בזמן שבכנסת עסוקים בספקולציות על בחירות חמישיות, תלמידי כיתה י"ב ברמת גן מבקשים מהם דבר פשוט: לחזור לעבודה כדי שהם יזכו במה שפעם היה מובן מאליו: טיול שנתי.

"לפני כשבועיים שמעתי בפעם הראשונה שמתוכנן טיול שנתי לשכבה והחיוך לא ירד לי מהפנים. בכל השכבה שמעתי שיחות על זה והתלהבות עצומה. השכבה שלנו קיבלה כבר כל כך הרבה חדשות רעות, לא היה לנו מסע לפולין, בילינו את השנתיים הכי חשובות בנערות שלנו מול מחשב ובשלושה סגרים", מספרת ליאור וטשטיין, תלמידת י"ב בתיכון "אוהל שם" ברמת גן.

כל האישורים הנדרשים התקבלו, אבל כרגע לא נראה שהטיול ייצא לדרך. הסיבה: לבית הספר אין אישור לגבות את המחצית השנייה של תשלומי הורים. בבתי ספר על יסודיים לא ניתן לגבות את התשלום בלי אישור של ועדת החינוך. אלא שזו לא מתכנסת. ההצבעה על הרכב הוועדה המסדרת, שאמורה לדאוג להמשך פעילות הכנסת גם בתקופה של הרכבת ממשלה, נדחתה מיום שני בערב לשבוע הבא. על פי פרסומים, יו"ר הוועדת המסדרת בכנסת, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), התכוון להביא להצבעה הצעה שתעניק רוב לסיעתו בוועדה. את ההרכב קבע בעצמו אחרי שלא הצליח להגיע להסכמות עם ראשי הסיעות האחרות.

התלמידים פחות מעוניינים בעמדת ימינה במו"מ ויותר באירוע החברתי היחיד שנותר להם לאחר שנה של תסכול פדגוגי וריחוק פיזי. "מה כבר נשאר לנו לחוות? טקס סיום? איפה הביחד? איפה ההנאה המגבשת? הטיפה של אי-פורמליות בתוך המערכת הקרה הזו?", אומרת וטשטיין. "בעיה מרכזית נוספת היא שחלק גדול מאיתנו מתגייסים ביולי או באוגוסט ואפילו לא זוכים לטוס או להנות מה'מלשביות' שלהם לפני שעולים על מדים לשנתיים, שלוש, שש ויותר. הטיול הזה יכול להיות ההפוגה המיוחלת שלנו בין כל השנתיים האחרונות שהיו בלי החברים שלנו לבין מערכת נוספת שאליה נהיה מחויבים בעוד כשלושה חודשים מהיום".

בניסיון להשפיע על מצב העניינים, שלחו שלוש מאות תלמידים "אוהל שם" מכתב לשר החינוך. "ועדת החינוך לא מתכנסת ואנחנו נפסיד טיול אחרון למרות שהשגנו את כל האישורים. כיתה י"ב היא השנה האחרונה בבית הספר לפני המעבר לחיים של גדולים", נכתב בו.

דוד סקריפקין, שמיניסט בבית הספר, לא מבין את ההתנהלות: "השגנו את כל האישורים וכולם נרתמו כדי שנחזור באמת לשגרה ונצא לטיול שנתי אחרון לפני הצבא אבל זה תקוע. למכתב השמיניסטים חשיבות מאין כמוה. היציאה שלנו השמיניסטים לטיול שנתי השנה תהווה אירוע מסכם חשוב ומגבש אחרי 12 שנות לימודים".

דוד סקריפקין (צילום: דניאל יחזקאל)
דוד סקריפקין|צילום: דניאל יחזקאל

חגית זהבי, יו"ר ועד ההורים של תיכון "אוהל שם" מרמת גן, אומרת בשיחת טלפון עם mako כי אם היה מדובר בנושא שקרוב לליבם של חבר הכנסת, היה נמצא לו זמן. "זה מקומם. אם היה מדובר במס הכנסה לדוגמא של ראש הממשלה או בשכר חברי הכנסת הממשלה הייתה יודעת להתכנס. טקס הסיום גם מוטל בספק וגם יהיה בחלקו בזום כי אין עדיין אישור ל-350 תלמידים ולהוריהם, אי אפשר להיערך למסיבת סיום. יש חוזר שאומר שאפשר לנסוע לטיול שנתי אבל שכחו להסדיר את הנושא של גביית הכסף".

הנהלת בית הספר וועד ההורים שלחו מכתב ליו"ר הכנסת בנושא, אך לא קיבלו תשובה.

בחודש ינואר התפטר יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, חבר הכנסת רם שפע, ומאז לא מונה לו מחליף. "כבר תקופה ארוכה שהממשלה מתנהלת כריבון במקום הכנסת" אומר שפע בשיחה עם mako. "לצערי, מאז סיום כהונתי היו״ר ועדת החינוך, התרבות והספורט, בחרה הממשלה שלא למנות יו״ר חדש. לנתניהו, אדלשטיין וגלנט נוח יותר להתנהל ללא פיקוח פרלמנטרי ומבלי לספק תשובות לציבור. גם כחול לבן לא עשתה מספיק. החינוך שוב נשאר בתחתית סדר העדיפויות. דריסת מעמד הכנסת ושיתוק עבודת הפיקוח על הממשלה, יוצרת פגיעה ישירה במערכת החינוך״

לא רק טיולי השמינסטים תקועים ועומדים ללא תשובות כשוועדת החינוך לא מתכנסת. אחד הנושאים הבוערים בקיץ האחרון היה תשלומי ההורים, שפוצלו לראשונה לשתי פעימות. הנושא לא הגיע לדיון ואישור בוועדה. כרגע, ללא אישור הוועדה, לא ניתן לגבות את התשלומים לטקסי סיום, וגם הם עומדים בסכנה, עד שמישהו בכנסת יתעשת ויתחיל לעבוד.

"אנחנו לא יודעים מה מצבם הרגשי, החברתי והלימודי של תלמידים רבים אחרי שנה של למידה מרחוק. אנחנו גם לא יודעים מה מצבם של מי שלא היו להם אמצעי מחשוב ללמידה מרחוק, עד כמה הפערים העמיקו, מה מצבם של התלמידים בחינוך המיוחד, כיצד מתקיימת תקופת הבחינות באקדמיה, מה קורה עם בגרויות החורף ואיך נערכים לבגרויות הקיץ? וישנם עוד שאלות רבות שנותרו ללא מענה וללא התייחסות. אני קורא להקים את ועדת החינוך מחדש באופן מיידי ובכדי שנוכל להתכנס ולטפל בכל הנושאים הללו בהקדם", אומר שפע.