גם אני הייתי אמא צעירה - אני לרגע לא שוכחת את זה. ורגע אחד לפני כן גם למדתי חינוך. למדתי על שלבי התפתחות הילד, על השפעת המודל ההורי על הילדים ועל ההתנהגויות שלהם; למדתי איך בונים מערך שיעור ואיך מלבים את ההתעניינות של הילדים. למדתי הרבה על ילדים והורים, ובכל זאת היה לי עדיין כל כך הרבה מה ללמוד כשהפכתי לאמא.
התא המשפחתי מתכווץ
תקופת האמהות הצעירה שלי הייתה על קו התפר שבין שתי תקופות: מצד אחד הפסקנו להיות כוחניים כמו רוב ההורים של פעם, מצד שני עדיין לא ידענו איך לגרום לילדים לשתף פעולה. אני זוכרת את עצמי ברגעים שבהם לא ידעתי מה לעשות: המודל ההורי מזה אלפי שנים אמר לי: "את קובעת, אז לכי על זה. הוא צריך לציית כי כך אמרת", ואילו המודל החינוכי החדש אותו הפנמתי אמר - "שימי לב לכבודו של הילד שלך ושמרי עליו".
הייתי מוצאת את עצמי בדילמה רצינית כשרציתי להפעיל את הסמכות שלי: האם אני קשה מדי? האם אני רכה מדי? צריך לדבר על זה או פשוט לדקלם פקודה? האם הזהות שלי כאמא דומה לתפקיד שלי כאמא?
בקיצור, בלאגן. העניין הוא שכמעט ואין שינוי בין הימים שבהם אני הייתי אם צעירה להיום. מתברר שגם היום רוב ההורים מתמודדים עם אותן התלבטויות פחות או יותר, ולכן אני כל כך חזקה בדעתי שהדרכת הורים היא מצרך הכרחי בכל בית.
מאז ומעולם, הורים, בעיקר אמהות, קיבלו הדרכה: בתנ"ך כתוב איך לחנך ילדים (וגם בברית החדשה), כשגרו בשבט או בקומונה היו תמיד נשים שלימדו את הנשים הצעירות מה צריך לעשות עם הילדים בכל מצב, עד מחצית המאה העשרים סבתות נהגו לגדל את הילדים או לפחות לגור עם הנכדים ולקחת חלק פעיל בגידולם, בחינוכם ובהדרכת הוריהם. העניין הוא שהתא המשפחתי הולך ומתכווץ, הסבתות עסוקות בקריירה או בעצמן (כיף להן) ואין מי שייתן הדרכה לאמא הצעירה ולבן זוגה שמוצא את עצמו אבוד בדרך כלל.
מזה זמן הבנתי את הצורך העצום שלכם ההורים בהדרכה. מכיוון שאני חושבת שהדרכת הורים זה באמת דבר בסיסי ביותר והכרחי, יצרתי את "במת ההורים" - פרויקט בשיתוף מכללת לוינסקי לחינוך בו אוכל לשתף אתכם בידע ובמקצועיות שלי.
מדובר בסדרה של עשרה מפגשים, אשר בנויים נדבך על נדבך, אותם אני אנחה ובהם תרכשו תובנות, גישות חדשות, תשובות, רעיונות וכלים כדי להטיב את האווירה בבית ואת היחסים עם ילדיכם. אתם כבר מכירים אותי מספיק כדי לדעת שאני מאוד אופטימית ומאמינה בכם וגם בילדיכם, ולכן אני חושבת שגם אתם וגם ילדיכם יכולים תמיד ללמוד דברים חדשים שייטיבו את האווירה בבית. לא אלמד אתכם להניק טוב יותר וגם לא להכין תבשילים טעימים יותר, אלא אתן לכם רעיונות, תובנות, טכניקות וגישות אשר יש בהם סיכוי גדול שדרכם הילדים ילמדו לשתף אתכם פעולה מתוך רצון, מוכנות וכבוד הדדי.
כולכם רוצים להיות הורים טובים יותר, אלא שאנחנו חיים בתקופה מבלבלת ורבת שינויים אשר מקשה עליכם, ולכן השליחות שלי היא לצייד אתכם בכלים להתמודדות יעילה עם אתגר גידול ילדיכם.
ב"במת ההורים" יהיו גם הורים על הבמה. מדי פעם תעלה משפחה מתנדבת על מנת לקבל ממני הנחייה והדרכה אל מול כל הקהל מתוך הבנה שכמעט "לכולם זה קורה". במה זו תורמת למשפחה המודרכת, אך גם לקהל ההורים בהבנת התנהגויות מפריעות של ילדים ודרכים לשנותן.
מה עוד תלמדו שם?
- את השוני הדרמטי בין ההורות המודרנית וההורות האוטוקרטית-כוחנית וההשפעה של שינוי זה על התפתחות הילדים הדמוקרטיים של היום.
- תכירו את שיטות החינוך השכיחות ואת הרלבנטיות (או חוסר הרלבנטיות) שלהן לעולם הפוסט מודרני.
- תבינו איך ילדים חושבים, מה עומד מאחורי ההתנהגויות שלהם ומה לעשות כדי לאפשר להם לשנות את התנהגותם הלא ראויה.
- תכירו לעומק את העונש ואת המשמעות שלו ותלמדו איך לגרום לילדים ללמוד התנהגויות חדשות מבלי להשפיל אותם.
- תכירו דרכים בהן תוכלו לחזק את בטחונו של הילד, לעודד אותו, לגרום לו להאמין בעצמם.
- תבינו את השוני שבהתנהגות הילדים בגן, בבית ספר ובבית. תכירו את הצרכים החברתיים שלהם ותלמדו (מעט) על רשתות חברתיות.
אני מחכה לכם!
הסדנא תיערך במרכז מיכל דליות במכללת לוינסקי, לפרטים נוספים לחצו כאן