כשאלירן נכנס ביום ראשון לכיתה ד' בבית הספר "ניצני רעות" בעין שמר, הוא קיבל חיבוק מלא אהבה והערכה מכל חבריו. "כולם קפצו עליי, בקושי הצלחתי להיכנס לכיתה", מספר אלירן, "הרבה ילדים מבית הספר, כאלה שבחיים לא דיברתי איתם, שאלו אותי: 'אתה אלירן?'"

זאת לא הפעם הראשונה שאלירן שילון רהב בן העשר זוכה לפרסום. כבר בגיל שש נכתבו כתבות על גאון השחמט המקומי, אבל הפעם הוא זכה לחשיפה נרחבת הודות לזכייתו באליפות עולם בשחמט, זכייה שהביאה גאווה ונחמה לישראל, בייחוד בימים מורכבים אלה.

כשהיה בן חמש וחצי היה ביריד חוגים והתמגנט ממשחק השחמט. "המורכבות והסיבוך שיש בשחמט משכו אותי. למרות שהחוג היה מיועד לילדי כיתה א' ואני הייתי רק בגן חובה, אפשרו לי להירשם, אחרי חודשיים כבר שיחקתי בתחרות הראשונה שלי וזכיתי במקום הראשון, וכבר הבנו שאני די טוב בזה, לגיל שלי לפחות".

מה אתה אוהב במשחק?
"זה משחק אסטרטגי ומסובך, יש בו המון חישובים, אני מאוד אוהב את הטקטיקות שאתה מחשב דברים חזקים, ואת איך שהכלים זזים".

כמה שעות בשבוע אתה משקיע בשחמט?
"מתאמן שלוש-ארבע שעות ביום עם עצמי, באונליין, יש כל מיני אפליקציות שיכולות לעזור ויש לי הרבה שיעורים עם המאמן שלי. אני משתתף בהמון תחרויות אז גם מתאמן הרבה לקראת התחרויות".

על מה אתה מוותר בשביל להיות אלוף שחמט?
"על הרבה ימים בבית ספר, זמן שינה, אבל זה שווה את זה. אני משחק כבר הרבה מאוד זמן אז התרגלתי להכול. כשיש משהו זה מבחינתי קטן".

משחק השחמט נועד למיטיבי לכת, לילדים ומבוגרים בעלי אורך רוח. אלירן מספר שלא פעם הוא יוצא באמצע המשחק לטרוף משולש פיצה וחוזר להתמודד מול היריב. "אני מבין היחידים שעושה את זה באמצע המשחק".

איך השחמט תרם לחיים שלך?
"בזכותו אני מטייל בעולם, בכללי, זה מאוד מפתח את המוח, מאוד אסטרטגי ועוזר לי במתמטיקה. זכיתי בשנה הקודמת בציון לשבח באולימפיאדת מתמטיקה".

איך הרגשת אחרי הניצחון?
"היה קשה לעכל את זה, עדיין קשה לי. כשראיתי שהשולחן לידי נמצא ב'תיקו', ידעתי שהסיכויים לטובתי ושיהיה בסדר, והייתה תחושה טובה מאוד".

מה היעד הבא?
"יש לנו תחרות במהלך הקיץ באירופה. בדרך כלל זה פעם או פעמיים בשנה ועכשיו יש יותר תחרויות. מעכשיו זה כבר יהיה ממומן – עד עכשיו שילמנו על הכול, והייתי בלא מעט תחרויות בשוויץ, גרמניה, רומניה, סרביה ורודוס".

מה אתה עוד אוהב לעשות חוץ מלשחק שחמט?
"לשחק כדורגל, כדורסל, לשחות בים".

יש לך טיפ לילדים שמשחקים שחמט?
"להתאמן הרבה ולהשקיע, ולקבל תמיכה מהסביבה".

אלירן שילון רהב באליפות העולם בשחמט לילדים (צילום: שחר שילון רהב)
על הפודיום|צילום: שחר שילון רהב

"אפשר לקרוא לזה קריירה נוספת"

שחר, אביו של אלירן, מספר שכבר בגיל צעיר מאוד אלירן התבלט במגוון תחומים. "בגיל שלוש וחצי הוא כבר בנה לגו של 4,000 חלקים עם מנועים, שמיועד לבני 16 ומעלה. אלירן אוהב קוביות הונגריות ופתר 16 בעצימת עיניים. בגיל ארבע התחלתי ללמד אותו מתמטיקה ולוגריתמים, הוא תמיד הקדים את גילו, ביצירה, הרכבה, דיבור וקריאה, אבל מעל הכול הוא ננעל על השחמט, ושמנו את הפוקוס על זה כבר כשהיה בן שש".

איזו השקעה זה דורש מכם?
"אפשר לקרוא לזה קריירה נוספת. שנינו בהייטק ותמיד אחד ההורים נעדר ברוב ימות השבוע מהבית בגלל נסיעות למרכז, טיסות לחו"ל לשבוע או יותר, הוצאת כספים גבוהה כי יש דברים שלא ממומנים, צריכים לחזק מנטלית כי יש עליות וירידות. תמיכה של כל המשפחה המורחבת כי יש לאלירן שלושה אחים בהפרש של שנה וחצי, אלירן הוא הבכור, וגם הם זקוקים לתשומת לב".

איזה ערך השחמט נותן לאלירן?
"זה משחק כיפי. מעבר להישגיות הוא מקדם המון דברים ויש לו יתרונות: זה משחק היסטורי, אלירן רואה עולם, נחשף לאנשים איכותיים, יוצר קשר עם אנשים בעולם, מבין למה חשובה השפה האנגלית, כל מה שמנסים ללמד ילדים הוא מרגיש בשטח ומבין עד כמה ההשקעה משתלמת. זה גם נחמד שילד מרוויח בגיל צעיר כסף בעצמו והוא אדון לעצמו. אלירן שותף מלא בבחירת התחרויות, בסגנון משחק, יחד עם המאמן משה קציר ואורי קובו רב אומן שנכנס לתמונה, אנחנו צוות שמלווה אותו, מנסים לתמוך בו ולא להוביל אותו. היו רגעים לא קלים, היו אכזבות, אבל זה חלק מהעניין בכל תחום ספורטיבי".

אלירן שילון רהב באליפות העולם בשחמט לילדים (צילום: שחר שילון רהב)
אלירן שילון רהב והמאמן משה קציר בלובי של המלון באליפות העולם|צילום: שחר שילון רהב

"מאז 'גמביט המלכה' כולם רוצים לשחק שחמט"

משה קציר, מי שהיה בעצמו שחקן נבחרת ישראל לנוער בשחמט, אומן בשחמט ומדריך מוסמך של הפדרציה הבינלאומית, מאמן את אלירן בארבע השנים האחרונות. אף שסיים לימודי משפטים, החליט לדבוק באהבה שלו – השחמט. קציר מספר שאלירן הגיע אליו במסגרת חוג שחמט במתנ"ס בזכרון יעקב. "מאז אני מלווה אותו באופן צמוד, עובד איתו באופן פרטי וגם במסגרת החוג, ומכין אותו לכל משחק, ליוויתי אותו גם לתחרות ברודוס", מספר קציר ומוסיף כי "לאלירן יש יכולת חשיבה מהירה, יכולת מתמטית טובה, יכולת ריכוז טובה מאוד, יכולת זיכרון ברמה גבוהה. הוא חד ומהיר מאוד בראייה שלו בשחמט, ובכלל בכל התחומים שהוא מתעסק בהם הוא מצטיין".

עד כמה הענף הזה פופולרי בקרב ילדים?
"מאז העלייה של חבר העמים, רמת השחמט בארץ עלתה באופן כללי. זה משחק חשיבה שהוא ספורט לכל דבר ואף הוכר על ידי הוועד האולימפי כספורט. הסדרה 'גמביט המלכה' גרמה לנהירה לשחמט, התחילו לפנות אלינו ילדים והורים בכמויות ויש גידול משמעותי במספר הילדים שנרשמו לחוגי שחמט. יש אליפויות עולם, מתחיל להיות בזה כסף, אמנם לא כמו בכדורגל אבל הקבוצות משלמות, יש ליגה, תחרויות, גביע המדינה, והאיגוד פה משמש חלק פעיל".

למי יכול להתאים לשחק שחמט?
"צריך לבוא עם יכולות ריכוז, זיכרון, חשיבה מהירה ואורך רוח. כדי לשבת במשחק שאורך שש שעות צריך אופי מיוחד, לא לכל אחד זה יתאים. צריך לדעת לקבל הפסדים, לא כל ילד יודע להפסיד, וההתמדה חשובה מאוד. אלירן מתמיד, הולך להרבה תחרויות, וגם כשהוא נכשל יש לו מוטיבציה גבוהה. כשהוא היה באליפות אירופה בסרביה הוא היה קרוב לזכות ולא זכה, אבל החלטנו שנלך על אליפות העולם וזה עבד, עם ההתמדה, הרצון ושינוי הגישה – ניסינו לראות איך משפרים – והוא לקח שמונה מתוך תשע באליפות עולם. בטקס כולם עמדו ב'תקווה', ובשבילי זה היה אירוע מרגש מאוד".