בתי הספר התיכונים ברחבי הארץ שבתו היום (ראשון) עם פתיחת שנת הלימודים בשל אי הסכמות בין יו"ר ארגון המורים רן ארז לנציגי משרדי האוצר והחינוך לגבי חוזי "טאלנט" למורים.
בעוד רבים ביקרו את ארז, שמשמש כיו"ר ארגון המורים משנת 1997 ושביתות פתיחת שנת הלימודים הפכו מזוהות עמו, מורים רבים טוענים כי הפעם השביתה היא מוצדקת ועקרונית. גם בהנהגת ההורים פנו לשר החינוך יואב קיש וביקשו: "ותר על החוזים האישיים וסגור הסכם עם המורים", כאשר יו"ר הנהגת ההורים הארצית אמר: "לא צריך להתעקש על עניין שאינו קריטי למערכת החינוך".
"אני גם לא מהחסידים של רן ארז, אבל אני חושבת שהפעם הוא צודק לחלוטין", אומרת ד"ר סופי בן ארצי, שבמשך 17 שנה ניהלה תיכונים שונים ברחבי הארץ. לטענתה של בן ארצי, דרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי 6 אחוזים מהמורים יועסקו בחוזים אישיים עם שכר גבוה מהיום הראשון, אך לא יהיו חלק מההסכם מול ההסתדרות, לא יוכלו לשבות ויהיו נתונים לפיטורים באופן קל ומהיר יותר, היא מסוכנת. "החוזה האישי הולך לשנות לחלוטין את מערכת החינוך בישראל לרעה", היא מצהירה.
"גם היום יש חוזים אישיים. מנהלת יכולה להציע כאלה הצעות כאלה ואחרות למורה שהוא באמת משכמו ומעלה. אבל אתה חייב להיות באמת עם קבלות ואתה צריך תואר ראשון ושני. היום רוצים לעקוף את זה שלא תצטרך תואר ולא תצטרך תעודת הוראה ואפשר יהיה לקבל אותך לעבודה. זה בפירוש ניסיון להפוך את מערכת החינוך ללא מקצועית ולא רצינית. החוזים האישיים האלה אמורים להכניס מאות רבים של מורים שלא עברו הכשרה לתוך המערכת. אז למה שאני לא אעסיק גם סתם מישהו שחשוב לראש העיר או יקר לשר מסוים? מהן המגבלות להעסקה?", תוהה בן ארצי.
לעומתה שרה עובד, מנהלת בית הספר פסגות בכרמיאל, חושבת שהשביתה פוגעת במורים. "אני מבינה מה הכוונה אבל זה לא עובד וזה עושה לנו רע בעין הציבורית. מציג אותנו בצורה מאוד חמדנית, כאילו שופטים רק על הכסף. כל פעם זה מגיע לפיצוץ. זה פוגע בתלמידים. זה לא דבר שאנחנו רוצים לעשות, בטח לא בתקופה הזאת ועם כל זה שברור לנו שהמאבק הוא חשוב. בשנה כזו ובזמן כזה אני לא חושבת שזה מה שהיה צריך לעשות".
באוצר ובמשרד החינוך טוענים כי העסקה בחוזים אישיים תצמצם את המחסור במורים, כ-2,600 מורים במערכת, מאחר ומורים יוכלו להרוויח יותר כסף החל מיומם הראשון בתפקיד. בארגון המורים טוענים מאידך שההצעה תפרק את איגוד העובדים, תחליש את כוחו של ארגון המורים ותוזיל את מקצוע ההוראה.
עוד טרם החלה, סמוטריץ' קרא למורים שלא להצטרף לשביתה וטען: "רן ארז מתנגד לזה מכיוון שהוא רוצה לשמור על הכוח שלו. אל תפגעו בתלמידים, בטח לא בתקופת מלחמה וגם אל תפגעו בעצמכם. מכיוון שמי שישבות לא יקבל שכר. אתם תישארו בלי פרנסה תקופה מאוד ארוכה - וחבל! אני אתעקש על זה שכשיחתם הסכם הוא לא יכלול תשלום שכר בעד השביתה".
"זה לשבור את כל האיגודים המקצועיים", טוענת בן ארצי. "אתה יודע של מי האג'נדה הזאת? של מי שמנסה לעשות פה את ההפיכה המשטרית. זו בדיוק הדרך למשטר מסוים. איפה נשמע דבר כזה ששר האוצר קורא למורים לצאת נגד הארגון שלהם? מה זו החוצפה הזאת לאיים על המורים 'אתם לא תקבלו משכורת'. מה, אנחנו במדינה טוטליטרית? מהלכים עלינו אימים".
בעיה נוספת שרואה בן ארצי בחוזים האישיים היא בכך שהם מכוונים להצלחה בבגרויות על חשבון הנחלת חינוך וערכים. "כל החוזים האישיים מכוונים רק לדבר אחד - לתחרות בתוך החברה. אין תפקיד יותר גדול, יותר משמעותי, ויותר חשוב במדינת ישראל מאשר תפקיד המורה והמחנך ובשיטה החדשה הם ישכחו את כל הערכים האנושיים, שגם ככה קשה נורא להנחיל. זה יהיה על אחת כמה וכמה יותר קשה אם יהיה פה חוזים שמכוונים רק להישגים".
שרה עובד מוסיפה כי לטענתה המורים בחוזים אישיים לא יהיו בהכרח איכותיים יותר: "יש פה בעיה עם עצם התפיסה הזאת - המורים לא יכולים לעשות את העבודה, אנחנו נביא אחרים. זה מכניס אנשים למערכת שיקבלו שכר לא גבוה במיוחד, הם לא יהיו מורים בהכשרתם ויהיה קל יותר לפטר אותם", היא מציינת. "אני חושבת שזה בעייתי כי זה לא שבאמת יקחו איזה טאלנט, איזה פרופסור לפיזיקה שיבוא לפה. אם אתם יכולים להביא מורים איכותיים, אז תביאו אותם לתוך המערכת ותכשירו אותם. אבל זה לא שבחוץ מסתובבים כוכבים ואנחנו צריכים לגלות אותם. אני לא מאמינה בזה, אני לא חושבת שיש מישהו שבאמת קונה את זה".
אז מה הפיתרון?
עובד: "דרכי המאבק צריכות להשתנות. צריך לתת למנהלים להיות יותר מעורבים. ברגע שהמנהלים יהיו במקומות מפתח, אז גם ההחלטות שיתקבלו יהיו יותר נכונות וקשורות למציאות כי כרגע יש הרגשה שהמנהלים הם עוד מורים. רק המנהלים יודעים באמת מה קורה בתוך בית הספר".