ההורות של ימינו היא לא מה שהיה פעם. דור ההורים של היום רואה עצמו כנאור יותר, מושלם פחות, קרוב וכנה בהרבה עם ילדיו. בעוד מרבית יועצי ההורים חוזרים וממליצים על שמירה על קווי תקשורת כמה שיותר פתוחים עם הדור הצעיר, מחקר חדש מזהיר שיש נושאים בהם עדיף לנצור את הלשון. המחקר של אוניברסיטת אלינוי בארה"ב מצא שילדים שהוריהם שיתפו אותם בחוויות הסמים האישיות שהיו להם חשו הרבה יותר חופשיים להתנסות בסמים בעצמם, וראו בכך דבר פחות חמור או אסור.
לא לשקר, אבל להשמיט פרטים
במסגרת המחקר, שהתפרסם בכתב העת המקצועי "חקר התקשורת האנושית", ניהלו החוקרים סדרת שיחות עם 561 ילדי חטיבת ביניים, בכיתות ו'-ח', ממוצאים שונים. החוקרים שאלו את הילדים על שיחות שאלה ניהלו עם הוריהם בנושאים כמו סיגריות, אלכוהול ומריחואנה. במקביל שוחחו החוקרים גם עם הורי הילדים. להפתעת החוקרים, כ-80 אחוזים מההורים סיפרו לילדיהם שהתנסו בצורה כזו או אחרת בסמים בצעירותם. כאמור, על אף שמחקרי עבר עודדו הורים לספר לילדיהם על חוויות סמים ואלכוהול אישיות 'למען יראו וייראו', מחקר זה מצא שההפך הוא הנכון.
"הורים צריכים לשקול מחדש כיצד הם מדברים עם ילדיהם על הנושא ומה הם חולקים עמם", אמרה החוקרת הראשית, ג'ניפר א. קאם. "לא כדאי לנדב את האינפורמציה הזו. מצאנו שילדים שהוריהם נפתחו אליהם וחלקו חוויות סמים ישנות חשבו שסמים זה לא דבר רע או מסוכן. הילדים שהוריהם הצהירו שנמנעו ממגע עם סמים נטו יותר להימנע בעצמם. אם כבר מדברים על הנושא, ולא מעוניינים שהילדים ישתמשו בסמים, חשוב להדגיש את הסכנות שעלולות להתרחש, מבחינה בריאותית, ולהבהיר לילדים שעמדתם היא אנטי-סמים. כמו כן, כדאי לתת להם כלים להימנעות מהסמים, מאחר שלרוב מדובר, בהתחלה, בשימוש שהוא חברתי".
"גם ההורים וגם הילדים בימינו מקבלים הרבה יותר אינפורמציה בנושא הסמים מאשר דור ההורים הקודם", אומרת שני לזר, מדריכת הורים. "חלק מהאינפורמציה הזו טובה ומועילה, וחלקה האחר שקרית, או אפילו מפתה להתנסויות בסמים וממעיטה במשקלם וביכולתם ליצור נזקים גדולים. חשוב שההורים יקבלו בינם לבין עצמם עמדה מובהקת לגבי הנושא לפני שהם ניגשים לשוחח עם הילדים. ישנם כיום לא מעט הורים המשתמשים בעצמם במריחואנה, מסיבות רפואיות או אחרות, וזה עשוי עוד יותר לבלבל את הילדים. במקרים כאלה במיוחד, חשוב ללכת לקרוא מעט על הנושא, ולהתעדכן בסכנות הבריאותיות והנפשיות של הסמים, בעיקר בצעירים. אלה המסרים שכדאי להעביר הלאה, והגילאים שהוזכרו במחקר הם באמת הגילאים בהם נדרשים הילדים לראשונה להביע עמדה בנושא וליצור בחירה. ההורים לא יוכלו באמת למנוע מהילדים להשתמש בסמים, אבל הבחירה של הילדים ברגע האמת תושפע רבות ממה שראו ושמעו מההורים, ומהתוצאות שיהיו למעשה בבית, במידה ויתגלה".