קודם כל לוקחים נשימה, עושים בדיקה בעו"ש (הזדמנות מצוינת לבדוק אם המענק כבר נכנס), מפנימים את הצרכים החדשים ונערכים מראש. הנה 5 דברים שכדאי מאוד להכיר ובבוא היום להכניס הביתה, לפני ה-1 בספטמבר.

 1. מחשב נייד או נייח

כשדיברו על "מחשב לכל ילד" לא בטוח שחשבו על ימי הקורונה, אולם זו המציאות הקיימת. במיוחד בקרב ילדי כיתות ה' ומעלה שצפויים ללמידה מהבית. ממשימות עבודה ועד שיחות זום יומיומיות: כל אלו מתבצעים בצורה מקוונת, ורצוי מאוד שלא ייעשו דרך מסכי הסמארטפונים הקטנים.

לבחירת המחשב האידיאלי עבורכם פרמטרים רבים: מגודל המסך, משקל המחשב, יכולות המעבד, הזיכרון וכמובן המחיר. כל אחד ושיקוליו שלו, אולם יש בכל זאת כמה כללי אצבע כשמדובר בצעירים שמתבקשים ללמוד דרכו. הצרכים עבורם די בסיסיים.
בהנחה והלפטופ לא נועד לגיימרים או מעצבים, הרי שאין צורך במעבד (המוח של המחשב) מתוחכם מדי, גם ברמת הזיכרון של המחשב (כמה חלונות תוכלו לפתוח במקביל ובאיזו מהירות) לא צריך לקחת את הזיכרון הכי גבוה שכן תמיד ניתן לשדרג אותו גם לאחר רכישה.
אז מה קריטי ממש? גודל המסך. זכרו שהילד יושב מול המסך שעות ארוכות ומומלץ לבחור בגודל שיקל על העיניים. הגודל הפופולארי ביותר הוא 15.6 והוא בהחלט המומלץ. יש גם גדול ממנו (17.3) למי שממש לא רוצה לאמץ את העיניים. מבחינת משקל, מכיוון שמדובר בצעירים ובלמידה – מומלץ שהלפטופ יישב במקום מאורגן ויהווה כמו מחשב נייח, לכן למשקל אין משמעות רבה ואין צורך שיהיה קל מדי לנשיאה.

ילדה לומדת עם מחשב (צילום: shutterstock By Syda Productions)
צילום: shutterstock By Syda Productions

 2. חיבור טוב לאינטרנט

מחשב, טוב ככל שיהיה, לא יהיה שווה ללא רוח גבית. במקרה הזה אינטרנט ו-WIFI טובים. כי אין דבר מבאס יותר מזום שנקטע ומתנתק ואינטרנט שמקרטע. כיום מרבית הספקים מציעים חבילות של עד 100 מגה בייט, מהירות שלגמרי עונה על צרכי התלמיד והלמידה השוטפת. כאן תוכלו לראות האם האינטרנט שלכם מהיר כפי שהבטיחו לכם. גורמים שמשפיעים על מהירות הגלישה שלכם טמונים בתשתית האינטרנט, איכות הציוד, כמו גם בכמות המכשירים בבית שמחוברים ל-WIFI בזמן הבדיקה (מהטאבלט של האחות ועד הסמארטפונים של ההורים).

אתם רוצים אינטרנט יציב וזורם ללא עצירות. איך תדעו זאת? מאוד פשוט. אם האינטרנט "לא זז", חבילת הגלישה שלכם ככל הנראה לא מותאמת למה שהובטח לכם. משמעות הדבר: החלונות נפתחים באיטיות, העלאת תמונות לוקחת הרבה מאוד זמן ואתם מגיעים לא פעם לעמוד לא זמין. למידה ועבודה מהבית דורשים אינטרנט שלא יאכזב אתכם. היו ערים לזה.

3. משקפיים עם עדשות המגנות מפני קרינת המסכים

משקפי דיפנדר - אופטיקנה (צילום: איתי סנדל)
צילום: איתי סנדל

הנה עוד מונח שמצטרף בכל הכוח והחשיבות ללקסיקון המילים החדשות של 2020: משקפי דיפנדר. מדובר במשקפיים שמטרתם לעשות את מה שמשקפי השמש עושים למעננו באור יום: להגן על העיניים שלנו מפני קרינה. רק שהפעם מדובר בהתגוננות מפני קרינת האור הכחול הגורמת לתופעות ראייה שונות שנגרמות עקב שהייה ממושכת מול מסכי המחשב: מפגיעה ברשתית ועד עייפות וכאבי ראש.

מדובר בעדשות משקפיים העשויות מחומר המסנן ב-99.9% את הקרינה הכחולה והן מתאימות לכולם, גם לבעלי מספר וגם למי שאינו מרכיב משקפיים וחשוב לו לשמור על העיניים מפני קרינת המסכים.

"חשוב להגן על העיניים כבר מגיל צעיר בעדשות CU DEFENDER מיוחדות, העשויות מחומר ייחודי, שמונע את המעבר של קרינת האור הכחול ויגנו על העיניים מפני בעיות שינה ועייפות, וכן מפני נזקים ארוכי טווח לרשתית", מסביר יובל טוכשניידר, אופטומטריסט בכיר ב"אופטיקנה".
גם ללא הלמידה בזום, ילדי ישראל מבלים שעות רבות במסכים, רובם במסכים קטנים של הסמארטפונים, ודומה שמדובר במוצר חובה, בהנחה והראייה של הילדים חשובה לכם. ומבלי להכיר אתכם, יש לנו תחושה שהיא כן.

4. עמדת לימודים בבית נוחה ושקטה

החלל והמקום בו אנחנו יושבים משפיעים רבות על התפקוד שלנו. אם הילד יישב עם הלפטופ על ברכיו כשמסך הטלוויזיה דולק וערמות כביסה לצדו – זה כמובן ישפיע על מידת הריכוז והנכונות שלו לביצוע המשימה (ולא, אין חשש שהוא חלילה יקום ויקפל את הכביסה לפתע). רוצים לומר: פינת ישיבה מסודרת, פרקטית ונכונה היא בסיס ללמידה יעילה. מומלץ לבחור פינה שקטה ומוארת לצד חלון. אם כי שימו לב לכיוונים כי אין מציק יותר משמש מסנוורת. אם זה המקום היחיד בבית, דאגו לתריסים או לווילונות.

כמו כן, מומלץ לבחור בשולחן בעל קווים נקיים מבלי להעמיס בפריטים כדי לייצר אווירת לימודים שקטה וממוקדת. הכינו מקום ייעודי לספרים ולמחברות, דאגו שיהיו מספר מגירות לציוד הזמין ושמשטח השולחן מציע מקום למחשב, כמו גם לכתיבה במחברות. כמו כן, הנוחות היא מכרעת כאן ולכן השולחן צריך להתאים בגודלו לילד. התאימו כיסא נוח (אך לא מדי, שלא יירדם חלילה) ושלבו את הילד בבחירה. הסגנון והעיצוב צריכים "להדליק" את הילד לגשת למשימה. והכי חשוב: שמרו על האזור נקי ומסודר. גם עבור הריכוז של התלמיד וגם עבור המורה שרואה ה-כ-ל בזום. אל תגידו שלא אמרנו לכם.

עמדת לימודים מהבית (צילום: shutterstock By New Africa)
צילום: shutterstock By New Africa

 5. תוכנת זום

אז יש שולחן ויש מחשב ויש אינטרנט ויש משקפיים בטיחותיים לעיניים, עכשיו כל מה שצריך זה להתאפס על תוכנת הזום שנכנסה לחיינו וכבשה אותם. לטוב או לרע? אתם כבר תחליטו. אם טרם הפנמתם את הלמידה בה בגל הראשון של הקורונה, הנה כמה קטנות עליה שכדאי להכיר לפני שנה"ל הקרבה. 

מדובר בפלטפורמה לשיחות וידיאו מרובות משתתפים והיא פשוטה להפליא. ניתן להוריד את התוכנה דרך המחשב כאן או דרך הסמארטפון בחנות האפליקציות שלכם (ZOOM Cloud Meetings) או דרך זימון לשיחה שתקבלו כשתוזמנו להשתתף בשיחה. אתם יכולים ליזום פגישה בעצמכם ברגע זה או לתזמן פגישה עתידית או להצטרף לפגישה קיימת.

על מנת לקיים את השיחה אתם צריכים שבמחשב/סמארטפון יהיה לכם מצלמה ומיקרופון אם כי את השיחה ניתן לקיים ללא וידיאו (כך שלא ייראו אתכם אבל אתם תראו את הנוכחים) ואף ללא קול (ניתן להשתיק את עצמכם על מנת לתת למורה להעביר את השיעור). כמו כן ניתן להקליט את המפגש ולצפות בו מאוחר יותר. שימו לב: שיחת זום במסגרת התוכנית החינמית מוגבלת ל-40 דקות ול-100 משתתפים. אם תרצו יותר מכך, תוכלו לרכוש את תוכנית הפרו של האפליקציה שעולה כ-15 דולר לחודש, במסגרתה תוכלו לדבר עד 24 שעות רצוף. אבל היי, טרם פגשנו במורה שתרצה בזה. או בתלמיד שיקשיב לזה. אגב, אם בא לכם ממש לשחק עם הזום, אז כאן תלמדו איך להוסיף רקע מגניב לזום שלכם.

ילדים מול המסך (צילום: shutterstock By Prostock-studio)
צילום: shutterstock By Prostock-studio