בניסוי הנוכחי נעשה שינוי קטן באצבעות, שיגרום לנו להרגיש כאילו יש לנו שני אפים כאשר אנו ממששים את האף.
ציוד חומרים
- אף.
שתי אצבעות שכנות.
הערה: כמו כל ניסוי של 'אשליה' – הניסוי לא עובד על כל אחד, נשמח אם תבצעו את הניסוי הפשוט הזה ותדווחו לנו בתגובות האם אתם חשים או לא חשים שיש לכם שני אפים.
הסבר
הניסוי הזה הוא ניסוי אשליה – כלומר, תעתוע שגורם למוח שלנו לפרש באופן שגוי את המידע המגיע מהחושים שלנו. אשליות רבות קשורות לחושי הראייה והשמיעה, אבל בניסוי הנוכחי אנחנו רואים שאפשר לתעתע גם בחוש המישוש, או יותר נכון בפירוש שהמוח שלנו נותן לו.
הדרך "לעבוד" על המוח שלכם היא פשוטה מאוד – עליכם לשׂכל 2 אצבעות סמוכות ולגעת באף בנקודת המפגש שלהם. מדוע הפעולה הזו מבלבלת את המוח של חלק מהאנשים, וגורמת להם לחשוב שהם נוגעים בשני אפים? כדי להבין זאת, נסמן בצבע את נקודת המפגש בין האצבעות המשוכלות.
כשנפתח את האצבעות, נראה כי נקודות הצבע נמצאות בשני צדדים מנוגדים של כל אצבע!
המוח של כולנו כבר מנוסה מאוד במישוש, וזוכר אינספור מקרים קודמים בהם נגענו בחפצים באצבעותינו. הוא יודע שכאשר שתי אצבעות סמוכות חשות במגע בשני צדדיהן החיצוניים, אך לא בחלק הפנימי שלהן, זה אומר שהן נוגעות בשני חפצים שונים - או לפחות בשתי בליטות שונות כשביניהן יש רווח. זה בדיוק מה שקורה בניסוי: הצדדים החיצוניים של שתי האצבעות נוגעים באף, ולכן המוח מפרש זאת כמגע בשני חפצים - שני אפים. זה הכל!
כאמור, האשליה הזאת עובדת רק עבור חלק מהאנשים (מסקר לא מדעי שערכנו – בסביבות מחצית). ייתכן מאוד שהמוח של חלק מהאנשים מצליח להתגבר על הבילבול שגרמנו בעזרת מידע מחוש נוסף שיש לנו, ואנחנו לרוב לא מודעים לו. מדובר בחוש הפרופריוספציה, שמוסר למוח מידע בנוגע לתנוחה של הגוף, למיקום האיברים במרחב ולתנועות שלהם. אולי, אם החוש מסוגל למסור למוח מידע מדויק מספיק על מיקום האצבעות, שכולל את העובדה שהאצבעות נמצאות בכיוונים הפוכים זו לזו מכרגיל, הוא עשוי להבין ששתי האצבעות ממששות אף אחד. כתבנו 'אולי', כי תמיד צריך לזכור שאנחנו לא לגמרי מבינים איך המוח עובד, כך שכל הסבר לאשליה תמיד צריך לקחת במידת הספקנות הראויה - כולל את ההסבר שלנו.
כך או אחרת, נשמח אם תכתבו לנו האם האשליה עבדה עליכם או לא!
הניסוי באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. לעוד ניסויים בנושא ראו: גשם של מיץ פטל, גשם בקופסת זרעים וענן בתוך בקבוק.