שאנו נכנסים לבית קולנוע מוחשך.
5. שעות ההשכבה האידיאליות לילדים קטנים הן בין שש וחצי לשמונה. כדאי בימים אלה, שהם ימים של שינוי, לקרוא היטב את אותות העייפות שלהם ולהגיב אליהן בהתאם. ככל שהילדים גדלים, השינה שלהם מתחזקת, הרגלי השינה שלהם משתרשים, ובדיוק כפי שאנו לא מקיצים פתאום שעה מוקדם יותר, גם אותם יהיה קשה לגרד מהמיטה בבוקר.
לפסיכולוגית יוליה טמיר-דולז'נסקי, המטפלת בבעיות שינה התנהגותיות בתינוקות וילדים, יש שיטה שעשויה לעזור לילדים במעבר לשעון החורף. "במעבר משעון קיץ לחורף אנו מזיזים את מחוגי השעון אחורה ו'מרוויחים' שעה בלילה הראשון, לכן, את שעת ההשכבה מזיזים בהדרגה בכל יום 10 דקות קדימה עד שמגיעים לשעה ה'מקורית'. לדוגמא, אם שעת ההשכבה היתה 20:00 בשעון הקיץ, אז היא הפכה להיות 19:00 בשעון החורף. לכן, ביום הראשון יש להשכיב את הילד בין 19:00 ל-19:15 בערך, ביום השני בין 19:15 ל-19:30, וכך הלאה עד שביום השישי תגיעו לשעת ההשכבה ה'מקורית' – 20:00".