היום (ב') מצוין כיום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ומוקדש להגברת המודעות לנושא ולקידום ההבנה כלפי אנשים החיים עם מוגבלות. אנחנו שמים לב לנוכחותם של אנשים עם מוגבלות רק כאשר הם חוסמים כבישים, או כשיש פוסטים או סרטונים ויראליים הנוגעים להם. רוב הזמן אנשים החיים עם מוגבלויות הם שקופים, או מקוטלגים אי שם בתודעה שלנו. מיזם ייחודי ומרגש הנקרא "צמ"ד בסלון" (צרכים מיוחדים) מבקש להנכיח אותם ואת בני משפחותיהם, ולקרב אותם לליבנו, דרך שיח אינטימי בסלון הבית.

"בני הנוער עוברים חוויה מעצימה ומרגשת, שממשיכה להדהד בחייהם לזמן רב", אומרת בת אל קטורזה כהן, מנהלת התוכנית של תיקון עולם.

המיזם צמ"ד בסלון החל לפעול ב-2017 במסגרת התוכנית של תיקון עולם - תוכנית חינוכית של עמותת עלה הפועלת 30 שנים, ומסייעת לטיפול באנשים החיים עם מוגבלות מורכבת וקשה. בשנה שעברה 12 בתים אירחו אנשים החיים עם מוגבלות או את בני משפחותיהם. השנה המיזם התרחב והאירוח יתקיים בכ-65 בתים.

במפגש שמתקיים, מעבר לסיפור האישי שמועבר, ושיח על סוגיות חברתיות שונות, ישנן פעילויות קבוצתיות מובנות. הרעיון להקים את צמ"ד בסלון עלה לאחר שבשיחות שקיימה בת אל עם הורים לילדים החיים עם מוגבלויות, עלה כי להורים אין מקום לספר את הסיפור שלהם. לתחושתם, המיקוד תמיד מכוון לאדם עם המוגבלות ולא לסביבה שלו, אשר מטפלת בו ועוברת את כל הקשיים והאתגרים.

בת אל מספרת כי ניסתה למצוא פתרון יצירתי כדי להגיע לכמה שיותר אנשים בקהילה ובעלות נמוכה. היא החליטה להעתיק את ערבי הזיכרון בסלון (לשואה), לתחום של אנשים החיים עם מוגבלויות. "שיחות בסלון הן כלי חברתי קהילתי, כך אפשר להשפיע על כמה שיותר אנשים בערב אחד, ומכאן זה יכול רק לגדול".

105 בתי ספר בכל הארץ משתתפים בתוכנית של תיקון עולם. כל בית ספר בוחר כיתה אחת משכבת ט', והמפגש נערך בביתו של אחד התלמידים. האדם שמגיע לספר את סיפורו הוא בן משפחה, לרוב אימו של האדם החי עם המוגבלות. בת אל מספרת שבכל רחבי הארץ מתקיימים בימים אלה מפגשים מרתקים ומרגשים: אם שארבעת ילדיה נולדו עם תסמונת דאון מגיעה לספר את סיפור התמודדותה, אם אחרת לשני ילדים על הרצף האוטיסטי שאחד מהם גם אפילפטי, בני הזוג אור ואור ברנע, מייסדי מאמאזון ופאפאזון, שמגיעים לספר על בנם שאובחן על הספקטרום האוטיסטי, ועוד.

"המטרה היא להפוך את הנושא הזה לנראה, כדי שאותם בני נוער יחזרו הביתה והנושא יהדהד בתודעתם. אני מאמינה כי האווירה בבית, היכן שמתקיים המפגש, מייצרת משהו אחר, בניגוד להרצאה שהייתה ניתנת באולם או בכיתה. זה מייצר שינוי עמדות של בני נוער וקהילות, מפזר את הפחד, הדחייה או האדישות כלפי אדם החי עם מוגבלות. אחת התלמידות אמרה בתום המפגש כי היא קיבלה פרופורציות לחייה, והמפגש הזה הזכיר לה להיות בנאדם".

סביב נושא המוגבלות יש לא פעם בושה גדולה מצד המשפחה וניסיון להצניע את הנושא, בין אם מדובר בסינון של תמונות שעולות לרשתות החברתיות, או ברצון לחשוף זאת מול זרים. בת אל מספרת שבשנה שעברה היה צורך לשכנע משפחות של אנשים החיים עם מוגבלות שיבואו להשתתף ולשתף. בעקבות החשיפה, השנה כבר לא היו מספיק בתים לכל מי שרצה לשתף.   

מייסד ומנכ"ל עמותת עלה, הרב יהודה מרמורשטיין, מוסיף כי "פעם בשנה כדאי לעצור לרגע ולחשוב על אנשים המתמודדים עם אתגרי החיים כמו כולם, אך צריכים להתמודד גם עם אתגרי המוגבלויות שיש להם..באמצעות צמ"ד בסלון ניתן להכיר מקרוב מהי מוגבלות, כיצד ניתן לתת כתף ולחשוב גם על האחר בחברה שלנו, רק כך נוכל להפוך לחברה טובה וערכית יותר".