תלמידיו לשעבר של צבי לירז, ד"ר לחינוך ומורה מוערץ, התגייסו לקמפיין מימון המונים למען מטרה אחת: לסייע לצבי ומשפחתו לעמוד חזרה על הרגליים. פוסט אקראי בפייסבוק של בתו של צבי, גילה לכמה מתלמידיו לשעבר כי בני המשפחה נמצאים בטלטלה ומתמודדים עם מצב רפואי מורכב. כשביררו לעומק, הבינו שלצד ההתמודדות הרפואית של צבי ושל אשתו, ישנה גם התמודדות כלכלית שהגיעו אליה בעקבות המשבר, ובלי היסוס, הם התגייסו מיד למשימה.
"ברגע שראינו את הפוסט הזה, התאגדנו קבוצה של 12 אנשים, בוגרים לשעבר שזוכרים לו חסד נעורים", אומרת גל קרוננברג (36), "אין לי קשר משפחתי או חברי של צבי, היינו בקשר לאורך השנים, אבל אני וגם השאר מאמינים שאנחנו נמצאים איפה שאנחנו היום בחיים בזכותו. יצאנו בקמפיין הזה כדי לאפשר לו להזדקן בכבוד".
מחלוצי שיטת ה-PBL בשנות ה-80
הם בוגרי כפר הנוער הדסים, שם לימד לירז, כמו גם במסגרות נוספות ברחבי הארץ. הם הרימו את הכפפה ואיתרו כ-200 בוגרים נוספים מהארץ ומהעולם שיהיו שותפים גם כן לפרויקט החשוב הזה. קרוננברג עצמה, ד"ר למתמטיקה באוניברסיטת אוקספורד באנגליה, כבר כמה שנים לא גרה בארץ, אך היה לה חשוב לצד עיסוקיה הרבים לפנות מזמנה וממרצה לטובת הקמפיין, גם מרחוק.
היא מתארת כי רבים מחבריה הבוגרים הגיעו אף הם להישגים גדולים בקריירה, ביניהם רופאים, טייסים, אנשי הייטק ואקדמאים, ולדבריה, זה לא עניין של מה בכך. בכפר הנוער בו למדו, היו תלמידים מכל שכבות האוכלוסייה. כאלו שהגיעו ממעמד סוציו-אקונומי גבוה יחסית, וגם ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, וכולם ככולם קיבלו כלים והכשרה ללמידה מעמיקה וייחודית, שגרמה להם לפתח חשיבה עצמית, אסטרטגיות למידה וחקר.
על כל זה ניצח ד"ר צבי לירז. תלמידיו מספרים כי מדובר באיש חינוך ופורץ דרך חדשני בתחומי החינוך וההוראה. הוא היה בין הראשונים שהביאו לארץ את שיטת PBL - למידה מבוססת פרויקטים - אי אז בשנות ה-80, כשתוכנית הלימודים בישראל התקשתה לצאת מהמסגרות המקובלות של מורה, לוח, כיתה. הוא פיתח ויישם גישות הוראה חדשניות לקידום מערכות חינוך ולמידה מתוך חקר וסקרנות של התלמידים, הנקראת שיטת 'מטות', המעניקה לבני הנוער אחריות, התנסות מעשית בעבודת צוות וחוויה לימודית מיוחדת, שיושמה במשך שנים רבות בהדסים ובהמשך בבתי ספר נוספים. לאורך השנים הוא הקים והיה שותף להקמה של ארבעה בתי ספר, והנחה קבוצות מורים, מנהלים והורים בתחום החינוך.
נמשיך לפתח את מחוזות החשיבה והמעשה
בשנה האחרונה נקלעו בני הזוג לירז למצב רפואי מורכב. צבי נאלץ לעזוב את עבודתו, ולהקדיש את עצמו לטיפול של אשתו, ואחר כך גם שלו עצמו. בעקבות ההוצאות הגדולות על הטיפולים והם מתמודדים גם עם מצב כלכלי קשה. עם יציאת הקמפיין לאוויר, בו מקווים השותפים לו להגיע לסכום של 600,000 ש"ח, הצטרפו למסע הגיוס גם תלמידים לשעבר נוספים, קולגות ומכרים, ביניהם גם צבי לוי, לשעבר מנהל כפר הנוער הדסים שכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "צבי לירז שלנו נקלע למצוקה, צבי לירז הוא איש של שיח, שבאמצעותו ארגן לעצמו ולסובבים אותו את מציאות חייהם ובאמצעותו הפרה את דמיון שותפיו לדרך וברא מציאות חדשה מעוררת השתאות. אני נחוש לעשות כל שביכולתי כדי להחזיר מקור תבונה והשראה זה, צבי לירז, למרכז חיינו. נתחיל מתמיכה כספית. כשזו תתייצב - נמשך לפתח יחד איתו את מחוזות החשיבה והמעשה שלירז כל כך הצטיין בהם".
מה מטרת הקמפיין?
"המטרה היא שיוכלו לחיות בכבוד". אומרת גל, "המדינה לא ממש מסייעת, הם מקבלים ביטוח לאומי אבל מדובר בסכומים זניחים. צבי לא יכול לעבוד כרגע, והם השתמשו בכל החסכונות שלהם לטובת טיפולים. אנחנו רוצים להעניק להם סוג של פנסיה. שיוכלו להזדקן בכבוד. אנחנו בקשר ישיר עם המשפחה שלו, והכול מאושר על ידם, אך לצערנו מוצו כל האפשרויות, ולכן יזמנו את הפרויקט הזה".
"חשוב לנו לשבור את המעגל הראשוני של המכרים שלו ולספר את הסיפור שלו לכמה שיותר אנשים. שכמה שיותר אנשים יחשפו לסיפור המדהים שלו, של מישהו שעשה כל כך הרבה למען החינוך במדינה ואנחנו מרגישים חייבים לו. כשאני מספרת את זה לחברים שלי ממעגלים אחרים - כולם פשוט תורמים. לא מדובר בסכומים מאוד גדולים, אבל כל תרומה עוזרת.
"מדובר באדם פורץ דרך, שהוביל חדשנות חינוכית אמיתית בארץ, חשוב לי שיבינו שמדובר באדם שגידל דורות שלמים, שהציל כל כך הרבה נפשות ותרם כל כך הרבה למדינה. ברמה האישית הלוואי ולבת שלי היה גם דבר כזה, ולמידה כזאת משמעותית. אנחנו רואים שאנשים מתחברים לקמפיין הזה כי הם שומעים על הסיפור שלו, וגם בלי להכיר אותו מתחברים לזה מהעשייה החינוכית יוצאת הדופן שלו. אנחנו מרגישים שהוא נתן לנו כל כך הרבה, ועכשיו כולנו פה בשבילו".
לפרטים נוספים ולדף הקמפיין לחצו כאן