בכל מערכת בחירות יוצאים החוצה כל חילוקי הדעות המוכרים במדינת ישראל. אחד חושב שצריך ללכת להסדר, שני בטוח שחייבים להתקיף באיראן, אחר כועס שהחרדים מקבלים יותר מדי, ורגע, למה אף אחד לא מדבר על המצב החברתי-כלכלי במדינה? אולם בנושא אחד כולם תמימי דעים שיש להשקיע בו – חינוך. אבל מה כל מפלגה מתכוונת לעשות עבורכם בנושא? בדקנו עם המפלגות הבולטות בסקרים מה הן מתכננות עבור ילדיכם לקדנציה הבאה.
הליכוד ביתנו: שיפור תנאי המורים
אין ספק שלמפלגת שלטון יש יכולת גדולה יותר לשנות ולהשפיע, ולכן בסעיף ההישגים יש לה קצת יותר במה להשוויץ. מובן שיש לשפוט אותה בהשוואה למה שיכלה להספיק לעשות, אלא שאת זה קשה להעריך. במפלגה מתפארים בכך שבקדנציה החולפת הם הצליחו להביא לעלייה בשכר המורים ולקפיצה בדירוג התלמידים בישראל במבחנים הבינלאומיים. כמו כן, הם מציינים את יישום חוק חינוך חינם מגיל 3 שהוחל בשנת הלימודים הנוכחית, סבסוד טיולים שנתיים על פי מדרג סוציו-אקונומי, פרויקט השאלת ספרי לימוד, סבסוד למשתתפים במשלחת לפולין ועוד.
מה הם מבטיחים לנו?
באופן כללי, במפלגה מציינים כי הם מתכוונים להמשיך לפעול לשיפור תנאי המורים וההשכלה הגבוהה בישראל, ולשלב ערכי יהדות וציונות במערכת החינוך. נושאים נוספים שמוזכרים בהצהרת הפלגה הם הפחתת תשלומי הורים ושדרוג מערכת החינוך.
העבודה: חוק חינוך חינם מגיל שנתיים
במפלגת העבודה מציינים כי במסגרת התכנית לכלכלה הוגנת שבנו, הכינו גם תכנית מקיפה לשיקום מערכות החינוך והרווחה. בתחומים אלו מציינים במפלגה מספר חוקים ותיקונים שהעבירו במושב הנוכחי, ביניהם חוק בתי המשפט, לפיו כל דיון בעבירות של אלימות במשפחה יעשה בדלתיים סגורות, והגדלת קצבאות ניצולי השואה.
מה הם מבטיחים לנו?
המפלגה מבטיחה לפעול לצמצום תשלומי ההורים בהדרגה עד לביטולם, לשיפור תנאי ההעסקה של המורים, לביטול העסקת מורים כעובדי קבלן, לחיזוק המכללות להוראה, ולחינוך חובה מגיל שנתיים בשלב הראשון של התכנית.
מלבד זאת, תפעל המפלגה להרחבת התכנית לילדים ונוער בסיכון, הבטחת העסקה ישירה לעובדים סוציאליים, והרחבת חופשת הלידה ל-16 שבועות.
מרצ: הכפלת תקציב תנועות הנוער
מה הם מבטיחים לנו?
המפלגה מתכוונת לפעול להפסקת הגבייה של תשלומי הורים במערכת החינוך הציבורית, ותגבור לימודי יהדות בגישה פלורליסטית ופתוחה בבתי הספר היהודיים החילוניים. מלבד זאת, במפלגה מצהירים כי יקדמו חוקים שיטילו חובה על כל מוסדות החינוך המתוקצבים בישראל ללמד תכנית ליבה (לימודי אזרחות ודמוקרטיה, מתמטיקה, עברית, ערבית ואנגלית).
במפלגה גם יפעלו לקביעת מדדים לבחינת בתי הספר שאינם על בסיס הישגי בלבד, אלא על בסיס קריטריונים כגון מידת השיפור בהישגי התלמידים, השתתפות התלמידים במסגרות חינוך ערכי, מניעת נשירה וקיום מסגרות לחינוך מיוחד. לצד זה, מעוניינים במפלגה להבטיח את פעילותן של תנועות הנוער על ידי הכפלת תקציבן והשבת התקציב למתנדבים לשנת שירות.
יש עתיד: יום לימודים ארוך
יאיר לפיד מתגאה באנשי החינוך במפלגתו, ומאחר שהרשימה לא התמודדה לכנסת הנוכחית ביקשו שם לציין את תפקידיהם והישגיהם בתחום של כמה מחבריה: יאיר לפיד שימש כמורה לאזרחות בבית ספר נעמ"ת ביפו והוא פעיל בעמותת קרן להתחדשות בחינוך ובנוער (YRF) לעידוד החינוך בקרב מעוטי יכולת; הרב שי פירון כיהן כראש מוסדות ישיבת פתח תקווה ומנכ"ל תנועת החינוך "הכל חינוך"; ראש עיריית הרצליה לשעבר יעל גרמן זכתה בפרס חינוך על פעילותו של בית הספר למבוגרים "תהיל"ה", ועוד.
מה הם מבטיחים לנו?
למפלגה יש תכנית מפורטת שאמורה להביא לצמיחת החינוך בישראל, והיא מתמקדת במספר נקודות מרכזיות, ביניהן קיום יום לימודים ארוך עד השעה 16:00, הקטנת מספר התלמידים בכיתות, וגיבוש סל חינוך אישי לתלמיד שיכלול לימודי ליב"ה, שהם מבחינת המפלגה הכלים הבסיסיים שמערכת החינוך חייבת לתת לכל ילד (במפלגה מבטיחים שבית ספר שלא ילמד זאת לא יקבל תקצוב). כמו כן, יפעלו במפלגה להפרדת החינוך מהפוליטיקה על ידי הקמת מועצה לאומית לחינוך, שתשחרר את הזיקה שבין חינוך לפוליטיקה ותבטיח גיבושן של תכניות מקצועיות ארוכות טווח.
התנועה: תכנית אב לחינוך לגיל הרך
גם מפלגת התנועה לא התמודדה לכנסת הנוכחית, אך היא מבטיחה לפעול במלוא המרץ בכנסת הבאה בתחום החינוך.
מה הם מבטיחים לנו?
במפלגה מצהירים כי יציגו תכנית חומש שתכלול הסבת תשתיות, התאמת ציוד, אימוץ תכניות פדגוגיות חדשניות, צמצום מספר התלמידים בכיתה ועדכון תכניות הלימוד, במטרה להתאים את מערכת החינוך לאתגרי המאה ה-21. גם את ילדי הגן לא מתכוונים להזניח שם ויעמלו על תכנית אב כוללת לגיל הרך בישראל, כשבמרכזה יקדמו העברת כל הסמכויות לחינוך הגיל הרך לידי משרד החינוך ויישומה של רפורמה מקיפה. כמו במפלגות אחרות, גם התנועה מאמינה כי כל תלמידי ישראל חייבים ללמוד לימודי ליבה, ובמקביל מבטיחים לפעול לצמצום הפערים בכל היבטי החינוך בין החברה היהודית למיעוטים.
ש"ס: צמצום פערים בין מרכז לפריפריה
מפלגת ש"ס דואגת לציין בקמפיין שלה שהיא דואגת לחלשים. גם סוגיית החינוך חשובה במיוחד לאנשיה בשל הצרכים של המגזר אותו הם מייצגים לחינוך, ששונה, לעיתים, מזרם החינוכי המרכזי. לכן, אצלה היה מעניין לראות מהם הדגשים שהיא בוחרת להציג בתחומים הללו, אך קצת מאכזב שמדובר בעיקר בסיסמאות.
מה הם מבטיחים לנו?
כידוע, מפלגת ש"ס מצהירה בכל הזדמנות, וגם בזאת, כי חרטה על דגלה את צמצום הפערים בין הפריפריה לבין המרכז. מבחינתם, כך הם טוענים, צמצום הפערים מתחיל בחינוך. "ש"ס תמשיך לפעול למען מתן חינוך הולם לילדי הפריפריה על ידי הגברת ההשקעה במוסדות החינוך הממוקמים בה, בכדי ליצור עבורם שוויון הזדמנויות", נמסר ממטה המפלגה.
קדימה: פרויקט לאומי לשיפוץ בתי הספר
במפלגת קדימה מציינים כי הרכיבו את "תכנית מופז לחברה חזקה" המופנית לא רק לשכבות החלשות, אלא גם למעמד הביניים שהוזנח בשניים האחרונות. התכנית מתייחסת גם לתחומי החינוך והרווחה. אחד ההישגים בהם מתפארים במפלגה מהקדנציה הנוכחית הוא חוק "ארוחה לתלמיד" שיזמה חברת הכנסת רוחמה אברהם. פיילוט ראשון שלו בוצע במהלך הקיץ האחרון בהשתתפות קרוב ל-1500 תלמידים. בעקבות הצלחת הפרויקט הניסיוני, כך אומרים במפלגה, הביע שר הרווחה את תמיכתו בהצעת החוק להמשך מפעל ההזנה גם בימי החופש הגדול.
מה הם מבטיחים לנו?
המפלגה מתחייבת לקדם פרוייקט לאומי לשיפוץ בתי ספר, הקמת נציבות חינוכית עליונה שתקבע את תכני הליבה שיחייבו את כל בתי הספר, והקמת קבינט חינוך - ועדת שרים לענייני חינוך בראשותו של ראש הממשלה שתפעל לקידום הרפורמות במערכת. כמו כן, בקדימה מעוניינים לקדם את עצמאותם של בתי ספר, כלומר, לתת להם סמכות לניהול כלל הפעולות המתבצעות במסגרתם. צוות המורים יחליט על דרכי ההוראה תוך שימת דגש על הוראה יוצרת בהלימה לתכנית הליבה.
חד"ש: הקמת אוניברסיטה בנצרת
במפלגת חד"ש, באופן טבעי, עולות יותר סוגיות הקשורות למגזר הערבי, אך לא רק. גם לה, בדומה למפלגות אחרות, יש תכנית משלה למערכת חינוך שוויונית. במפלגה מציינים כי בכנסת האחרונה הם נאבקו למען ביטול תשלומי הורים במערכת החינוך, למען בניית כיתות לימוד במערכת החינוך הערבית, נגד הפרטת מערכת החינוך, ובעד ביטול הפרטת בית הספר במוסמוס. כמו כן, מזכירים שם את יישום חוק חינוך חובה מגיל שלוש של תמר גוז'נסקי.
מה הם מבטיחים לנו?
במפלגה מבטיחים לוודא כי חוק חינוך חינם ייושם בפועל, ולדאוג לניהול מדיניות של העדפה מתקנת לקבוצות המקופחות בקרב הילדים והנוער. הם מתחייבים לפעול להגדלת התקציבים לחינוך בדרך שתקטין פערים בתנאי הלימוד ובהישגים הלימודיים, בייחוד בין מערכת החינוך הערבית לבין מערכת החינוך העברית. כמו כן, הם מתכוונים לדרוש בניית 9,000 כיתות-לימוד תוך חמש שנים במערכת החינוך הערבית, הקמת אוניברסיטה ששפת ההוראה בה ערבית בנצרת, והכרה בהתארגנויות של הסטודנטיות והסטודנטים הערבים.
הבית היהודי: חיזוק החינוך היהודי-ציוני
מפלגת הבית היהודי היא היחידה שלא רצתה להעביר נתונים על פעילותה. כמו כן, באופן מעט מפתיע, היא לא מציגה באופן בולט את הישגיה בקדנציה האחרונה באתר הרשמי. בדומה לסיסמא "משהו חדש מתחיל", כנראה שהחליטו שם שהעבר לא חשוב.
מה הם מבטיחים לנו?
במפלגה מציינים כי יפעלו לחזק את הזהות היהודית-ציונית בקרב כלל ילדי המדינה, זאת באמצעות הקמת יחידה לחינוך יהודי-ציוני בבתי הספר הממלכתיים במדינת ישראל. במפלגה מצהירים גם כי יקדמו תמיכה בבעלי מוגבלויות ויושם דגש מיוחד על הנגשת כיתות עבור ילדים בעלי מוגבלויות, שילובם במערכת החינוך הרגילה ככל האפשר (כפי שחוקקה המפד"ל בעבר) וחיזוק מוסדות קיימים לבעלי מוגבלויות. כמו כן, אומרים שם כי יפעלו לשוויון הזדמנויות וסגירת פערים חברתיים באמצעות חינוך, בין היתר באמצעות מתן עדיפות משמעותית לאזורי פריפריה.