ההודעה שקיבלה ליהי פרחי בוואטסאפ מסגנית מנהלת בית הספר שלה עיצבנה אותה. בהודעה הבהירה הגנית שחל איסור על הבנות להגיע לבית הספר לבושות במכנסונים ובחולצות בטן. "העיסוק כאן הוא רק בגוף שלנו, ואין התייחסות לבנים", היא אומרת.
פרחי, בת 16 וחצי, תלמידת כיתה י"א בבית ספר קריית חינוך יפו, לא עברה על האיסור בשתיקה. היא פנתה באופן אישי לסגנית המנהל ואמרה לה את דעתה. "הסברתי לה שבמקום להוציא הודעה שמתייחסת רק ללבוש הבנות, רצוי להוציא הודעה שפונה לשני המגדרים ולדבר על לבוש הולם באופן כללי. משום שכאשר פונים רק לבנות זה כבר לא קוד לבוש אלא קוד צניעות. אגב, בדיוק באותו יום ראיתי בבית הספר בנים ששיחקו כדורגל ללא חולצה, אנשי הצוות עברו לידם ולא אמרו להם כלום, זה לא הוגן. סגנית המנהל אמרה לי שאני צודקת ושהיא לא שמה לב. ביקשתי ממנה להוציא הודעה מתוקנת, היא השיבה לי שהיא תבדוק את הנושא ותחזור אליי".
עברו שבועיים מאז אותה פגישה, אך לא רק שהודעה מתוקנת לא יצאה עדיין, נדמה שאכיפת קוד צניעות עדיין שרירה וקיימת. פרחי מספרת שמאז אותה פגישה התקיימה בבית הספר בחינת בגרות באנגלית, וחברתה הגיעה אליה עם חולצת בטן. "סגנית המנהלת ראתה אותה ואמרה לה שאם היא תראה אותה עוד פעם בחולצת בטן היא לא תגיש אותה לבגרות. זה ממש מרתיח אותי".
לדברי פרחי, חברותיה לשכבה מסכימות איתה, אבל מעדיפות להימנע מעימות ישיר מול ההנהלה. "אנחנו בוחרות בקפידה מה ללבוש ובעיקר מנסות להימנע מלראות את סגנית המנהל. אני היחידה שעושה להם 'טרור' בעניין".
המקרה של פרחי אינו בודד. התקנות המחמירות של בתי הספר לגבי לבוש של בנות, בכל הגילאים, הפכו לנושא למאבק מתמשך בין תלמידות, הורים והצוות החינוכי. בנס ציונה הגיעו תלמידות כיתה ז' עם מכנסיים קצרים במחאה על האפליה בינם לבין הבנים, וספגו נזיפה ממנהלת בית הספר.
אימהות בקבוצת הפייסבוק "מאמאזון" סיפרו על היתקלויות שונות של בנותיהן הצעירות עם חוקים מחמירים בבתי הספר הממלכתיים: אביבית מספרת שהיא שלחה את בתה עם טייץ רגיל וחולצת בית ספר ובהפסקה בתה התקשרה אליה ואמרה לה שהמורה אמרה שהטייץ קצר מידי.
בתה של הילה, תלמידת כיתה ג', ספגה נזיפה על כך שהגיעה עם מכנסיים קצרים מאורך הברך. "חייבת לציין שזה היה מכנס באורך סביר לחלוטין לא חשוף או קרוע פשוט לא טייץ באורך ברך, דומה יותר למכנסיים קצרים שהבנים לובשים", אומרת הילה.
המאבק מתנהל לא רק על אורך המכנסיים. למעשה, כל ההופעה של בנות בבית הספר נמצאת תחת בחינה ללא הפסקה. בתה של חגית אמין, שירה, לומדת בכיתה י' בתיכון ממלכתי אורט רונסון באשקלון. בתחילת השבוע הנוכחי שירה הגיעה לבית הספר לבושה בג'ינס עם קרע קטן בצד, שממנו אי אפשר לראות פיסת עור. שירה נשלחה הביתה בטענה שהגיעה לבית הספר בלבוש לא תקני.
"יש לי שלוש בנות בתיכון וזו לא הפעם הראשונה שזה קורה, התאומות שלי לומדות בבית ספר אחר, וגם הן נשלחות הביתה", אומרת חגית. "אם הן מגיעות בלי חולצת בית ספר אפשר להבין כי אלו החוקים, אבל קרע כזה קטן בג'ינס או אם הן מגיעות אם טייץ זו לא סיבה לשלוח הביתה. בבית הספר של שירה אסור להגיע עם אף חור במכנס, גם אם הקרע הוא בברך, ואסור שזה יהיה ג'ינס משופשף. כל הנושא הזה מייצר תחושה של אפליה כי יש בנות שלעיתים מגיעות עם יותר קרעים ולא נשלחות הביתה, ומי שכן מרגישה שיש מאחורי הענישה הזו משהו אישי".
במקום לחנך את הילדים
עיון בתגובות בקבוצת "מאמאזון", שנוגעות בנושא מעלה חלוקה ברורה בין האימהות. צד אחד מצדיק את החוקים והסנקציות בטענה שיש לשמור על צניעות של בנות ונערות ישראל. מנגד עומדות האימהות שלא מבינות את חוסר השוויוניות, ואת המסרים הבעייתיים שעולים מהם.
נאווית אומרת שהיא "לא מבינה את כל אלה שכותבות שעדיף ככה, בצניעות. למה לא עדיף להסביר בבית לילדים שמותר ללבוש מה שנוח וכל אחד שומר על הידיים שלו לעצמו? מה כל כך לא בסדר בלבוש קצר בחום הזה?".
"זה פשוט מקומם אותי שנשים מסכימות לדעות האלה. במקום לחנך את הילדים שלנו שכל אחד יכבד את עצמו ואת גופו אנחנו דואגים עד כמה העור חשוף ומה ללבוש או לא ללבוש. אני מחנכת את ילדיי לכבד את הגוף שלהם ושל הסובבים אותם", כותבת דניאל.
"מי שחושב שילדה בת 8 עם מכנסיים קצרים, מעל הברך זה לא צנוע צריך בעיני טיפול. אנחנו חיים במזרח התיכון בחום מטורף אין שום דבר בעייתי בילדים ביסודי שהולכים עם מכנסיים קצרים", כותבת עדי.
לעומתן, לא מעט אימהות מצדדות בקודי הלבוש בבתי הספר ובהענשה על אי עמידה בהם. לדברי מירי "אצלנו מעירים ואני מודה על כך שמכנסיים קצרות מחוץ לתחום. שאת הישבן שלהן ישמרו לבגד ים בים". לבנת מוסיפה, ש"כאמהות יש לנו מחויבות גדולה לשמירה על בנותינו. שלא תגידו שהדברים לא נאמרו ושלא יהיה מאוחר מידי".
לבנות מעירים, לבנים - לא
"ברגע שמזג האוויר מתחמם, לשדולת הנשים בישראל מגיעות תלונות של הורים, לרוב אימהות מבתי ספר יסודיים, חטיבות וגם בתי ספר תיכוניים, על עונשים לבנות שלא הגיעו לבושות לפי התקן", אומרת אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים בישראל, "קיים רוב מוחלט בקרב ההורים שחושב שלא צריך לבוא עם מכנסונים כי זה לא מכובד. בסופו של דבר אצל בנים הבעיה פשוטה, כי הם מגיעים רק לשיעורי ספורט עם מכנסונים קצרים אבל באופן שגרתי הם מגיעים עם מכנסיים יותר ארוכים כי זה מה שמוכרים להם בחנויות, לעומת זאת, לבנות יש בעיקר מכנסונים או טייץ ארוכים".
לדברי דוידוב גם כאשר התקנון מנוסח בצורה "סבירה", כמו לדוגמא שאפשר להגיע עם מכנסיים עד אמצע הירך, בשטח זה נראה אחרת כי האכיפה לא שוויונית. לבנות מעירים ולבנים לא.
"חוזר מנכ"ל של משרד החינוך מפרט בצורה ברורה אילו עונשים להשית על ילדים וילדות שמגיעים עם הופעה שלא מתאימה לתקנון ואלו בהחלט לא עונשים פומביים", אומרת דוידוב ומוסיפה כי "במשרד החינוך חושבים שתלבושת זה חשוב אבל לא הכי חשוב כי אי אפשר להגיד לתלמיד או לתלמידה שהיא לא יכולה להיכנס לכיתה או לבית הספר, ואי אפשר גם להגיד לתלמידים שיגידו להורים שיביאו בגדים – אלו דברים שקורים בשטח ובתי ספר רבים חורגים בתחום הזה בעונשים. העונשים המותרים על פי החוזר הם מהרשמה במזכירות ועד הורדת ציון על התנהגות".
לדברי דוידוב, כל נושא הלבוש הוא עניין מאוד רגיש, בעיקר בגילאים שהנושא הזה מתחיל להיות גם חברתי. אימהות רבות מספרות שהילדות הצעירות נאלצות להגיע לבית הספר גם בימים חמים במיוחד בלבוש ארוך, משום שהבנות נרתעות מכל עניין הסמכות וההענשה.
"ההמלצות של השדולה בנושא הזה הן שאפשר להימנע מתקנון לבוש ובמקום זאת לבקש להגיע בלבוש הולם לבית הספר ושההורים יתמודדו עם השאלה מה זה לבוש הולם, או שיכולה להיות תלבושת אחידה או כזו שלא חושפים בה איברים אינטימיים. אך מה שחשוב שאם כבר יש אכיפה, שהיא תהיה שוויונית ותקפה לשני המגדרים".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "אין כל 'החמרה' בקודי הלבוש, והתמונה שעולה מהכתבה תלושה מהמציאות. אנו מזמינים את הכתבת לצאת לשטח, ולבחון את המציאות כפי שהיא באמת. יובהר שתקנוני בתי הספר קובעים, בין היתר, כללי תלבושת ותסרוקת, והם לעולם נקבעים בהתאם לרוח בית הספר, ההורים והקהילה".