ל
מרשמלו זה נחמד, אבל יש עוד אטרקציות|צילום: nano, Istock

תפוחי אדמה, מרשמלו ,קרשים ואש יש. המדורה נדלקה והלהבות משתוללת. זה הזמן לקחת צעד אחורה ולעניין את הקטנים בפעילות חברתית כייפית ומגבשת. איך מעסיקים את הילדים (ואת עצמכם) בזמן שתפוחי האדמה משחימים ועדיין שומרים על רוח החג? קבלו חמישה רעיונות:

משחקי חץ וקשת

אתר ההפעלות לילדים "את זה" מספק כמה רעיונות לבילוי סביב המדורה, אחד מהם הוא משחקי חץ וקשת.  ל"ג בעומר הוא חג ה"חץ וקשת" ולא תמצאו ילד אחד שלא ישמח על ההזדמנות להכין סט משלו. איך עושים זאת? בחרו יחד איתם ענפים יציבים, לא כאלה שמתכופפים בקלות, שיוכלו לשמש כחיצים. לבניית הקשת, חפשו ענף ארוך, גמיש ונקי מזרדים ועלים, וכופפו אותו ככל שניתן מבלי שיישבר. בין הקצוות קשרו גומי והרי לכם קשת משובחת. ניתן לשחק עם הילדים בקליעה למטרה או פשוט לעשות תחרות ביניהם מי מצליח להעיף את החץ שלו למרחק הגדול ביותר. רק שימו לב שאף ילד לא עומד בטווח.

חגיגה אינדיאנית

אם ממש מתחשק לכם להשקיע, תוכלו לחגוג את ל"ג בעומר כמסיבת אינדיאנים. אל המדורה תוכלו להביא נוצות, בריסטולים, מספריים ושדכן, ויחד עם הילדים להכין סרט לראש עם נוצות. ניתן גם להביא אודם שיצא משימוש ולצייר להם על הפנים פסים כשל אינדיאניים (הם גם ככה הולכים לחזור הביתה מלוכלכים במיוחד). לאחר שהילדים התחפשו, תוכלו לערוך טקסים שבטיים ולרקוד מסביב למדורה. אם יש לאחד ההורים תוף או דרבוקה זה יהיה נהדר, אך ניתן בהחלט להסתפק בכלי הקשה מאולתרים (סיר ומקל, למשל). לילדים הגדולים יותר אפשר לערוך אש לילה, טיול שבסופו קומזיץ עם מדורה שבה אוכלים מאכלי מדורה ומשחקים בחץ וקשת (ע"ע). אחד המבוגרים יכול להתחפש לצ'יף שיוביל את הילדים להרפתקאות. רעיונות נוספים לערב אינדיאני תוכלו למצוא בפורטל את זה.

תפוחי אדמה מדומים

טטי ארליך מהחוג הרפתקה בתנועה, מציעה משחק כייפי במיוחד. הביאו למדורה עיתונים ישנים ונייר כסף (שגם ככה נמצא באזור). את גזרי העיתונים גלגלו לצורת כדור ואת הכדורים עטפו בנייר כסף וצרו מהם תפוחי אדמה מדומים. קחו חבל או גומי וקשרו בין שני עצים (כמו רשת כדור עף). הורים יעמדו בצד אחד, הילדים בצד השני והמשחק מתחיל. הקבוצות צריכות לזרוק את תפוחי האדמה המדומים לצד השני. הקבוצה הראשונה שמצליחה לזרוק את כל הכדורים ולהשאיר את שיטחה נקי, מנצחת. אפשר להחליט על זמן קצוב שבסופו עוצרים וסופרים למי יש פחות תפוחי אדמה בשטח.

חישוק במעגל

מדובר משחק שמתאים לכל התכנסות חברתית ומצויין לבילוי סביב המדורה, מסבירה ארליך. ההכנות המוקדמות דורשות מכם להביא חישוק גדול מהבית, וזהו. איך משחקים? עימדו במעגל גדול ואיחזו ידיים. השחילו על ידו של אחד הילדים חישוק. אותו ילד צריך להעביר את החישוק לילד שעומד לצידו מבלי לעזוב ידיים וכך הלאה. לא פשוט, אך מאתגר ומשעשע. במידה והפעילות היא לילדים גדולים (מעל גיל 6) אפשר לערוך תחרות בין כמה קבוצות, כך שהקבוצה הראשונה שתעביר את החישוק בין כל הילדים מבלי לשבור את המעגל תנצח.

שירים סביב המדורה

מדורה היא הזדמנות מצוינת לשירה בציבור. כדי שהיא תהיה קצת יותר מעניינת, הכריזו בכל פעם על אות או מילת פתיחה, למשל ל"ג בעומר, ושירו לפי זה. אפשר גם לבצע מעין תחרות בין ילדים שכבר יודעים לקרוא: ילד שר שיר והילד שממשיך צריך למצוא שיר שמתחיל באות האחרונה של השיר הקודם. עזרו להם והשתתפו בתחרות.

בטיחות קודם

כדי שנוכל ליהנות מהפעילויות החברתיות, עלינו לשמור על כללי זהירות סביב המדורה. מרכז בטרם פרסם הנחיות בטיחות שיעזרו לכם לעבור את החג בשלום:

  • ממנים מבוגר אחראי שילווה את תהליך הקמת המדורה, משלב איסוף הקרשים ועד סיום המדורה.
  • אוספים קרשים ללא מסמרים ודברים בולטים שעלולים להיחתך ולהיפצע מהם.
  • ממקמים את המדורה בשטח נקי מקוצים ומעשבים, במרחק ביטחון סביר ממבנים ומתקנים.
  • לא מבעירים מדורה מתחת לקווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים ושיחים או מתקני דלק.
  • מוודאים שהמרחק מהמדורה השכנה מספיק גדול.
  • מגדירים גבול בטיחות למדורה מאבנים, כדי לסמן את הקו שאותו הילדים לא עוברים.
  • נועלים נעליים גבוהות ולובשים מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה להגנה על הגוף מפני גיצים וגחלים, וכן מעקיצות זוחלים ושרצים הנמשכים אל חום המדורה.
  • רצוי להצטייד בטלפון נייד שממנו אפשר יהיה להתקשר למכבי אש או אמבולנס בעת הצורך.
  • הצטיידו בתיק עזרה ראשונה.
  • מחזיקים בקרבת המדורה שני דליי מים מלאים למקרה של התפשטות שריפה.
  • לא משאירים את הילדים ללא השגחה אפילו לרגע, רגע זה הרבה זמן.
  • מרחיקים כל חומר דליק מהמדורה, ואסור בתכלית האיסור להחזיק בקרבת האש מכלי דלק ו/או מכלי גז.
  • הפעלות ופעילויות לילדים מבצעים לצד המדורה ולא מסביבה.
  • את תפוחי האדמה והבצלים מומלץ להשחיל על חוט תיל. הכנסתם והוצאתם מהאש תעשה על ידי מבוגר. לפני הגשתם לילדים יש לוודא שהם אינם חמים מדי לאכילה, תפוחי אדמה ובצלים חמים עלולים לגרום לכוויות קשות בפה.
  • בסיום הקומזיץ: יש לוודא כיבוי מוחלט של המדורה על ידי שפיכת חול או מים.

>> מה אפשר לעשות עם ציורי הילדים?