"שנה חלפה מהאסון הנורא באיטליה, אסון שגדע את חיי חמשת בני משפחתנו האהובים והותיר אותנו כאובים ושבורים", אומרים במשפחת פלג, משפחתו של איתן בירן מצד האם הנמצאת בישראל.

האסון במתקן התיירותי אירע ב-23 במאי 2021 בשל רשלנות, וגבה את חייהם של 14 בני אדם - 5 מהם בני משפחת בירן. הקרון שבו היו בני המשפחה התרסק לאחר שכבל הרכבל נקרע, ואיתן היה היחיד ששרד.

"בחושך ובאפלה הנוראית שכיסתה את חיינו, המשיך לדלוק זרקור אחד של תקווה – איתן האהוב שלנו", הם מספרים, "ילד קטן שהתגלה כלוחם ענק וניצח את החיים בדרך נס. איתן איתנו בליבנו ובמחשבותינו ונמשיך להילחם ולפעול עבורו כדי שיגדל בישראל, ביתו הטבעי, ביתה של משפחתו המורחבת והאוהבת – מקום קבורתם של הוריו ואחיו הקטן".

בשנה האחרונה הצליח איתן להחלים, אך המחלוקת על המשמורת עדיין נמשכת בבית המשפט באיטליה, שקבע את המשמורת והסדרי הראייה במדינה והפקיד את איתן אצל דודתו מצד האב, איה בירן, העובדת כרופאה ומתגוררת עם בעלה ושתי בנותיה בעיר פאביה שליד מילאנו.

כזכור, סבו של איתן, שמואל פלג, המתגורר בישראל, נחשד לפני כמה חודשים בחטיפת הנכד. "חיי השתנו ב-23 במאי, שלושה דורות נמחקו ברגע אחד, וזה משהו שמשאיר חור עצום בלב, הפכתי לבן אדם שונה לגמרי", אמר בחודש ספטמבר האחרון. "איתן מאושר ועטוף בבני משפחתו, במקום שבו הוא אמור להיות, בביתו בישראל. טובתו של הילד גוברת על האינטרס האישי שלי". לדבריו, הוא רצה להביא את איתן לישראל כמה שיותר מהר: "רציתי שהוא ירגיש בטוח איתי. פעלתי לפי החוק, הדרכונים שלו ושלי אושרו ברשות שדות התעופה יום לפני הטיסה, המראנו ארצה באופן חוקי לחלוטין. הילד דיבר עם הטייסים ואמר להם בהתרגשות שאנחנו טסים לישראל. המחשבות שלי נתונות אך ורק לטובתו של איתן".

השבוע אמרו במשפחתו מצד אמו: "למרות שנגזר עלינו ריחוק כפוי מאיתן ומגבלות של זמן קצוב שניתן לשוחח איתו, לא ויתרנו ולעולם לא נוותר על הזכות להיות חלק מחייו ועל האפשרות שיחזור לחיות בישראל. הדיונים המשפטיים באיטליה עדיין בעיצומם, ואנחנו תקווה שבית המשפט במילאנו והאנשים העוסקים בעניינו של איתן יראו לנגד עיניהם את טובתו ויתקנו את העוול הנורא שנגרם לו ולנו".

"קשה לחזור לנורמליות אחרי אבל כבד כל כך"

גם בתקשורת האיטלקית ממשיכים לסקר את הנושא. "שנה אחרי הטרגדיה זה עדיין זמן השתיקה והכאב", כתב סנדרו ברבריס, עיתונאי איטלקי העוקב אחר הפרשה, "קשה לחזור לנורמליות אחרי אבל כבד כל כך. תשומת הלב מוקדשת כולה עבורו, וכל בני המשפחה מאוחדים בשבילו", הוא מצטט את תושבי הכפר רוטה, שרואים מדי יום את איה בירן ובעלה אור נירקו עם שתי בנותיהם הלומדות בבית הספר של איתן בפאביה. "השולחן שלו היה ריק כל הזמן, עד שהוא חזר לכיתה", סיפרו חבריו מבית הספר.

איתן עדיין בקשר עם קרובי המשפחה בישראל, כולל סבתו אתי כהן, במסגרת הסכמים המוסדרים על ידי עורך דין שמונה כאפוטרופוס. "אנחנו מדברים פעמיים בשבוע בטלפון", הסבירה סבתו, ואילו קרובת משפחה אחרת אמרה השבוע בשיחה עם mako כי שני הצדדים אינם מעוניינים לשוחח עם התקשורת משום שהדבר עלול להשפיע על בית המשפט באיטליה ועל היחסים. גם אור, בעלה של איה, סירב לדבר עם התקשורת, הן הישראלית והן האיטלקית.

"נשיא הקהילה היהודית מוכן לעזור ומקווה שאיתן יוכל לבוא במהרה לבית הספר היהודי אבל כרגע הוא לומד בבית ספר לא יהודי עם בנות הדודות שלו. אני לא שואל יותר מדי על איתן כי זה קשה, ואני לא רוצה להכאיב להם"

אלפונסו ששון, המזכיר הכללי של הקהילה היהודית במילאנו

 

"נטענו עץ זית לזכרו של עמית בבית הספר שבו עבד"

אלפונסו ששון, המזכיר הכללי של הקהילה היהודית במילאנו, מספר בשיחה למאקו הורים כי הטקס שבו צוין יום הפטירה השבוע היה מרגש מאוד. "זה כמו חלום", אמר, "קשה להבין שזה אמת. אני ראיתי את עמית כל יום. ביום פטירתו של עמית, שצוין השבוע, שמנו שלט ונטענו עץ זית לזכרו בבית הספר, שם הוא עבד כמאבטח במקביל ללימודיו. הזמנו את קרובי המשפחה, אחותו, אח שלו וההורים שלו. אף אחד לא יודע מתי תיגמר כל הסאגה עם עורכי הדין, אולי בגלל זה המשפחה בארץ לא הגיעה לטקס".

משפחתו של עמית בירן בטקס נטיעת עץ לזכרו בבית הספר היהודי במילאנו (צילום: באדיבות הקהילה היהודית במילאנו)
משפחתו של עמית בירן בטקס נטיעת עץ לזכרו בבית הספר היהודי במילאנו|צילום: באדיבות הקהילה היהודית במילאנו

האם הקהילה היהודית בקשר עם משפחתו?
"בית הדין באיטליה מינה אפוטרופוס שיתעסק בנושא חוץ מדודתו איה. עורך דין איטלקי מטעם הממשלה שנמצא בקשר עם השופט, עם עורך הדין של הקהילה וגם עם ההורים של עמית. הוא מחויב לדאוג לשלומו של איתן ולוודא שהוא שומר על קשר גם עם המשפחה בישראל. הם יכולים לדבר איתו פעם או פעמיים בשבוע, אבל תמיד בהשגחה, ליד מישהו שמבין גם עברית וגם איטלקית".

בשנה שעברה גייסה הקהילה היהודית כספים עבור איתן. לדברי אלופנסו, הכסף עדיין בבנק מחכה לאישור האפוטרופוס. "אספנו את הכסף לפני שנה", הוא מספר, "ואיתן יקבל אותו כשיגיע לגיל 18, אך גם בינתיים, אם הוא צריך, יש סכום כסף שמחכה לו. לרפואה, לבדיקות, ללימודים, לבגדים".

משפחתו של עמית בירן בטקס נטיעת עץ לזכרו בבית הספר היהודי במילאנו (צילום: באדיבות הקהילה היהודית במילאנו)
משפחתו של עמית בירן בטקס נטיעת עץ לזכרו בבית הספר היהודי במילאנו|צילום: באדיבות הקהילה היהודית במילאנו

מפריע לקהילה היהודית שהוא לומד במוסד נוצרי?
"איתן גר בפאביה, עיר קטנה, כחצי שעה ממילאנו. זה לא כמו בארץ, חצי שעה בשבילנו זה לא רחוק. והוא הולך לבית ספר שם, אין אפשרות שהוא יגיע כל יום לבית הספר היהודי. נשיא הקהילה אמר שהוא מוכן לעזור ומקווה שאיתן יוכל לבוא במהרה לבית הספר היהודי אבל כרגע הוא לומד בבית ספר לא יהודי עם בנות הדודות שלו. אני לא שואל יותר מדי על איתן כי זה קשה, ואני לא רוצה להכאיב להם".

נשיא הקהילה של יהודי מילאנו, מגנגי ווקר, סיפר כי פגש את הוריו של עמית  וממה שהוא יודע מצבו של איתן טוב. עוד סיפר כי במהלך הטקס לא דיברו הרבה על איתן אלא על עמית ועל הקושי.