"את חייבת לשמוע קטע", אמרה לי חברתי מיכל. "איתן מסתובב בבית ועושה תצוגת אופנה עם כל הנעליים שלי, אנחנו נקרעים פה מצחוק".
"מיכלי? השעה עשר וחצי בלילה, הוא לא אמור לישון עכשיו?", השבתי לה.
"אויש גם כן את, זה חופש. אין לי בעיה שהוא ילך לישון מאוחר".
"ומה יקרה בעוד שבוע כשתתחיל שנת הלימודים?", שאלתי אותה.
היא לא ממש התרגשה ואמרה פשוט "יהיה בסדר".
נכון, חופש מאופיין בחוסר שגרה, נסיעות, אירועים, אטרקציות, חברים ושלל תירוצים לעשות פסק זמן מההתעסקות שמתישה הורים רבים – ההירדמות של הילדים. אבל האם זה מה שנכון לילדים שלכם? איך זה משפיע על הרגלי השינה שלהם? והכי חשוב - איך מחזירים אותם לשגרה?
אפסו את השעון הביולוגי שלהם
שגרה נותנת ביטחון, רוגע ושלווה לילדים. הם לא מחפשים חוסר שגרה. להיפך, הם רוצים לדעת מה צפוי להם בכל יום, ולכן גם בחופשות מומלץ לשמור עבורם על שגרה מסויימת, גם אם מדובר בשגרה ששונה מהשגרה המוכרת. אתם יכולים אפילו לבנות להם סדר יום חדש או לפחות נקודות ציון במהלך היום שעליהן לא מוותרים (למעט מקרים חריגים), כמו שעות שינה, שעות אוכל ואפילו שעות פעילות. הרי לא כל יום נוסעים לבית מלון או הולכים לפארק מים.
ילדים לא אמורים לחוות שינה כעונש. שינה היא צורך בסיסי כמו אוכל, שתייה ואפילו אוויר לנשימה, וכמו שבחופש לא אוכלים או שותים פחות, כך לא צריך לישון פחות. חוסר שגרה או חוסר שינה עשויים לגרום לילדים להיות עצבניים, אימפולסיביים ולנטות לשינויים במצבי הרוח.
כאשר ילדיכם הולכים לישון ומתעוררים בשעות מאוחרות בחופש, לאחר מספר ימים השעון הביולוגי שלהם מתקבע והם מתרגלים להירדם ולהתעורר בשעות הללו. הרבה יותר קל לדחות את שעת ההשכבה, מאשר להקדימה. יחד עם זאת, חשוב שתדעו שזה הפיך - הקדמת שעת ההשכבה במשך מספר ימים והקדמת שעת היקיצה בבוקר, תשנה את השעון הביולוגי, מה שיסייע לילדכם שוב ללכת לישון בשעה מוקדמת בשנת הלימודים ולהצליח להתעורר בבוקר.
שבוע-שבועיים לפני פתיחת שנת הלימודים כדאי להתחיל עם החזרה לשגרה של שעות שנה נורמליות. איך עושים זאת? הנה כמה טיפים:
1. אמרו לילדיכם כי מעתה מתחיל שינוי ומתחילים לחזור לאט לשגרה, והסבירו להם את ההיגיון מאחורי העניין. חשוב מאוד לשתף את הילדים כדי למנוע התנגדויות ומאבקי כח. היו ברורים ועמדו מאחורי החלטתכם. זכרו שיש בסך הכל כשבוע וכשתתחיל שנת הלימודים יהיה להם קשה מאוד לקום בבוקר וללכת לגן או לבית ספר, וקשה עוד יותר לתפקד שם.
2. התחילו בהדרגה ליצור שגרה קבועה לקראת שעות הערב באמצעות ארוחת ערב משפחתית, לאחר מכן מקלחת, וסיפור לפני השינה. אם הילד שלכם התרגל ללכת לישון בחופש ב-11 בלילה ולקום בתשע בבוקר, יהיה לו קשה להירדם עכשיו בשמונה, ולכן חשוב לעשות זאת בהדרגה - השכיבו אותו בכל פעם רבע שעה מוקדם יותר עד שתגיעו לשעה סבירה (עד גיל 5-6 השעה האידיאלית היא לא מאוחרת מ-20:30). חשוב לעשות את השינויים בהדרגה גם כדי שיהיה קל לילדים לקבל את זה וגם משום שפיזיולוגית יהיה להם קל יותר להירדם כך (שינוי של השעון הביולוגי).
העירו את ילדכם בבוקר בכל פעם ברבע שעה מוקדם יותר, עד ששעת היקיצה תתקבע על שעה מוקדמת יותר המתאימה לשגרה (זמן גן ובית ספר).
3. ילדים שאינם יודעים להירדם ללא עזרה או נוכחות, ייתכן שבימים הראשונים יזדקקו לכך שתשבו איתם בחדר עד שיירדמו. לאחר שיתרגלו ויתחילו להירדם בשעה סבירה, אתם יכולים להתקדם אט אט לדלת, עד שבשלב מסויים תצאו מהחדר.
4. לילדים שכבר יודעים להירדם ללא נוכחות, אמרו 'לילה טוב' וצאו מהחדר. אל תכעסו אם יקראו לכם פעמים רבות, והבינו שבאמת קשה להם להירדם כיוון שהתרגלו לישון בשעה מאוחרת יותר. מצד שני, אל תוותרו – לבסוף הם יצליחו להירדם גם אם ייקח להם זמן בהתחלה.
5. הורידו מאכלים ומשקאות המכילים סוכר לקראת שעות הערב.
6. אל תדלגו על שנת צהריים לילדים שעדיין זקוקים לה. היא בעלת חשיבות גדולה להירדמות קלה יותר בשעות הערב.
7. להורים המעוניינים ללמד את ילדיהם הירדמות עצמאית ולפתור את בעיות השינה שלהם, מומלץ להתחיל זאת לפני החזרה לגן. אולם אם ילדכם מתחיל מסגרת חדשה לגמרי מומלץ לחכות כשבוע-שבועיים לאחר ההתאקלמות.
8. הפחיתו שעות טלוויזיה ומחשב עד שלא יעלו על שעתיים במהלך היום. השתדלו לא לאפשר זאת בכלל לקראת שעות הערב.
הורים יקרים, הילדים שלכם זקוקים לשעות שינה הן בשגרה והן בחופש. נצלו את הימים האחרונים לחופש כדי להחזיר אותם לשגרה וכדי להקנות להם הרגלים טובים לקראת השנה החדשה. תנו להם כלים להירדמות עצמאית וצרו עבורם חוויה טובה עם השינה כדי שיצליחו לעבור את השנה הקרובה עם שינה טובה, שתאפשר להם ריכוז ונינוחות, ובעיקר התפתחות טובה יותר, וכמובן, לא פחות חשוב - תעניק לכם ערבים פנוייםעם בן הזוג.
הכותבת היא גנית פרג, מפתחת שיטת "לילה טוב" להרגלי שינה בריאים
>> טלוויזיה לפני השינה? השתגעתם?!
>> רוצים טיפים נוספים להורים? עשו לייק לקבוצת הפייסבוק שלנו