אם חשבתם שתנועת הצופים היא עוד תנועת נוער שנועדה לספק תעסוקה לצעירים משועממים בשעות הפנאי, כנראה שלא שמעתם עדיין על גרעין "צבר". הפעילות הערכית של הצופים חוצה גבולות – תרתי משמע – ומגיעה עד ארה"ב וצפון אמריקה, אירופה ואפילו הונג קונג, במטרה לעודד את הקשר החם בין צעירים יהודיים וישראלים לשעבר שחיים בחו"ל ובין ישראל.
תאמינו או לא, כבר 22 שנה שהפרויקט הזה פועל ומגייס חניכים בתפוצות בלי פרסום כמעט - רק מפה לאוזן - ועדיין, בארבע השנים האחרונות עלתה הפעילות ב-133 אחוז, בעיקר בזכות אותם בוגרים שעברו את המסלול ומעבירים הלאה את הבשורה לצעירים נוספים. חשוב לציין, משרד הקליטה תומך ומסייע לגרעין מיום הקמתו.
מה זה בעצם גרעין "צבר"?
ל"גרעין צבר" מגיעים בני נוער שמעוניינים לעלות או לשוב לארץ, להתגורר כאן ולשרת בצבא. לעיתים הם עדיין מתחבטים בשאלת העלייה לישראל וזקוקים למסגרת חברתית שתהווה תמיכה עבורם ותסייע להם להתמודד עם הלבטים השונים, וכאן בדיוק "גרעין צבר" נכנס לתמונה.
אחרי תהליכי הגיבוש וההכנות במדינות בהם נולדו וחיו, קבוצת הצעירים מגיעה לארץ ונקלטת כאן בערים ובקיבוצים השונים. יותר מחמישים יישובים וקיבוצים מסייעים בקליטת החניכים הללו, החל מערים כמו ירושלים, חיפה או רעננה ועד קיבוצים כמו שער הגולן, יפתח ואשדות יעקב איחוד. במשך ארבעה חודשים הם מטיילים כאן, נקלטים ביישובים המאמצים, מתגבשים ולומדים על הארץ כהכנה לקראת שירותם בצבא.
לא קל למצוא את עצמך בארץ חדשה, מסתגל לשפה, למנטליות וכמובן למסגרת הצבאית. אבל הרבה יותר קל בקבוצה שבה כולם דומים – צעירים ציוניים שרוצים לחיות כאן ולשרת בצה"ל, ללמוד עברית ולהכיר חברים חדשים. הגרעין הוא לא רק מסגרת חברתית; הוא הבית עבור אותם צעירים, שנמצאים רחוק מהבית. תנועת הצופים דואגת למעטפת ליווי חמה מרגע הגעתם ארצה עד לשחרורם מצה"ל.
דור חדש של עולים ושבים
חניכי הגרעין משתלבים בצבא בכל התפקידים, ורבים מהם ממשיכים לפיקוד וקצונה ואף חותמים קבע. הם כמובן מוגדרים כחיילים בודדים, אך מדי סוף שבוע הם חוזרים ליישוב המאמץ וכמובן נפגשים עם חבריהם לגרעין, שמהווים משפחה אלטרנטיבית ותומכת. גם אחרי השחרור מהצבא, החניכים מקבלים תמיכה מתנועת הצופים וסיוע בהיטמעות מחדש בארץ, בלימודים ובעבודה בישראל.
לא מעט צעירים הגיעו לארץ במסגרת הפעילות של גרעין "צבר". למעשה, יש יותר מאלף וחמש מאות בוגרים של התוכנית ב-22 השנים האחרונות, מתוכם כ-70 אחוז שנשארו לגור בארץ. המספרים הללו רק הולכים וגדלים מדי שנה, ופעילות התנועה מתרחבת למדינות נוספות בעולם.
כמו מסגרות אחרות שהוקמו כדי לחזק את הקשר בין צעירי התפוצות לישראל, גם "גרעין צבר" מצליחה להביא לכאן מדי שנה צעירים נלהבים שאוהבים את המדינה ורוצים לתרום בשירות משמעותי. אלא שבמקרה של "גרעין צבר", לא רק הצעירים הללו זוכים לחדש את הקשר עם השורשים הישראלים: מסתבר שיותר מ-30 אחוז מהמשפחות שהיגרו לארצות אחרות מישראל, מחליטות לשוב לכאן כשאחד הילדים מגיע במסגרת "גרעין צבר" ומשתקע בארץ.
>> השלימו את המשפט "כל הכיתה בצופים..." ואולי תזכו בפרס מעניין
>> רוצים לזכות ביום כיף כיתתי? השתתפו בפעילות