בדומה למבוגרים, גם ילדים נאלצים להתמודד עם מצבי לחץ ומתח. התחייבויות רבות מדי לחוגים, בעיות בלימודים, קונפליקטים משפחתיים וקשיים חברתיים הם רק חלק מגורמי הלחץ.
"כמות מסוימת של מתח היא נורמלית", אומרת לין ליונס, פסיכותרפיסטית המתמחה בטיפול במשפחות חרדות ואחת ממחברי ספר חדש בשם 'ילדים חרדים, הורים מודאגים: 7 דרכים להפסיק את מעגל הדאגה ולגדל ילדים אמיצים ועצמאיים'. "זה נורמלי שילד ירגיש לחץ בגלל פתיחת שנת הלימודים או מבחן גדול, אבל זה בהחלט אפשרי ללמד אותו איך להתמודד עם הלחץ. אם אתם לא מלמדים את הילדים שלכם איך לעשות זאת, הם יבחרו באוכל ובהמשך בסמים ואלכוהול במקום להתמודד". במילים אחרות, ילדים יפנו למשהו שיגרום להם להרגיש טוב יותר באופן מיידי, ובדרך כלל זה "לא יהיה משהו בריא", כדברי ליונס. הנה 7 טיפים שהיא מציעה מתוך ספרה:
1. צרו עבורם זמן חופשי
2. לא כל משחק חייב להיות תחרות
תנו לילדיכם להיות ילדים. שחקו איתם משחקים נטולי גורמי לחץ, בלי אלמנט לימודי, תחרות או מטרה סופית למשחק. ילדים צעירים רגילים לעשות זאת באופן טבעי, אבל ילדים בוגרים יותר יכולים לשכוח איך פשוט לשחק. לכן מומלץ לשלב משחק עם פעילות גופנית, לצאת לרכיבה על אופניים, לשחק בכדור ואפילו לצאת לטיול.
3. שינה צריכה להיות בראש סדר העדיפויות
שינה חיונית לכל דבר, החל מהפחתת לחץ ועד לחיזוק מצב הרוח. אם הילד שלכם לא ישן מספיק, יכול להיות שזה בגלל שיש לו לוח זמנים עמוס מדי. הפחתת המחויבויות יכולה לעזור, אבל חשוב להדגיש להם את חשיבותה של השינה וליצור לכך את הסביבה המתאימה. לדוגמא, הוציאו את הטלוויזיה או כל מכשיר אלקטרוני אחר מחוץ לחדר השינה של הילד.
4. למדו אותם להקשיב לגוף שלהם
למדו את ילדכם כי לחץ ומתח הם דברים שמרגישים בגוף. אתם יכולים לעשות זאת בדרך הבאה: שבו במכונית עם הילד, ולחצו על דוושת הגז ובלם והקשיבו לסיבובי המנוע. הסבירו לו כי הגוף שלנו הוא כמו המנוע, לאחר שהתאמץ יתר על המידה הוא דואג שנדע כי צריך להאט. זה נורמלי שהוא מרגיש כאב בטן ביום הראשון של בית הספר, אבל אם הוא מתעורר משינה שוב ושוב עם כאב ראש, זה סימן שמשהו לא טוב קורה.
5. הפכו את הבוקר לרגוע יותר
בית לא מאורגן הוא גורם לחץ בקרב ילדים, והדבר ניכר במיוחד בבקרים. תכננו את הבוקר שלכם ושלהם כך שיהיה לכם מספיק זמן להתארגן בלי לחץ. החשיבות של כך היא גדולה, משום שהבוקר קובע כיצד יראה היום שלהם.
6. למדו אותם להתמודד עם טעויות
עבור ילדים חלק ניכר מהמתח שהם חשים נובע מהפחד מלעשות טעויות. לכן, הקפידו להזכיר להם שהם לא אמורים לדעת איך לעשות את הכל או לעשות הכל נכון. קבלת החלטות טובות היא מיומנות שחשוב ללמוד, אבל המיומנות שעשויה להיות אפילו יותר חשובה היא כיצד להתאושש מהחלטה רעה. "אנחנו באמת יכולים להלחיץ את הילדים שלנו אם לא נעזור להם להבין שלטעות זה חלק מהתהליך", אומרת ליונס. עזרו להם ללמוד איך לתכנן את הצעדים הבאים אחרי החלטה רעה או טעות, ללמוד את הלקח ולהמשיך הלאה.
7. הורים, למדו גם אתם להתמודד עם לחץ
"מתח הוא דבר מדבק", אומרת ליונס, "כאשר ההורים לחוצים, הילדים לחוצים. אם החיים שלכם נראים כמו מרדף, דבר אחרי דבר, הילד שלכם יחקה אתכם". חשוב להראות לילדיכם כיצד להירגע ואיך להתמודד בצורה יעילה עם מצבי לחץ, ובעיקר, אומרת ליונס, חשוב לשמש להם דוגמה. "אתם לא יכולים לחיות חיים מלחיצים ולאחר מכן ללמד באופן אפקטיבי התמודדות עם מצבי לחץ".