בשבוע האחרון אלפי הורים לתלמידים קיבלו הנחיות מפורטות לקראת פתיחת שנת הלימודים המאתגרת בצל הקורונה ביום שלישי הקרוב. במסגרת המתווה החדש, בהובלתו של שר החינוך יואב גלנט, תלמידי כיתות ה' עד י"ב ילמדו יומיים בקפסולות של עד 18 תלמידים בבתי הספר, ובשאר השבוע יישארו בבית ויתרגלו למידה מרחוק.
"לא הכל יהיה מושלם, לא יהיה ניתן לאפשר לימודים מלאים באופן מלא לכולם", הצהיר לא פעם השר, אך למרות הודעה זו, מתברר שבחלק מהישובים לפחות הדברים יראו שונה. עיריות רבות החליטו על דעת עצמן להקצות תקציבים נוספים ולאפשר פתרונות יצירתיים אחרים כמו למשל שעות לימוד נוספות, לימוד אחר הצהריים ועוד, על מנת לאפשר לתלמידים בכיתות הגבוהות למידה פיזית במסגרות כמה שיותר ימים בשבוע. מנגד, בעיריות רבות אין אחידות בין בתי הספר וחלקן העדיפו להיצמד להוראות משרד החינוך ולא לתת מענה לכיתות ה' ומעלה.
חיפה
בחיפה ילמדו תלמידי כיתות ה' וכן תלמידי כיתות ו' שלושה ימים בשבוע ובשאר הזמן ילמדו מהבית. החטיבות הגבוהות ילמדו לפי מתווה משרד החינוך לפחות יומיים בשבוע בכיתות, ובשאר הזמן באונליין.
באר שבע
כיתות ה' ו-ו' ילמדו שלושה ימים מלאים ביחד והיום הרביעי למידה פרטנית ובקבוצות קטנות. בשאר הזמן ילמדו למידה מקוונת בבית. תלמידי התיכונים ילמדו 3 ימים מלאים והשאר למידה מרחוק כשהלימודים יתקיימו במשמרות עד לשעה 17:00.
ירושלים
כיתות ה'-י"ב ילמדו בקפסולות של חצי כיתה, 4 פעמים בשבוע.
אשדוד
ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, פרסם כי העירייה תתגייס ותלמידי הכיתות אשר אמורים ללמוד בקפסולות ילמדו בקבוצות של עד 18 תלמידים, שלושה עד ארבעה ימים בשבוע.
רעננה
תלמידי כיתות ה' ילמדו כשלושה ימים בשבוע בבתי הספר, בקבוצות של עד 18 תלמידים, ויומיים נוספים בלמידה מקוונת מרחוק. העירייה מסרה כי היא "מעניקה אוטונומיה לכל מנהל בית ספר להגדיל את היקף הלמידה בבית הספר בהתאם לכמות הילדים ולמתחמי הלימוד בבית הספר".
מועצה אזורית בנימין
ילדי כיתות ה'-י"ב ילמדו לפחות ארבעה ימים בשבוע בבית הספר וביתר הזמן בלמידה מרחוק.
גבעתיים
כיתות ה' ילמדו 5 ימים בשבוע, כשהעירייה נעזרת בחללים עירוניים נוספים בהם המרכזים הקהילתיים בעיר, מרכז מצוינות, תפוח פיס ועוד. כיתות ו' ילמדו 3 ימים בשבוע בשלב הראשון, אבל בעירייה מתגאים כי דאגו למערך פדגוגיה היברידי לשילוב של למידה יעילה מקרוב ומרחוק, כולל מערכי שיעור והנחיה צמודה של מורים איך להעביר שיעורים מרחוק בטכנולוגיות ושיטות הוראה חדשות.
מועצות אזוריות נחל שורק ודרום השרון
הלימודים בבתי הספר היסודיים יתקיימו 5 ימים בשבוע, 5 שעות ביום. הלמידה תתקיים בקפסולות בבתי הספר ובמרחבי חינוך חלופיים בישובים עצמם, דוגמת מועדוני נוער, ספריות ומבני ציבור. המועצות דואגות להכשיר את כל המרחבים מבחינה בטיחותית ולצייד אותם כראוי.
פרדס חנה
בבית ספר הדמוקרטי חילקו מחדש את הכיתות הגבוהות לקבוצות של 20 כדי שיוכלו להגיע יותר ימים.
אילת, חבל אילות ומועצה אזורית מגילות
בישובי חבל אילות חילקו את הכיתות לחצי וכולם לומדים חמישה ימים בשבוע באופן מלא. באילת ילמדו כרגיל, כל השכבות, שישה ימים בשבוע. זאת, בדומה למועצה אזורית מגילות, שם תלמידי בית הספר היסודי ילמדו גם הם שישה ימים בשבוע.
ערד
העירייה תקיים יום היערכות מיוחד ותלמידי בית הספר היסודיים ילמדו חמישה ימים רצופים בבית הספר על מנת לשמור על שגרה.
תל מונד
כיתות ה'-ו' ילמדו 5 ימים בשבוע, בסך הכל 24 שעות לימוד, למרות ששם עוד לא ברור בדיוק איך זה יתבצע בפועל מבחינת שעות ומיקום. גם לגבי החטיבה והתיכון עוד לא התקבל מידע על פתרונות.
ישובי רמת הגולן
בחלק מהישובים בגולן לומדים רגיל ללא שום שינוי מכיוון שבלא מעט מהישובים הכיתות הם עד 20 תלמידים.
רמת גן
כיתות ה'-ו' ילמדו במשמרות בשעות שונות. תהיה קבוצה בשעות הבוקר: 11-8 וקבוצה שנייה מ- 14-11.
נתניה
חלוקת הכיתות לחצי. התלמידים יגיעו מדי יום לשלוש שעות בשעות הצהריים.
מודיעין
בדומה לנתניה, חולקו הכיתות לחצי כאשר התלמידים יגיעו לשלוש שעות. בנוסף, הודיעו בעירייה כי ילמדו בבקרים לפי שיטת הקפסולות.
גבעת שמואל
ראש העיר יוסי ברודני הנחה את אגף החינוך לפתוח את שנת הלימודים באופן שכל תלמידי העיר יוכלו לחזור אל ספסל הלימודים ללמידה בתוך בתי הספר. תלמידי כיתות ד'-ו' ילמדו חמישה ימים בשבוע כאשר לכל תלמיד יהיה יום פנוי במהלך השבוע (שאינו יום שישי) וזאת בכדי לאפשר למידה בקפסולות.
מועצה אזורית אשכול
ילדי ה'-ו' ילמדו יומיים-שלושה לסירוגין בבית הספר בקפסולות, כאשר ביומיים-שלושה הנותרים ילמדו בקמפוס המועצה במרכזי למידה עם מדריכים.
לעומת זאת, לא בכל הערים המתווים המוצעים עובדים חלק. בהוד השרון נשלחו להורים מכתבים בהם הודיעה העירייה כי למרות כוונתה לבצע למידה במשמרות כאשר הכיתות הגבוהות יגיעו ללימודים בצהריים- הסתדרות המורים מתנגדת להסדר.
מועצה מקומית סביון
גני הילדים יפעלו 6 ימים בשבוע עם הגננת והסייעת, בשילוב שני אזורי עבודה : חצר וגן ללא ערבוב בין הקבוצות.
בבית הספר היסודי ילמדו התלמידות והתלמידים 5 ימים בין 25 שעות ל 30 שעות בבית הספר ובתוספת למידה מרחוק בין 5 ל-7 שעות.
בחטיבת הביניים ילמדו שישה ימים בשבוע 4 שעות כל יום בחצאי כיתות ובשבוע אחרי מתחלפים. שאר השעות יועברו בלמידה מרחוק.
הבעיה בחלק מהמקומות: אין אחידות
רמלה
כל כיתות ה' ילמדו יומיים חוץ מבית ספר אחד. "זה לא הגיוני שבית ספר אחד ילמד באשכול פיס שלושה ימים בשבוע ושאר התלמידים יהיו בבית", אומרת יושבת ראש הורים של רמלה, נעמי בלס בשיחה עם mako. "לא אתן שתהיה איפה ואיפה. אני מתכננת להשבית את כל מי שקיבל יומיים. אין אחידות ואני חושבת שהמתווה מנותק מהמציאות. יש ילדים שצריכים מסגרת ונוצרים פערים חברתיים ונפשיים. אפשר להגדיל ראש, להגדיל את הכפפה ולתת יותר מיומיים".
חולון
כיתות ה'-ו' ילמדו בחלק מבתי הספר 3 ימים ובחלק אחר מעל 3 ימים. מעיריית חולון נמסר כי: "כל בית ספר מתקשר ישירות עם ההורים והתלמידים באשר להסדרי הלמידה".
תל אביב
העירייה עשתה מאמץ כדי שתלמידי כיתות ה' ומעלה ילמדו לפחות 4-3 פעמים בשבוע בבית הספר, ובחלק מבתי הספר אף 6-5 ימים בשבוע.
ראשון לציון
תלמידי כיתות ה'-ו' ילמדו יותר מיומיים בשבוע ואומרים שיעשו מאמצים ליותר מזה, אך בפועל לפי דברי הורים לא בטוח שכך זה יהיה בכל מוסדות החינוך בעיר.
ראש העין
בחלק מבתי הספר ילמדו יותר מיומיים אך אין אחידות וזה ישתנה לפי גודל ומספר הכיתות בבתי הספר.
רמת השרון
ברמת השרון שונו מספר ימי הלימודים בעקבות מחאות הורים. עיריית רמת השרון הודיעה כי תרחיב את מתווה הלמידה של כיתות ה' מיומיים לארבעה ימים על חשבון העירייה והתלמידים ילמדו בבתי הספר ובמרחבים העירוניים שונים ביניהם מתנ"סים. "אנחנו מצפים שיעשו כל מה שצריך שילמדו חמישה ימים, לא משאירים ילדים לבד",מסר איתי קפלינסקי, יו"ר ישובי רמת השרון וסגן יו"ר הנהגת ההורים הארצית. "אומנם לא כל בתי הספר פרסמו עדיין את מתווה הלימודים הבית ספרי אבל קיבלנו הבטחה. זה ידרוש מאמץ עירוני ואנחנו מצפים שתלמידי ה'-ו' ילמדו בבתי ספר יסודיים. אני סומך על מנהלי בתי הספר והצוותים שיעמדו בסטנדרטים שיעמדו בעקבות פניות ההורים".
הנהגת ההורים והסתדרות המורים מאיימים בהשבתה
אי הוודאות היא די גדולה על אף ששנת הלימודים צפויה להיפתח בעוד כמה ימים. כרגע לא בכל הישובים יודעים ומאורגנים לכל השינויים וההורים מבולבלים. בעקבות זאת הנהגת ההורים הארצית בדקה את הנתונים והמגמה המסתמנת כעת היא להשבית כל בית ספר בארץ שבו ילמדו רק יומיים בשבוע.
כחלק מהצעדים שינקטו במחאה על מתווה משרד החינוך הוחלט כי תושק תוכנית "הרמזור" - מפה אינטראקטיבית שתעדכן באופן שוטף שבה יסומנו ישובים בכל רחבי הארץ לפי מספר הימים המינימלי שבו לומדים ילדים בכל יישוב.
בכיתות היסודי (ה׳-ו׳): ישוב יסומן בכחול אם לומדים בו 5 ימים בשבוע, צהוב- 4 ימים, בורדו- 3 ימים ושחור אם נחמדים בו יומיים בלבד. בכיתות הגבוהות הישובים אשר יסומנו בכחול לומדים 3 ימים בשבוע בבתי הספר ושחור- יומיים בלבד.
על פי המתווה שהוחלט בישיבה שנערכה ביום חמישי האחרון, כל הישובים בצבעי בורדו ושחור ישבתו. "כל יישוב שמתויג בצבעים אחרים (כחול, צהוב) שירצה להצטרף למחאה ולהשבית לאות סולידריות – יבורך", נכתב בהודעה שהוציאו הנהגת ההורים.
כמו כן, בהנהגה מוסרים כי הם יציגו למקבלי ההחלטות דוגמאות לישובים שבהם נמצאו פתרונות יצירתיים שאפשרו למידה רציפה במהלך השבוע במטרה לעודד את משרד החינוך למצוא פתרונות שיאפשרו לילדי ישראל ללמוד באופן רציף ובטוח בבתי הספר.
הבוקר (ראשון) התראיינה עדנה דוד, סגנית מזכ"לית הסתדרות המורים, לתוכנית "חדשות הבוקר" והודיעה שהסתדרות המורים לא תפתח את השנה בראשון לספטמבר אם לא יימצא פתרון למורים ולגננות שנמצאים בקבוצת סיכון.
"נכון לעכשיו לא נגיע ביום שלישי. יש סכסוך עבודה, המדינה רוצה להוציא צו מניעה. נבקש מהשופטים בבית הדין להחליט האם חייהם של אותם מורים וגננות חשובים. יש למצוא פתרון למורים ולגננות שיש להם מחלות רקע, שיעבדו מרחוק", אמרה.
הסתדרות המורים מתנגדת גם לסידור בו התלמידים ילמדו במבנים חלופיים. "כשרוצים לאשר למידה מחוץ לבית הספר במשך שנה שלמה, מישהו צריך לקחת אחריות", הסבירה דוד, "אותה מנהלת שנשארה בבית הספר עם 300-400-500 תלמידים - היא האחראית עליהם, היא לא יכולה להיות אחראית גם על שלוש-ארבע-חמש כיתות שלומדות לאורך השנה מחוץ לבית הספר".
"פנינו למשרד החינוך ואמרנו, אתם כמעסיק - קחו אחריות, אל תפילו את זה על ראש המנהל", המשיכה דוד, "נתנו אפשרות לקחת את הסגניות ולהסב את שעות עבודתן מאותן שעות הוראה לשעות ניהול בתוך אותו מתנ"ס או במקום אחר. לא נענינו".