נערות עם מסיכה על הפנים (צילום: Purestock, Istock)
רק להגיע מטופחים זה כבר לא מספיק (אילסוטרציה)|צילום: Purestock, Istock
נכון תמיד כשמתחילים לדבר על נשפי הסיום של כיתות י"ב כולם מסביב מצקצקים בלשונם על כך שבתקופה שהם היו צעירים הם הגיעו לנשף בבגדי החג שלהם ובמכונית של ההורים? נכון שלפני כמה שנים נדהמנו לגלות שבני הנוער משקיעים אלפי שקלים בבגדים לנשף ומגיעים אליו בלימוזינה? אז תתחילו להתגעגע לתקופה הזו, כי היום הם כבר שוכרים סטייליסטיות, עוברים קורס מזורז בנימוסים והליכות ונרגעים מכל הלחץ הזה ביום כיף בספא. כן, הטרנדים האחרונים בעולם הנשפים הם ממש רחוקים ממה שאתם מכירים כשאתם הייתם צעירים.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

"המטרה: למצוא את הלוק הנכון לערב הנכון"

העובדה שנערות מוציאות סכומי עתק על שמלות לנשף אנחנו כבר יודעים, אבל מסתבר שהיום הרבה מבנות הנוער גם נעזרות בסטייליסטית שתעצב להן את הלוק המושלם לערב המושלם. "בנות פונות אלי בתקציב ספציפי שנע בסביבות 1,000-2,000 שקל, לא כולל השירות שלי", מספרת רעות אופיר, סטייליסטית אישית. "הן רוצות להרכיב טוטאל לוק שזה אומר מהאיפור והשיער עד בחירת הנעליים. יש פגישת היכרות לפני כן כדי ללמוד את מבנה הגוף של אותה נערה, להכיר אותה באופן אישי, לדעת מה היא יותר אוהבת, לאיזה סגנון היא מתחברת, ובהתאם לתקציב שלהן אני בוחרת את החנויות המתאימות ואנחנו הולכות ביחד לכמה מהן ביחד ובוחרות. אנחנו מתחילות עם שמלה ומשם עוברות לאקססוריז, תיקים, עגילים, שרשראות צמידים, נעליים, הפריטים הנלווים.

"בדרך כלל השמלה היא שמלה של מעצבת שהמחירים שלה נעים בין 800 ל-1,000 שקל. את הפריטים המשלימים אפשר לקנות בחנויות יותר זולות על מנת שזה לא יעלה הרבה מעבר לתקציב, וגם כדי שאלו יהיו פריטים שהיא תוכל להשתמש בהם ביומיום שלה. אחר כך יש שיער ואיפור, על זה אני ממליצה בנוסף אבל לא אני עושה. אני נותנת טיפים ממני מה יכול להיות לה נכון".

כמובן שליופי יש מחיר. "הוצאות על לבוש הן בערך 1,500-1,800 שקל, יש כאלה שזה יוצא להן קצת פחות, הסטיילינג עולה 1,000 שקל וזה לא מוגבל בשעות - אנחנו יכולות להתחיל בעשר בבוקר ולסיים בעשר בערב. המטרה שלנו היא למצוא את הלוק הנכון לערב הנכון.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

"הן רוצות להיות מיוחדות, שונות, להרגיש בנוח, שייראו נוצצות, שכולן יגידו וואו. אני חושבת שהן בנות שצריכות הכוונה, ולפעמים לא צריך להשקיע כל כך הרבה כסף ומאמץ ואפשר למצוא במחירים נוחים לכיס דברים שיכולים לשמש אחר כך".

מי שבעיקר פונות לשירות של אופיר הן נערות מבית אמיד או נערות חסרות ידע בנושא. "אלו יותר בנות מאזורי פריפריה שאין להן לאן לפנות, לאן להגיע. הן רואות חנויות בדיזנגוף ואין להן מושג, הן לפעמים מוכנות להשקיע כל כך הרבה כסף וזה לא בהכרח נכון, וגם בנות שיש להן כסף שמוכנות להשקיע בשירות סטיילינג. אני מקבלת הרבה פניות".

אין תמונה
מחיר הסטיילינג: 1,000 שקל. רעות אופיר מלבישה נערה

ללכת על עקבים את כבר יודעת?

מסתבר שלא חשוב כמה כסף תשקיעי בהופעה החיצונית, אם לא תשבי זקוף מספיק או לא תלכי בצורה הנכונה על העקבים, כל ההשקעה שלך תרד לטמיון. בדיוק מהסיבה הזו יש מי שמציעה לנערות לעבור לפני הנשף קורס מזורז לנימוסים והליכות. "זה ברור שצריך להגיע לבושים יפה ומטופחים וברור שאני צריכה ללכת על עקבים, השאלה אם אני יודעת איך ללכת על עקבים. או אם בחור רוצה להזמין מישהי לדייט, איך אני מזמין? איך אני רוקד עם בת הזוג שלי בערב של הפרום?", מסבירה רחל מנדלוביץ', יועצת נימוסים ומייסדת בית הספר לנימוסים וריקודים סלונים Dancing Manners. "אנחנו מלמדים בבית הספר כל מה שקשור ליציבה ונוכחות, איך לשדר בטחון ואנרגיה, איך רואים אותי בחדר, איך להיכנס נכון לחדר, איך להגיד שלום לאנשים באירוע, מתי ללכת, איך לצאת מהחדר, איך לדאוג שאני יודעת לעשות סמול טוק לכולם ולתת אווירה נעימה.

"התהליך מתחיל ממפגש היכרות בו אני רואה את היציבה, צורת ההליכה, מיומנויות חברתיות, נימוסי שולחן וכו', ומבינה על מה צריך לעבוד. אחרי פגישת ייעוץ אני מנחה כמה מפגשים צריך. זה משתנה בהתאם לנער או לנערה. אם מישהי צריכה רק ביטחון עצמי ויציבה, אז אנחנו נתמקד רק בזה. יש כאלה שממש אין להם קשיים חברתיים, אבל כן רוצים לעבוד על מיומנויות כמו איך לאכול נכון, באיזה יד להחזיק את הכוס, איך לוחצים יד למישהו, כל מיני טיפים קטנים שעושים את ההבדל ומשדרים תדמית נכונה".

רחל מסבירה אילו טעויות יכולות לקרות בערב שכזה. "אם הזמנתי בחורה לפרום ואני מוזג לי משקה לפני שמזגתי לה, למשל, או לתת לבת הזוג להיכנס לפני שאני נכנס, לרקוד איתה את הריקוד הראשון בערב, אפשר לרקוד גם עם אחרים אבל אם הגעתי עם מישהי לשמור על מערכת יחסים בתוך הפרום, לשמור על קשר עין, לראות שהיא לא לבד. אלו דברים קטנים שיכולים לעשות את ההבדל".

כמה עולה להיות מנומס ונעים הליכות?
"400 שקלים למפגש ייעוץ אישי של שעה, בדרך כלל תוך שישה מפגשים אפשר להשיג את הדברים הבסיסיים: יציבה, נימוסי שולחן, הליכה נכונה, איך עושים סמול טוק, איך יוצרים קשרים, התנהלות בין אישית. נשף סיום זה צומת שמאפשר לנו ליישם המון דברים. זה משהו שזוכרים, יש לנו נקודות כאלה בחיים - אירועים כמו חתונה, לידה, צבא, הנשף נכנס פה בשנים האחרונות. ברגע שאנחנו מכינים את עצמנו לאירוע כזה בצורה נכונה אנחנו מעניקים לילדים מתנה לחיים, זה מאוד חשוב בכיתה י"ב".

נערות מצטלמות בבריכה (צילום: Hill Street Studios, Istock)
"צריכות להירגע מהלימודים וההכנות לנשף" (אילוסטרציה)|צילום: Hill Street Studios, Istock

"הן בלחץ, פה הן יכולות להירגע"

בנוסף ללימודי הנימוסים וההליכות משלבת רחל בשיעורים שלה גם לימודי ריקוד. "הריקוד מלווה את הסדנה. אמנם החבר'ה הצעירים לא רוקדים רומבה וצ'ה צ'ה, אבל כן צריך לדעת איך להתנהל נכון ברחבה. אני מלמדת את זה בהקשר החברתי - המגע, איך להיכנס למרחב האישי, תנועות ידיים, גם אם אני ארקוד ריקוד חופשי אני לא ארצה לפזר את הידיים לכל עבר. באירועים תמיד יהיה את הרקדן או הרקדנית שיהיו במרכז - כולם רוצים להיות במרכז הרחבה, יש שם נטוורקינג. הרקדנית שמחייכת משדרת בטחון עצמי, אותם אנשים אחרי זה שהם ילכו הצידה לשתות ולאכול כבר יהיה להם עם מי לדבר. זה שירקוד בצד לבד סביר להניח שיעמוד לבד. אני מעניקה את הביטחון להיות במרכז הרחבה, את היכולת לרקוד בצורה מסוגננת ולא מפוזרת כדי שיהיה נעים לרקוד לידי".

נכון שכל ההכנות האלו נשמעות מעייפות? אז בספא בן עמי שבגליל הבינו את הלחץ והעומס שיש היום על ילדות בנות 18. אחרי מסע של חודשים שכולל בחירת שמלה, תכשיטים, נעליים, תסרוקת, איפור ובן זוג לנשף - הן פשוט חייבות להירגע ויצאו במבצע למסיימות י"ב. "החבילה כוללת עיסוי שבדי בן 30 דקות, שימוש במתקני הספא כמו סאונה, ג'קוזי ובריכה, ארוחת בוקר ופן", מסבירה אריאלה כהן, מנהלת השיווק והמכירות בספא. "אנחנו יודעות שזה הזמן שהן מסיימות את התיכון י"ב ויש את כל נושא הנשף וחשבנו שזה יהיה נחמד. הן בלחץ לקראת הנשף ומסיימות בגרויות, אז רצינו לתת להן יום בו הן יכולות להירגע, יום של כיף ופינוק". כל הרוגע הזה, אגב, יעלה לכם ההורים 280 שקל.

"לא להגיד מיד לא"

"אני חושבת שבאמת עבור הילדים מדובר בציון דרך משמעותי וצריך להתייחס לזה. יחד עם זאת, צריך להסתכל גם מה אני כהורה יכול ורוצה לאפשר לילד שלי - כמה אני יכול מבחינה כלכלית וכמה אני רוצה מבחינה ערכית", מסבירה יערה גונן-הלפרין, מנחת הורים ומשפחות כיצד להתמודד עם דרישות הילדים. "כמו כל סיטואציה מול הילדים שלנו, זה מקום לדיאלוג, להידברות, להבין למה זה חשוב להם, וזו הזדמנות לדבר עם ילדים על סדר עדיפויות. אם היא רוצה גם שמלה, גם ספא וגם איפור - זה הזמן לדבר על סדר עדיפויות. מהם הדברים שיותר חשובים ופחות חשובים.

נשף סיום אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צריך לדעת גם איך לומר לא (אילוסטרציה)|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"אם נראה לנו שאחת הדרישות מוגזמת אז לא ישר להגיד 'אני לא מרשה כי זה שטותי', אלא לדבר על זה בצורת דיאלוג ולהסביר למה לא. אם בעיני הבת שלי ללכת לספא באותו יום זה נורא משמעותי, אז לבדוק למה, ואם אנחנו יכולים ורוצים לפנק אותה בזה, אז בכיף. כל הורה צריך לבדוק אם הוא בכלל יכול כלכלית ורוצה מבחינת הערכים לאפשר משהו לילד שלו.

"הם בני 18 וקשה לנו להחליט בשבילם, צריך להשיג שיתוף פעולה והסכמה. אני יכולה להגיד את דעתי אבל לא יכולה להכריח. אם ההוצאה הזו תלויה רק בהורה, הורה שמחליט שאין לו או שמבחינה ערכית זה לא מתאים - אז חשוב להסביר לילד על מה זה יושב. זו הזדמנות לדבר עם הילדים על הוצאות ועל כסף".

גונן-הלפרין מציעה להורים לנסות ולהתאגד סביב הנושא. "שווה לדבר ברמה הבית ספרית של כלל ההורים ולאגד כוח הורי שיקבע מה מאפשרים ולא מאפשרים לילדים האלה. אני מאמינה בהתאגדות של הורים ובהחלטה משותפת מה אנחנו מאפשרים כקבוצה לילדים שלנו לעשות. יש כאן הרבה עניין של לחץ חברתי, ואם אנחנו כהורים קובעים סטנדרט אז לילדים יותר קל לקבל את זה כאמירה קבוצתית..

"צריך לזכור שחלק מהילדים האלו עובדים ויכולים להגיד להורים 'אני אממן מהכסף שלי'. לא הייתי פוסלת את זה. ברגע שילד עובד לא הייתי מבטלת את האופציה הזו. אולי הייתי אומרת לו בוא נחשוב האם על זה אתה רוצה לבזבז את כל הכסף שעבדת בשבילו כל כך קשה. אבל בסופו של דבר זו זכותו, גם אם אנחנו חושבים אחרת. יש לנו מקום להביע את דעתנו אבל ממקום מכבד ומייעץ ולא כל כך ממקום קובע. אני לא הייתי רואה בזה משהו שלילי, כי בסך הכל הילד לוקח פה אחריות. אני רואה בזה אקט חינוכי דווקא".