ילד בחולצה כחולה גולש במחשב (צילום: Gene Chutka, Istock)
האפליקציה תעקוב אחריו במקומכם|צילום: Gene Chutka, Istock

כשהיינו ילדים, מחשב לכל ילד נראה כמו חלום רחוק. היום, כמעט לכולם יש יותר ממחשב אחד בבית, ואם זה לא מספיק, להרבה ילדים יש גם סמארטפון. בחודשים האחרונים אנו מוצפים באזהרות על הסכנה הטמונה ברשת עבור ילדים. הם עשויים להגיע לאתרים שלא מתאימים לגילם, לצ'וטט עם אנשים זרים, או לקבל סטטוסים עוינים בפייסבוק. אז מה אנחנו, ההורים, יכולים לעשות בכדי להגן על הילד שלנו? אנחנו יכולים להסביר, לשמור על דו-שיח פתוח עם הילד ולחנך אותו לגלישה בטוחה. אבל האם זה מספיק? אם אינכם בטוחים, קיימות היום המון אפליקציות המיועדות לסמארטפונים ולמחשבים האישיים שיעזרו לכם להשגיח קצת יותר מקרוב על הילדים ברשת. הנה כמה מהן:

רמזור: השגחה בפייסבוק

מה היא עושה? עוקבת אחר פעילות הילד בפייסבוק ומתריעה בפני ההורה במקרים של פעילויות חשודות כמו שימוש במילים פוגעניות, סטטוסים עוינים כלפיו, חברים בפער גילאים גדול, חברות עם אדם זר, שיחות על אלכוהול, מין וסמים ועוד. כדי להשתמש באפליקציה ההורה צריך להציע חברות לילדו בפייסבוק, להוריד את האפליקציה לחשבון שלו ולשלוח אותה לילד שצריך לאשר את הפעלתה. בכל פעילות חשודה ההורה יקבל התראה לפייסבוק שלו בהתאם לחומרתה: התראה צהובה משמעה כזו שמומלץ לשים לב אליה, התראה אדומה מחייבת התייחסות.
כמה עולה? חינם.
יתרונות: אין צורך לעקוב כל הזמן אחר פעילות הילד בפייסבוק, אלא רק כאשר מתקבלת התראה. כמו כן, תהליך הבקרה, הניהול וניטור המידע נעשה בצורה שקופה בידיעתו המלאה של הילד, ומטרתה העיקרית היא לתת לו את ההרגשה שיש מבוגר אחראי שמשגיח במקרה של בעיה.
חסרונות: מוגבלת לפעילות בפייסבוק בלבד ומסתמכת על כך שההורה הינו חבר של הילד בפייסבוק ושהוא יאשר את האפליקציה, דבר שלא תמיד קורה. גם אם הילד יסכים לכך, הילד יכול לפתוח חשבון פיקטיבי עבור הוריו, וחשבון אמיתי עבור חבריו.

"יונייטד פרנטס": פייסבוק, צ'אטים ומידע על הרגלי גלישה

מה היא עושה? למרות השם הבינלאומי חברה ישראלית היא זו שפיתחה את האפליקציה. מטרתה היא לנטר את הפעילות של הילד ברשת, בעיקר בצ'אטים ובפייסבוק, לזהות מצבים מסוכנים ולמסור את המידע להורה בצורה שתהווה בסיס טוב לשיחה עבורו.
לאחר שההורה התקין את התוכנה במחשב של הילד (ניתן להתקין אותה ללא ידיעתו ומבלי שיבחין בכך), היא סוקרת את כל הפעילות שמתבצעת בו, עוקבת אחר הרגלי הגלישה שלו ומספקת להורה מידע כמו זמן הגלישה, השעות בהן הוא גולש, כמה חברים יש לו בפייסבוק ועוד. מלבד זאת, ההורה יקבל למייל שלו התראות כאשר עולה חשד שהילד נמצא בסכנה, במקרים של חשש לחרם חברתי, ריב ממושך עם חבר, שיחות בנושא מין ואלכוהול וכדו'. בדומה לאפליקציית רמזור, גם כאן ההתראות נצבעות בצבעים אדום, צהוב או ירוק, בהתאם לחומרתן.
היתרון הגדול של האפליקציה הוא בכך שהיא שומרת במידה מסויימת על פרטיותו של הילד וההתראה לא תכלול בתוכה את התכתובת הספציפית, אלא את הנושא הכללי. לדוגמא, "נראה שילדך נמצא בריב ממושך עם חבר X", או "ילדתך משוחחת שיחה הקשורה באלכוהול עם Y", ללא פירוט המסרים שנכתבו.
כמה עולה? חינם.
יתרונות: עוקבת אחר כל הפעילות של הילד ברשת.
חסרונות
: אין תמיכה בחסימה של אתרי אינטרנט בעלי תוכן פוגעני (אתרי פורנו או אלימות). תמיכה זו עתידה להיכנס בקרוב.

קספרסקי PURE : פיקוח בסמארטפון

מה היא עושה? האפליקציה מתאימה הן לסמארטפונים והן לטאבלטים שתומכים במערכת ההפעלה של אנדרואיד ומאפשרת להורים להגביל את הזמן שילדיהם מבלים מול המחשב, לפקח ולחסום גישה שלהם לתוכנות, שירותים ואתרים עם תכנים לא הולמים, ומדווחת להורה על האתרים שהילד ביקר בהם. את הדו"ח יכול ההורה לראות מכל מחשב. עוד אפשרויות: חסימת מיילים הכוללים מילים מסויימות לפי בחירת ההורה, וכן חסימת מסרים יוצאים בצ'אטים הכוללים פרטים מזהים כמו כתובת או מספר טלפון.
כמה עולה?
כ-300 שקל, תלוי במשווק.
יתרונות: סוקרת מגוון פעילויות ברשת, כולל צ'אטים.
חסרונות: יקרה.

K9: לאייפון ואייפד

מה היא עושה? האפליקציה חוסמת גלישה לאתרים שאינם מתאימים לילדים או אתרים שעלולים לפגוע בפרטיותם. אתרים נוספים שלא תהיה אליהם גישה הם אתרים המכילים תוכן לא חוקי, למשל תוכן העוסק בסמים או הימורים.
כמה עולה?
חינם.
יתרונות: סינון רחב של אתרים.
חסרונות: מתאימה רק לחסימת אתרים, לא לחסימת תוכן בפייסבוק או בצ'אטים.

שירותי גלישה בטוחה של ספקיות האינטרנט

מה השירות מציע? מרבית ספקיות האינטרנט מציעות למנוייהן לרכוש אפליקציות של גלישה בטוחה לילדים למחשב האישי. התכונות משתנות בין ספקית אחת לאחרת, אך רובן מספקות חסימת אתרים בעלי תוכן פוגעני או לא מתאים.
השירות שמציעה חברת בזק בינלאומי, למשל, סוקר את הפעילות האינטרנטית במחשב הביתי ומספק התראות להורים במקרים בעייתיים דרך הודעות טקסט. באמצעות השירות ההורה יכול לבדוק באלו אתרים הילד גולש, באלו צ'אטים הוא התכתב ולקבל מידע על פעילות פייסבוק. ניתן לסנן אתרים על פי רשימה שההורים יוצרים וגם על פי קטגוריות (כגון "סקס", "סמים", "הימורים"). כמו כן, האפליקציה שולחת התראה להורה כאשר הילד מקליד מילים כמו "חרם" או "מכות".
מלבד זאת, ניתן לקבוע באמצעות השירות באילו שעות הילד יוכל לגלוש באינטרנט, לחסום תוכנות שיתוף קבצים וכדומה. האפליקציה רצה באופן סמוי על המחשב וההורה יכול להתעדכן מרחוק בנעשה, וכן לכוון את הסינונים ואת ההתראות על פי העדפותיו.
שירות דומה מציעה גם חברת 012. גם כאן תוכלו לחסום בפני הילדים גלישה לאתרים בעלי תוכן לא הולם, חסימה לחדרי צ'אט, הגבלת זמן הגלישה באינטרנט וקבלת דו"חות מפורטים על הרגלי הגלישה שלהם. כמו כן, בכל שיחה חשודה של הילד ברשת (בצ'אט, בפורומים, במייל, בתוכנות מסרים מידיים) יקבלו ההורים התראה מיידית במייל או בהודעת טקסט ויוכלו לטפל בעניין בזמן אמת.
כמה עולה? המחיר משתנה בהתאם לחבילת הגלישה ולספקית האינטרנט.

>> איך תגמלו את הילדים מהאייפון?